Helft Nederlandse bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen

Zeventien procent neemt daarentegen liever geen middelbaargeschoolden aan

Maar liefst 51 procent van alle Nederlandse organisaties neemt op dit moment eerder middelbaargeschoolde kandidaten aan dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van Linden-IT onder 1.021 Nederlandse HR-verantwoordelijken, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de sterk toegenomen vraag naar talent probeert nog altijd een zesde van alle Nederlandse bedrijven het aantal mbo’ers binnen hun organisatie zoveel mogelijk te beperken.

Vooral organisaties in de financiële sector (40 procent), het onderwijs (27 procent) en de IT (26 procent) nemen liever zo weinig mogelijk middelbaar opgeleiden aan. “Deze cijfers lijken te impliceren dat sommige sectoren meer geschikt zijn voor mbo’ers dan anderen”, zegt Gerbert Jan Valk, oprichter en CEO van Linden-IT. “Wij geloven dat middelbaar-geschoolden, mede door hun praktijkgerichte kennis, voor iedere organisatie van toegevoegde waarde kunnen zijn – ongeacht de sector. Dankzij de huidige strijd om talent raken gelukkig steeds meer bedrijven zich ervan bewust dat een papiertje allang niet meer het hele verhaal vertelt.”

Functie-eisen

Ondanks de steeds krappere arbeidsmarkt vindt nog steeds een groot gedeelte van de Nederlandse HR-verantwoordelijken het lastig om af te wijken van het gewenste  opleidingsniveau. Wanneer dit toch gebeurt, gaat 39 procent van de respondenten liever in zee met over- dan onder gekwalificeerde kandidaten. In de IT-sector bedraagt dit percentage zelfs 49 procent. Een belangrijke reden hiervoor lijkt een gebrek aan middelen. Zo zegt een derde van alle ondervraagden dat hun organisatie te weinig tijd en geld heeft om te investeren in de professionele ontwikkeling van medewerkers. Valk: “Voor veel bedrijven valt er op het gebied van learning en development nog veel te winnen. Door te investeren in de professionele ontwikkeling van medewerkers kunnen organisaties niet alleen een breder zoekprofiel aanhouden bij de zoektocht naar talent, het helpt hen ook om bestaande medewerkers makkelijker te behouden.”

Investeren in ontwikkeling

Ondanks het gebrek aan middelen heeft maar liefst 41 procent van de HR-verantwoordelijken weleens serieus gekeken naar mogelijkheden om onder-gekwalificeerde kandidaten aan te nemen. Valk: “Er zijn genoeg mogelijkheden om minder geschikte kandidaten voor een bepaalde functie bij te scholen. Maar niet alleen voor bedrijven liggen er kansen. Hoewel we zien dat de kwaliteit van mbo-opleidingen de laatste jaren toeneemt, kunnen mbo-instellingen hun studenten vaak nóg beter voorbereiden op het werkende leven”. Dit blijkt ook uit het onderzoek, zo stelt een derde van alle HR-verantwoordelijken dat mbo-opleidingen onvoldoende aansluiten op de praktijk binnen hun bedrijf. Dit geldt vooral voor de IT-sector (43 procent).   

Auteur |   ·   donderdag 16 jun, 2022

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

‘Ik wilde eigenlijk nooit werknemers aannemen’

‘Ik wilde eigenlijk nooit werknemers aannemen’

Jack Kuiper staat op zijn 62ste nog altijd aan het hoofd van Documizers Ontwikkelingen in technologie gaan zo snel, dat moet je aan jongere generaties overlaten, dacht Jack Kuijper altijd. Toch staat hij na twintig jaar, op zijn 62ste, nog altijd aan het hoofd van Documizers, leverancier van oplossingen voor documentprocessen, waarmee hij klanten zoals

Fujitsu en Deep Instinct werken samen tegen ransomware

Fujitsu en Deep Instinct werken samen tegen ransomware

Fujitsu kondigt vandaag een samenwerking aan met Deep Instinct, het allereerste bedrijf dat end-to-end deep learning gebruikt voor cybersecurity. Samen lanceren ze een unieke anti-ransomwaredienst, waarmee de meest geavanceerde bedreigingen – bekend en onbekend – in minder dan twintig miliseconden onschadelijk worden gemaakt. Fujitsu en Deep Instinct bieden hiermee de snelste en meest effectieve beveiligingsoplossing van

Fujitsu en Microsoft gaan samenwerken aan duurzaamheidstransformatie

Fujitsu en Microsoft gaan samenwerken aan duurzaamheidstransformatie

Fujitsu Limited en Microsoft Corporation kondigen een vijfjarig strategisch partnership aan en breiden daarmee hun bestaande samenwerking uit. Binnen het partnership investeren beide bedrijven in de ontwikkeling van innovatieve Fujitsu Uvance-oplossingen. Fujitsu en Microsoft gebruiken verschillende Microsoft Cloudplatforms en toonaangevende technologieën, waarmee ze digitaal transformeren hoe organisaties duurzamere oplossingen ontwikkelen die inspelen op maatschappelijke behoeften. 

IT’ers ervaren ongelijke behandeling op kantoor

IT’ers ervaren ongelijke behandeling op kantoor

Maar liefst 22 procent van de Nederlandse IT’ers ervaart een ongelijke behandeling tussen werknemers binnen hun organisatie.

Fujitsu lanceert Fujitsu Kozuchi

Fujitsu lanceert Fujitsu Kozuchi

Tijdens Activate Now Technology Summit in Madrid heeft Fujitsu haar gloednieuwe AI-platform gelanceerd (codenaam: Kozuchi). Het nieuwe platform geeft commerciële gebruikers wereldwijd de beschikking over krachtige technologieën op het gebied van AI en Machine Learning. Dankzij Kozuchi kunnen organisaties uit bijvoorbeeld: productie, detailhandel, financiën en gezondheidszorg, geavanceerde AI-technologie gebruiken als oplossing voor hun zakelijke uitdagingen. Om ervoor

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken