Vraag naar ICT’ers stijgt fors

De vraag naar ICT-personeel neemt komend jaar fors toe. De stijging van de vraag is zelfs zo hoog, dat er een fors tekort wordt verwacht als er geen maatregelen worden genomen. Het UWV maakte dit bekend in een onderzoek naar de branche.

De stijging van de vraag naar ICT’ers is dit jaar aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Steeg het aantal vacatures in 2013 nog naar 28.000, dit jaar stijgt het aantal vacatures binnen de ICT-branche naar 34.000. Deze stijging zal de komende jaren verder oplopen tot 37.000, verwacht het UWV. De stijging is met name het gevolg van een versnelling van technologische ontwikkelingen.

Wanted
De laatste jaren is er veel ICT-werk van mbo-niveau naar het buitenland verdwenen. De groeiende vraag naar ICT’ers richt zich dus met name op hbo’ers en universitair opgeleiden. Deze groep is vooral gewild in de regio’s Groot-Amsterdam, Midden-Utrecht, Haaglanden en Zuid-Oost-Brabant. De vacatures binnen deze regio’s omvatten functies als systeemanalist en informaticaspecialist, maar ook heel nieuwe functies. “Door de technologische ontwikkelingen zijn er de afgelopen jaren nieuwe functies bijgekomen”, meldt UWV-onderzoeker Kees van Uitert. Met name 3D-printing, Big Data en elektrostyling zijn binnen de branche populair geworden. Deze nieuwe beroepen zorgen ervoor dat veel personeel van buiten de IT-sector, kennis nodig hebben van IT. Dit levert voor de IT-sector kansen op voor nieuwe dienstverleningen.

De uitdaging
Door het groeiende belang van ICT’ers wordt het een grote uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te werven. Zeker omdat technologie en ontwikkeling zich steeds sneller blijven opvolgen. “De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de ICT-sector”, aldus Kees van Uitert. “Deze sector ontwikkelt en verandert razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in instroom en opleiding van werknemers.”

Kansen
Studenten die een ICT-opleiding volgen, hebben door deze ontwikkeling een goede kans op een baan. Naar verwachting hebben deze studenten na het afronden van hun studie binnen anderhalve maand werk.

Auteur |   ·   vrijdag 5 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

Recruitmentspecialist YoungCapital gaat uitzenden met de software van AFAS. Het techbedrijf heeft hiervoor haar standaard ERP-oplossing verrijkt, speciaal voor de uitzendbranche.

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 22,6 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd. Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden (met 67,4 procent). Dat blijkt uit analyse van Indeed, wereldwijd de nummer 1-vacaturesite, naar het zoekgedrag van

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken