Artificial Intelligence op de supportdesk

In een wereld waar technologie constant evolueert, verandert de traditionele rol van IT als technische ondersteuning voor gebruikers mee. Kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI), wordt steeds meer integraal onderdeel van de ondersteuningservaring: hierdoor vervagen de grenzen tussen mens en machine.

Gerbert Jan Valk, CEO Linden-IT

Door AI verandert ook de rol van een IT-supportmedewerker. Tien jaar geleden werd er veel gebruik gemaakt van selfservice portals met een FAQ-sectie om antwoorden te vinden. Maar persoonlijk contact binnen de helpdesk wordt steeds belangrijker, omdat mensen het prettig vinden om één contactpunt te hebben binnen de organisatie voor alle technische vragen. Kort gezegd: mensen willen direct geholpen worden wanneer ze een probleem hebben. Dit betekent dat IT-supportmedewerkers diepgaande kennis moeten hebben van de technologie die zij ondersteunen.

Complexere incidenten
Door AI in te zetten kun je bijdragen aan de wensen van eindgebruikers. De IT-helpdesk krijgt zo de ruimte om te werken aan complexere incidenten; medewerkers kunnen zich meer richten op de persoonlijke ondersteuning van de gebruiker. Immers, simpele en repeterende taken kunnen verwerkt worden via AI. Denk hierbij aan ondersteuning bij het resetten van wachtwoorden of het configureren van printers.

De IT-afdeling is niet langer een op zichzelf staand eiland binnen de organisatie. Technologie speelt nu een rol binnen elke afdeling. Hoe? IT-supportmedewerkers komen als eerste in aanraking met problemen en zijn vervolgens verantwoordelijk voor de werking, efficiëntie en effectiviteit van de IT en de gebruikte tools. De IT-supportmedewerker kan dan bestaande processen analyseren en nieuwe hardware en/of software testen, zodat er minder tijd verloren gaat aan repeterende taken. Zo ontstaat er een integratie van IT met financiën, HR, sales en alle andere afdelingen.

Menselijke input voor klanttevredenheid
IT wordt zo ook steeds meer een strategische afdeling, omdat IT’ers ondersteuning bieden bij hardware- en softwareproblemen en tegelijkertijd bestaande werkprocessen. automatiseren. Daarnaast moeten IT’ers ook inzicht verschaffen en voorstellen doen voor de business, bijvoorbeeld hoe technologie de productiviteit, efficiëntie en klanttevredenheid van de organisatie kan verhogen. Dit betekent ook dat zij meer inzicht moeten hebben in de targets. Dit is al merkbaar op de supportafdeling, waar AI een onderdeel van is, met name in het automatiseringsproces van bepaalde taken.

Het is belangrijk dat de IT-helpdesk voorzien wordt van kennis over hoe technologie – nu en in de toekomst – gebruikt wordt. Hoewel AI verschillende processen veel makkelijker maakt, blijft het waardevol om goede mensen in te zetten. AI is een handig hulpmiddel, maar werkt alleen dankzij de input van de mens.

Auteur |   ·   maandag 12 jun, 2023

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Document-automatisering bespaart bouwbranche tijd en geld

Document-automatisering bespaart bouwbranche tijd en geld

Aannemers, projectontwikkelaars en producenten van bouwproducten zoals vloeren en stenen. Ze klopten in de afgelopen jaren allemaal bij Documizers aan om hun documentstroom in kaart te brengen en automatiseren. Thunnissen – een middelgrote, eigentijdse ontwikkelende aannemer uit Heemstede – is de twintigste klant die in korte tijd 500 werkuur op jaarbasis bespaarde, en betrouwbaarheid in

Rol Chief Information Security Officers steeds belangrijker

Rol Chief Information Security Officers steeds belangrijker

Vanwege toenemende digitale risico’s in het bedrijfsleven, wordt de aanwezigheid van Chief Information Security Officers (CISO) steeds crucialer. Dit blijkt uit de Global CISO Survey, een analyse van in totaal 262 CISO’s in Europa, de VS en Australië, uitgevoerd door executive search- en leadership consultancyfirma Heidrick & Struggles. Met de belangrijker wordende functie nemen ook

IT’ers ervaren ongelijke behandeling op kantoor

IT’ers ervaren ongelijke behandeling op kantoor

Maar liefst 22 procent van de Nederlandse IT’ers ervaart een ongelijke behandeling tussen werknemers binnen hun organisatie.

Fujitsu lanceert Fujitsu Kozuchi

Fujitsu lanceert Fujitsu Kozuchi

Tijdens Activate Now Technology Summit in Madrid heeft Fujitsu haar gloednieuwe AI-platform gelanceerd (codenaam: Kozuchi). Het nieuwe platform geeft commerciële gebruikers wereldwijd de beschikking over krachtige technologieën op het gebied van AI en Machine Learning. Dankzij Kozuchi kunnen organisaties uit bijvoorbeeld: productie, detailhandel, financiën en gezondheidszorg, geavanceerde AI-technologie gebruiken als oplossing voor hun zakelijke uitdagingen. Om ervoor

Lightyear lanceert webapp in Nederland

Lightyear lanceert webapp in Nederland

Klantinput leidt tot verdere ontwikkeling applicatie Waar de meeste neobrokers ‘mobile only’ blijven, lanceert het investeringsplatform Lightyear per direct haar webapplicatie in Nederland en 21 andere Europese landen. Het belang van een webapplicatie is duidelijk geworden uit klantfeedback en functieverzoeken, waardoor Lightyear prioriteit gaf aan de ontwikkeling ervan. De neobroker ontwikkelde niet alleen het webplatform

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken