Hybride werken kan alleen door hoogste prioriteit te geven aan cybersecurity

Werken op afstand heeft het cybersecuritylandschap aanzienlijk veranderd, maar de noodzaak voor veiligheid is nog steeds hetzelfde. Hoe zorg je er als werkgever voor dat de veiligheid van data gewaarborgd is in een hybride werkomgeving? Karlien de Waardt, Head of Micro Enterprise Cybersecurity van Fujitsu Nederland, geeft tips and tricks.

Nu werknemers meer dan ooit thuiswerken, is het niet vreemd dat de aanpak van cybersecurity heroverwogen moet worden. De Waardt: “Thuiswerken is een breed begrip, veel mensen werken daadwerkelijk vanuit huis maar ook zien we dat steeds meer mensen vanuit het buitenland werken. Dit vraagt veel van bedrijven want vanaf al die verschillende plekken moeten mensen veilig kunnen werken.  Hierdoor moeten bedrijven op steeds meer plekken zorgen voor een veilige omgeving. Een organisatie wordt namelijk kwetsbaarder voor cyberaanvallen wanneer veel medewerkers remote werken. Het belang van cybersecurity moet daarom niet onderschat worden.”

Beslis aan de hand van de nieuwe omgeving hoe de cybersecurity eruit moet zien

Veel bedrijven bevinden zich op nieuw terrein, wat betekent dat de cybersecurity van de organisatie aangepast moet worden aan de nieuwe omgeving. De Waardt: “Door middel van verschillende cloud-gebaseerde diensten kunnen werknemers vanaf verschillende locaties toegang krijgen tot gegevens en deze delen. Het is belangrijk de beveiliging hier op aan te passen, omdat de beveiliging van de bestaande infrastructuur naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende is voor een hybride werkvorm. Om de cybersecurity aan te passen aan een nieuwe omgeving moeten bedrijven met verschillende factoren rekening houden en goed op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s. Daarnaast moet je doorgaan met het aanpassen en versterken van de controle op de toegang van gebruikers en werknemers beschermen op iedere locatie.”

Blijf vooruit denken

Naast het implementeren van beveiliging die gegevens op dit moment beschermt, moet er ook  nagedacht worden over bescherming in de toekomst. De Waardt: “Het feit dat de huidige beveiliging bestand is tegen aanvallers, wil niet zeggen dat ze in de toekomst niet opnieuw kunnen toeslaan. Cyberaanvallers ontwikkelen altijd unieke tactieken om nieuwe zwakke plekken te vinden en deze aan te vallen. Om hierop voorbereid te zijn kan er gebruik gemaakt worden van voorspellende cybersecuritymonitoring, hiermee maken nieuwe bedreigingen minder kans.”

Is het expertiseniveau op peil?

Op het moment dat er binnen een bedrijf een gebrek is aan expertise op het gebied van cybersecurity, is de kans groter dat er verkeerde beslissingen worden genomen bij belangrijke veranderingen zoals hybride werken. De Waardt: “Door de vaardigheden van cybersecuritymedewerkers binnen de organisatie te ontwikkelen en hen te voorzien van deskundige ondersteuning en geavanceerde technologieën, kunnen bedreigingen sneller worden aanpakt. Fujitsu’s Security Orchestration, Automation, and Response service is bijvoorbeeld een tool waarmee beveiligingsactiviteiten opgezet kunnen worden. Wanneer medewerkers over de juiste kennis  beschikken, blijft het van belang deze te onderhouden door middel van trainingen en cursussen.”

Dreigingen controleren door verbeterde zichtbaarheid

Externe bedreigingen richten zich op de zwakste plekken in IT-omgevingen. Dit houdt in dat bedrijven altijd en overal overzicht moeten hebben op hun IT-omgeving en consequent moeten zijn in de uitvoering van het beveiligingsbeleid om te voorkomen dat er iets aan de aandacht ontsnapt. De Waardt: “Het is van cruciaal belang om regelmatig te controleren welke kwetsbaarheden de IT-omgeving heeft. Er zijn systemen op de markt die gemakkelijk risico’s identificeren en beperken. Ook zien we dat samenwerking een grote rol speelt. Door goed te overleggen met leveranciers, partners en klanten kan het hele ecosysteem blijven draaien.”

In het geval van een steeds veranderde IT-omgeving is het niet gemakkelijk om te bepalen wat er exact gedaan moet worden en wanneer. Maar de gevolgen van niet of te laat ingrijpen kunnen  kostbaar en complex zijn. Ik raad daarom aan dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van cloudsecurity en een cybersecuritystrategie ontwikkelen en onderhouden die hen op de hoogte houdt van alle uitdagingen. Cybersecurity wordt tegenwoordig vaak gezien als het fundament van de datastrategie van de toekomst. Om deze ambities ook echt waar te maken is het van essentieel belang dat de cybersecurity tools worden verbeterd. Op die manier kunnen organisaties, ondanks de veranderende omgeving, snel hun zwakke punten opsporen en deze verhelpen.

Auteur |   ·   dinsdag 26 okt, 2021

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Fujitsu en Deep Instinct werken samen tegen ransomware

Fujitsu en Deep Instinct werken samen tegen ransomware

Fujitsu kondigt vandaag een samenwerking aan met Deep Instinct, het allereerste bedrijf dat end-to-end deep learning gebruikt voor cybersecurity. Samen lanceren ze een unieke anti-ransomwaredienst, waarmee de meest geavanceerde bedreigingen – bekend en onbekend – in minder dan twintig miliseconden onschadelijk worden gemaakt. Fujitsu en Deep Instinct bieden hiermee de snelste en meest effectieve beveiligingsoplossing van

Rol Chief Information Security Officers steeds belangrijker

Rol Chief Information Security Officers steeds belangrijker

Vanwege toenemende digitale risico’s in het bedrijfsleven, wordt de aanwezigheid van Chief Information Security Officers (CISO) steeds crucialer. Dit blijkt uit de Global CISO Survey, een analyse van in totaal 262 CISO’s in Europa, de VS en Australië, uitgevoerd door executive search- en leadership consultancyfirma Heidrick & Struggles. Met de belangrijker wordende functie nemen ook

IT’ers ervaren ongelijke behandeling op kantoor

IT’ers ervaren ongelijke behandeling op kantoor

Maar liefst 22 procent van de Nederlandse IT’ers ervaart een ongelijke behandeling tussen werknemers binnen hun organisatie.

Helft Nederlandse bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen

Helft Nederlandse bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen

Zeventien procent neemt daarentegen liever geen middelbaargeschoolden aan Maar liefst 51 procent van alle Nederlandse organisaties neemt op dit moment eerder middelbaargeschoolde kandidaten aan dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van Linden-IT onder 1.021 Nederlandse HR-verantwoordelijken, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de sterk toegenomen vraag naar talent probeert nog altijd een zesde van alle Nederlandse bedrijven

Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU-wallet

Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU-wallet

37 procent vindt digitale portemonnee een goed idee Maar liefst 65 procent van de Nederlanders is bang dat hun digitale privacy steeds beperkter wordt met de invoering van een Europese portemonnee. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.027 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst vindt ruim een derde

In samenwerking met

banner

Dossiers

Partnerdossiers



ICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken