Tips en tricks op de ICT-arbeidsmarkt

Het beeld heerst dat er binnen de ICT-markt de banen voor het oprapen liggen. Dit geldt echter bij lange na niet voor alle segmenten in deze sector. De competitie groeit en het is als ICT’er van belang boven de massa uit te steken. Maar hoe is dit bereiken in deze wereld vol concurrentie?

Hoe onderscheid je je als ICT-professional nu echt van de concurrentie? Het hebben van de juiste papieren speelt uiteraard een rol, naast vakkennis die up-to-date is. Maar velen vergeten dat het hier niet ophoudt en dat een flexibele instelling en netwerkvaardigheden steeds meer nodig zijn om het echt ver te schoppen in deze sector.

Werk-privé-balans
Door de komst van de smartphone en tablet wordt er steeds vaker privétijd gebruikt voor zakelijke doeleinden. Steeds meer privé aangeschafte devices worden eveneens zakelijk gebruikt. Hierdoor vervaagt de 9-tot-5-mentaliteit;  het altijd bereikbaar zijn heft de grens tussen werk en privé op. Dit vervelende feit dien je helaas te accepteren wanneer je in de ICT-branche actief bent. Wil je aantrekkelijk blijven voor jouw huidige of toekomstige werkgever, is het van belang duidelijk te maken dat je dit principe erkent en begrijpt.

Sociale spin in het web
Ook in de wereld van ICT is het nuttig te blijven netwerken. Het onderhouden van contact met personen uit dezelfde werksfeer zorgt ervoor dat je up-to-date blijft over de laatste vakontwikkelingen. Het vergroot tevens je baankansen wanneer jouw eigen functie onder druk staat. Maar ook is het verstandig met je eigen collega’s goed door één deur te kunnen. Wanneer jij jezelf neerzet op een positieve en integere manier, verstevigt dit jouw positie binnen het bedrijf.

Certificaten
Ondanks dat velen twijfelen aan de waarde van certificaten, is het voor werkgevers een nuttige indicatie. In het bezit zijn van certificaten geeft aan dat de werknemer zijn werk serieus neemt en zich graag verder ontwikkelt. De tip is wel om je doelgericht te certificeren. Wanneer je lukraak in allerlei richtingen certificaten haalt, wordt het onduidelijk in welke richting je wilt specialiseren. Kies dus een duidelijk pad, blijf dit volgen en rond het af.

Up-to-date
Als ICT-er ben je genoodzaakt up-to-date te blijven ten aanzien van de ontwikkelingen binnen jouw branche. Ook als je geen nieuwe functie zoekt, is het slim in de gaten te houden wat het banenaanbod is. Daarnaast dien je ook het algemene nieuws over jouw branche te blijven lezen.  Deze kennis zorgt ervoor dat je kunt bepalen in welke staat de ICT-branche zich op dat moment bevindt. Met deze informatie kun jij bedenken wat je volgende stap zal zijn op de arbeidsmarkt.

 

Auteur |   ·   woensdag 11 dec, 2013

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software heeft het afgelopen halfjaar succesvol ingezet op het behoud van medewerkers. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar opnieuw een grote doorstroom gerealiseerd en heeft bovendien 31 nieuwe medewerkers aangetrokken; ruim drie keer zoveel als het jaar ervoor. “We zien dat het werkt om in te zetten op thema’s als welzijn en andere

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

Maar liefst 15 procent van de Nederlanders denkt dat algoritmes zelfstandig kunnen beslissen of een kandidaat geschikt is voor een functie of niet. Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten. Een kwart van hen ziet de online sollicitatie zelfs als een volwaardige vervanger van de fysieke sollicitatie. Dat Nederlanders behoorlijk veel vertrouwen

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken