Rol Chief Information Security Officers steeds belangrijker

Vanwege toenemende digitale risico’s in het bedrijfsleven, wordt de aanwezigheid van Chief Information Security Officers (CISO) steeds crucialer. Dit blijkt uit de Global CISO Survey, een analyse van in totaal 262 CISO’s in Europa, de VS en Australië, uitgevoerd door executive search- en leadership consultancyfirma Heidrick & Struggles. Met de belangrijker wordende functie nemen ook verantwoordelijkheden en stress toe. Als gevolg hiervan worden CISO’s aanzienlijk beter beloond dan voorheen.

Vanwege toenemende verantwoordelijkheden noemen maar liefst zeven op de tien Chief Information Security Officers stress als risicofactor voor hun beroep; 54 procent vreest zelfs voor burnouts. Ook hebben zij zorgen over potentieel baanverlies als gevolg van cyberaanvallen (29 procent), twijfel over hun expertise door snelle technologische ontwikkelingen (24 procent) en onderbetaald zijn (19 procent). “Digitale bedrijfsrisico’s groeien iedere dag, waardoor toonaangevende CISO’s steeds gewilder en weggekaapt worden”, zegt Camilla Reventlow, partner binnen de Technology & Services praktijk bij Heidrick & Struggles Benelux. “Niet gek, gezien zij over een unieke set aan vaardigheden en ervaring beschikken. Tegelijkertijd kunnen de risico’s waarmee zij te maken hebben stressvol zijn. Dit alles betekent dat het verloop onder CISO’s vrij hoog is.” 

Betere beloning
Mogelijk vanwege de toenemende verantwoordelijkheden en het gevoel van onderbetaald zijn, verwacht vijf procent van de Europese CISO’s dat zij een compensatieverhoging van tien procent of meer ontvangen. Verder verwacht een op de tien respondenten dat zij zes tot tien procent meer gaan verdienen en 41 procent verwacht een loonstijging tot vijf procent. Het gemiddelde jaarsalaris inclusief jaarlijkse bonus van een Europese Chief Information Security Officer ligt nu op 396.000 euro. In de VS verdienen CISO’s met gemiddeld 759.000 dollar aanzienlijk meer. Reventlow: “Over het algemeen betaalt de Amerikaanse techsector beter dan de Europese, mede omdat de CISO-functie hier – zeker in bepaalde sectoren – minder ontwikkeld is. Dit terwijl cyberaanvallen desastreuze financiële gevolgen kunnen hebben, van gestolen middelen tot herstel- en reputatieschade. Deze toenemende financiële risico’s in combinatie met een gebrek aan écht beproefde CISO’s, verklaren hun salarisstijgingen wereldwijd.” 

Uitdagingen van CISO’s
Ook toenemende cyberrisico’s kunnen de hogere beloning verklaren. Zo verwachten de respondenten in de komende vijf jaar vooral problemen rondom AI en machine learning (46 procent) en geopolitiek (33 procent). Binnen de organisatie voorzien CISO’s ook uitdagingen, zoals beperkte ontwikkelmogelijkheden (57 procent), onvoldoende steun vanuit de directie (18 procent) en onvoldoende financiële middelen om het juiste securityprogramma op te zetten (41 procent). Reventlow: “Niet alleen zijn cybercriminelen steeds gehaaider, ze kunnen ook op meer plaatsen en momenten toeslaan. Denk aan cloud computing, Internet of Things-aanvallen via leveranciers en de dreiging die de AI-hype oplevert. Met deze ontwikkelingen zou cybersecurity hoger op de strategische agenda moeten staan.” 

Auteur |   ·   woensdag 5 jul, 2023

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Document-automatisering bespaart bouwbranche tijd en geld

Document-automatisering bespaart bouwbranche tijd en geld

Aannemers, projectontwikkelaars en producenten van bouwproducten zoals vloeren en stenen. Ze klopten in de afgelopen jaren allemaal bij Documizers aan om hun documentstroom in kaart te brengen en automatiseren. Thunnissen – een middelgrote, eigentijdse ontwikkelende aannemer uit Heemstede – is de twintigste klant die in korte tijd 500 werkuur op jaarbasis bespaarde, en betrouwbaarheid in

Fujitsu en Deep Instinct werken samen tegen ransomware

Fujitsu en Deep Instinct werken samen tegen ransomware

Fujitsu kondigt vandaag een samenwerking aan met Deep Instinct, het allereerste bedrijf dat end-to-end deep learning gebruikt voor cybersecurity. Samen lanceren ze een unieke anti-ransomwaredienst, waarmee de meest geavanceerde bedreigingen – bekend en onbekend – in minder dan twintig miliseconden onschadelijk worden gemaakt. Fujitsu en Deep Instinct bieden hiermee de snelste en meest effectieve beveiligingsoplossing van

Artificial Intelligence op de supportdesk

Artificial Intelligence op de supportdesk

In een wereld waar technologie constant evolueert, verandert de traditionele rol van IT als technische ondersteuning voor gebruikers mee. Kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI), wordt steeds meer integraal onderdeel van de ondersteuningservaring: hierdoor vervagen de grenzen tussen mens en machine. Gerbert Jan Valk, CEO Linden-IT Door AI verandert ook de rol van een IT-supportmedewerker.

IT’ers ervaren ongelijke behandeling op kantoor

IT’ers ervaren ongelijke behandeling op kantoor

Maar liefst 22 procent van de Nederlandse IT’ers ervaart een ongelijke behandeling tussen werknemers binnen hun organisatie.

Fujitsu lanceert Fujitsu Kozuchi

Fujitsu lanceert Fujitsu Kozuchi

Tijdens Activate Now Technology Summit in Madrid heeft Fujitsu haar gloednieuwe AI-platform gelanceerd (codenaam: Kozuchi). Het nieuwe platform geeft commerciële gebruikers wereldwijd de beschikking over krachtige technologieën op het gebied van AI en Machine Learning. Dankzij Kozuchi kunnen organisaties uit bijvoorbeeld: productie, detailhandel, financiën en gezondheidszorg, geavanceerde AI-technologie gebruiken als oplossing voor hun zakelijke uitdagingen. Om ervoor

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken