Helft Nederlandse bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen

Zeventien procent neemt daarentegen liever geen middelbaargeschoolden aan

Maar liefst 51 procent van alle Nederlandse organisaties neemt op dit moment eerder middelbaargeschoolde kandidaten aan dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van Linden-IT onder 1.021 Nederlandse HR-verantwoordelijken, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de sterk toegenomen vraag naar talent probeert nog altijd een zesde van alle Nederlandse bedrijven het aantal mbo’ers binnen hun organisatie zoveel mogelijk te beperken.

Vooral organisaties in de financiële sector (40 procent), het onderwijs (27 procent) en de IT (26 procent) nemen liever zo weinig mogelijk middelbaar opgeleiden aan. “Deze cijfers lijken te impliceren dat sommige sectoren meer geschikt zijn voor mbo’ers dan anderen”, zegt Gerbert Jan Valk, oprichter en CEO van Linden-IT. “Wij geloven dat middelbaar-geschoolden, mede door hun praktijkgerichte kennis, voor iedere organisatie van toegevoegde waarde kunnen zijn – ongeacht de sector. Dankzij de huidige strijd om talent raken gelukkig steeds meer bedrijven zich ervan bewust dat een papiertje allang niet meer het hele verhaal vertelt.”

Functie-eisen

Ondanks de steeds krappere arbeidsmarkt vindt nog steeds een groot gedeelte van de Nederlandse HR-verantwoordelijken het lastig om af te wijken van het gewenste  opleidingsniveau. Wanneer dit toch gebeurt, gaat 39 procent van de respondenten liever in zee met over- dan onder gekwalificeerde kandidaten. In de IT-sector bedraagt dit percentage zelfs 49 procent. Een belangrijke reden hiervoor lijkt een gebrek aan middelen. Zo zegt een derde van alle ondervraagden dat hun organisatie te weinig tijd en geld heeft om te investeren in de professionele ontwikkeling van medewerkers. Valk: “Voor veel bedrijven valt er op het gebied van learning en development nog veel te winnen. Door te investeren in de professionele ontwikkeling van medewerkers kunnen organisaties niet alleen een breder zoekprofiel aanhouden bij de zoektocht naar talent, het helpt hen ook om bestaande medewerkers makkelijker te behouden.”

Investeren in ontwikkeling

Ondanks het gebrek aan middelen heeft maar liefst 41 procent van de HR-verantwoordelijken weleens serieus gekeken naar mogelijkheden om onder-gekwalificeerde kandidaten aan te nemen. Valk: “Er zijn genoeg mogelijkheden om minder geschikte kandidaten voor een bepaalde functie bij te scholen. Maar niet alleen voor bedrijven liggen er kansen. Hoewel we zien dat de kwaliteit van mbo-opleidingen de laatste jaren toeneemt, kunnen mbo-instellingen hun studenten vaak nóg beter voorbereiden op het werkende leven”. Dit blijkt ook uit het onderzoek, zo stelt een derde van alle HR-verantwoordelijken dat mbo-opleidingen onvoldoende aansluiten op de praktijk binnen hun bedrijf. Dit geldt vooral voor de IT-sector (43 procent).   

Auteur |   ·   donderdag 16 jun, 2022

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Royal IHC kiest opnieuw voor servicedesk en on-site support van Fujitsu

Royal IHC kiest opnieuw voor servicedesk en on-site support van Fujitsu

Royal IHC en Fujitsu Nederland hebben een nieuw vijfjarig contract getekend voor de servicedesk en on-site support van de 2.700 Royal IHC-medewerkers. Daarnaast werkt Fujitsu aan een proof of concept (POC) voor de uitrol van de moderne werkplek, die voor medio 2023 gepland staat. De afgelopen vijf jaar was Fujitsu ook al verantwoordelijk voor de

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Nieuw Barco ClickShare-onderzoek toont aan dat bijna één op de drie werknemers moeite heeft om tijdens hybride vergaderingen te worden gehoord.

Davy van Iersel nieuwe Managing Director Fujitsu Nederland

Davy van Iersel nieuwe Managing Director Fujitsu Nederland

Fujitsu Nederland heeft Davy van Iersel (45) per direct aangesteld als nieuwe Managing Director. Hij neemt hiermee het stokje over van Bas de Reus en gaat zich bezighouden met de dagelijkse bedrijfsvoering van het ICT-bedrijf. Van Iersel was eerder General Manager & EMEA Public sector services Director bij Unisys Netherlands en Vice President Sales bij

Vier op de tien webshophouders haalt minder voldoening uit werk door marketplaces

Vier op de tien webshophouders haalt minder voldoening uit werk door marketplaces

Amsterdam, 8 november 2021 – Vier op de tien ondernemers of eindverantwoordelijken achter een webshop zegt minder voldoening uit zijn of haar werk te halen als er zaken worden gedaan via een marketplace. Dat blijkt uit onderzoek van Wolfpack onder 449 ondernemende of in loondienst werkende managers en eigenaren van webshops, uitgevoerd door Panelwizard. Ook is 42 procent bang

Hybride werken kan alleen door hoogste prioriteit te geven aan cybersecurity

Hybride werken kan alleen door hoogste prioriteit te geven aan cybersecurity

Werken op afstand heeft het cybersecuritylandschap aanzienlijk veranderd, maar de noodzaak voor veiligheid is nog steeds hetzelfde. Hoe zorg je er als werkgever voor dat de veiligheid van data gewaarborgd is in een hybride werkomgeving? Karlien de Waardt, Head of Micro Enterprise Cybersecurity van Fujitsu Nederland, geeft tips and tricks. Nu werknemers meer dan ooit

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken