Vraag naar ICT’ers stijgt fors

De vraag naar ICT-personeel neemt komend jaar fors toe. De stijging van de vraag is zelfs zo hoog, dat er een fors tekort wordt verwacht als er geen maatregelen worden genomen. Het UWV maakte dit bekend in een onderzoek naar de branche.

De stijging van de vraag naar ICT’ers is dit jaar aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Steeg het aantal vacatures in 2013 nog naar 28.000, dit jaar stijgt het aantal vacatures binnen de ICT-branche naar 34.000. Deze stijging zal de komende jaren verder oplopen tot 37.000, verwacht het UWV. De stijging is met name het gevolg van een versnelling van technologische ontwikkelingen.

Wanted
De laatste jaren is er veel ICT-werk van mbo-niveau naar het buitenland verdwenen. De groeiende vraag naar ICT’ers richt zich dus met name op hbo’ers en universitair opgeleiden. Deze groep is vooral gewild in de regio’s Groot-Amsterdam, Midden-Utrecht, Haaglanden en Zuid-Oost-Brabant. De vacatures binnen deze regio’s omvatten functies als systeemanalist en informaticaspecialist, maar ook heel nieuwe functies. “Door de technologische ontwikkelingen zijn er de afgelopen jaren nieuwe functies bijgekomen”, meldt UWV-onderzoeker Kees van Uitert. Met name 3D-printing, Big Data en elektrostyling zijn binnen de branche populair geworden. Deze nieuwe beroepen zorgen ervoor dat veel personeel van buiten de IT-sector, kennis nodig hebben van IT. Dit levert voor de IT-sector kansen op voor nieuwe dienstverleningen.

De uitdaging
Door het groeiende belang van ICT’ers wordt het een grote uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te werven. Zeker omdat technologie en ontwikkeling zich steeds sneller blijven opvolgen. “De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de ICT-sector”, aldus Kees van Uitert. “Deze sector ontwikkelt en verandert razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in instroom en opleiding van werknemers.”

Kansen
Studenten die een ICT-opleiding volgen, hebben door deze ontwikkeling een goede kans op een baan. Naar verwachting hebben deze studenten na het afronden van hun studie binnen anderhalve maand werk.

Auteur |   ·   vrijdag 5 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software heeft het afgelopen halfjaar succesvol ingezet op het behoud van medewerkers. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar opnieuw een grote doorstroom gerealiseerd en heeft bovendien 31 nieuwe medewerkers aangetrokken; ruim drie keer zoveel als het jaar ervoor. “We zien dat het werkt om in te zetten op thema’s als welzijn en andere

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

Maar liefst 15 procent van de Nederlanders denkt dat algoritmes zelfstandig kunnen beslissen of een kandidaat geschikt is voor een functie of niet. Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten. Een kwart van hen ziet de online sollicitatie zelfs als een volwaardige vervanger van de fysieke sollicitatie. Dat Nederlanders behoorlijk veel vertrouwen

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken