Hybride werken kan alleen door hoogste prioriteit te geven aan cybersecurity

Werken op afstand heeft het cybersecuritylandschap aanzienlijk veranderd, maar de noodzaak voor veiligheid is nog steeds hetzelfde. Hoe zorg je er als werkgever voor dat de veiligheid van data gewaarborgd is in een hybride werkomgeving? Karlien de Waardt, Head of Micro Enterprise Cybersecurity van Fujitsu Nederland, geeft tips and tricks.

Nu werknemers meer dan ooit thuiswerken, is het niet vreemd dat de aanpak van cybersecurity heroverwogen moet worden. De Waardt: “Thuiswerken is een breed begrip, veel mensen werken daadwerkelijk vanuit huis maar ook zien we dat steeds meer mensen vanuit het buitenland werken. Dit vraagt veel van bedrijven want vanaf al die verschillende plekken moeten mensen veilig kunnen werken.  Hierdoor moeten bedrijven op steeds meer plekken zorgen voor een veilige omgeving. Een organisatie wordt namelijk kwetsbaarder voor cyberaanvallen wanneer veel medewerkers remote werken. Het belang van cybersecurity moet daarom niet onderschat worden.”

Beslis aan de hand van de nieuwe omgeving hoe de cybersecurity eruit moet zien

Veel bedrijven bevinden zich op nieuw terrein, wat betekent dat de cybersecurity van de organisatie aangepast moet worden aan de nieuwe omgeving. De Waardt: “Door middel van verschillende cloud-gebaseerde diensten kunnen werknemers vanaf verschillende locaties toegang krijgen tot gegevens en deze delen. Het is belangrijk de beveiliging hier op aan te passen, omdat de beveiliging van de bestaande infrastructuur naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende is voor een hybride werkvorm. Om de cybersecurity aan te passen aan een nieuwe omgeving moeten bedrijven met verschillende factoren rekening houden en goed op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s. Daarnaast moet je doorgaan met het aanpassen en versterken van de controle op de toegang van gebruikers en werknemers beschermen op iedere locatie.”

Blijf vooruit denken

Naast het implementeren van beveiliging die gegevens op dit moment beschermt, moet er ook  nagedacht worden over bescherming in de toekomst. De Waardt: “Het feit dat de huidige beveiliging bestand is tegen aanvallers, wil niet zeggen dat ze in de toekomst niet opnieuw kunnen toeslaan. Cyberaanvallers ontwikkelen altijd unieke tactieken om nieuwe zwakke plekken te vinden en deze aan te vallen. Om hierop voorbereid te zijn kan er gebruik gemaakt worden van voorspellende cybersecuritymonitoring, hiermee maken nieuwe bedreigingen minder kans.”

Is het expertiseniveau op peil?

Op het moment dat er binnen een bedrijf een gebrek is aan expertise op het gebied van cybersecurity, is de kans groter dat er verkeerde beslissingen worden genomen bij belangrijke veranderingen zoals hybride werken. De Waardt: “Door de vaardigheden van cybersecuritymedewerkers binnen de organisatie te ontwikkelen en hen te voorzien van deskundige ondersteuning en geavanceerde technologieën, kunnen bedreigingen sneller worden aanpakt. Fujitsu’s Security Orchestration, Automation, and Response service is bijvoorbeeld een tool waarmee beveiligingsactiviteiten opgezet kunnen worden. Wanneer medewerkers over de juiste kennis  beschikken, blijft het van belang deze te onderhouden door middel van trainingen en cursussen.”

Dreigingen controleren door verbeterde zichtbaarheid

Externe bedreigingen richten zich op de zwakste plekken in IT-omgevingen. Dit houdt in dat bedrijven altijd en overal overzicht moeten hebben op hun IT-omgeving en consequent moeten zijn in de uitvoering van het beveiligingsbeleid om te voorkomen dat er iets aan de aandacht ontsnapt. De Waardt: “Het is van cruciaal belang om regelmatig te controleren welke kwetsbaarheden de IT-omgeving heeft. Er zijn systemen op de markt die gemakkelijk risico’s identificeren en beperken. Ook zien we dat samenwerking een grote rol speelt. Door goed te overleggen met leveranciers, partners en klanten kan het hele ecosysteem blijven draaien.”

In het geval van een steeds veranderde IT-omgeving is het niet gemakkelijk om te bepalen wat er exact gedaan moet worden en wanneer. Maar de gevolgen van niet of te laat ingrijpen kunnen  kostbaar en complex zijn. Ik raad daarom aan dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van cloudsecurity en een cybersecuritystrategie ontwikkelen en onderhouden die hen op de hoogte houdt van alle uitdagingen. Cybersecurity wordt tegenwoordig vaak gezien als het fundament van de datastrategie van de toekomst. Om deze ambities ook echt waar te maken is het van essentieel belang dat de cybersecurity tools worden verbeterd. Op die manier kunnen organisaties, ondanks de veranderende omgeving, snel hun zwakke punten opsporen en deze verhelpen.

Auteur |   ·   dinsdag 26 okt, 2021

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU-wallet

Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU-wallet

37 procent vindt digitale portemonnee een goed idee Maar liefst 65 procent van de Nederlanders is bang dat hun digitale privacy steeds beperkter wordt met de invoering van een Europese portemonnee. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.027 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst vindt ruim een derde

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang

Davy van Iersel nieuwe Managing Director Fujitsu Nederland

Davy van Iersel nieuwe Managing Director Fujitsu Nederland

Fujitsu Nederland heeft Davy van Iersel (45) per direct aangesteld als nieuwe Managing Director. Hij neemt hiermee het stokje over van Bas de Reus en gaat zich bezighouden met de dagelijkse bedrijfsvoering van het ICT-bedrijf. Van Iersel was eerder General Manager & EMEA Public sector services Director bij Unisys Netherlands en Vice President Sales bij

Twee derde Nederlanders bang voor datamisbruik door apps

Twee derde Nederlanders bang voor datamisbruik door apps

Maar liefst 64 procent van de Nederlanders vreest weleens dat apps of derde partijen hun data misbruiken. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.103 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst is een derde van hen bereid om hun persoonlijke gegevens te verruilen voor voordelen in de app. Vooral

Twee derde Nederlanders ergert zich aan digibeten op werk

Twee derde Nederlanders ergert zich aan digibeten op werk

Maar liefst 64 procent van de werkende Nederlanders stoort zich weleens aan collega’s met beperkte computervaardigheden. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.098 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Deze ergernis lijkt effect te hebben op digibeten op de werkvloer. Zo schaamt achttien procent van de respondenten zich voor zijn of haar eigen digitale

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken