Tips en tricks op de ICT-arbeidsmarkt

Het beeld heerst dat er binnen de ICT-markt de banen voor het oprapen liggen. Dit geldt echter bij lange na niet voor alle segmenten in deze sector. De competitie groeit en het is als ICT’er van belang boven de massa uit te steken. Maar hoe is dit bereiken in deze wereld vol concurrentie?

Hoe onderscheid je je als ICT-professional nu echt van de concurrentie? Het hebben van de juiste papieren speelt uiteraard een rol, naast vakkennis die up-to-date is. Maar velen vergeten dat het hier niet ophoudt en dat een flexibele instelling en netwerkvaardigheden steeds meer nodig zijn om het echt ver te schoppen in deze sector.

Werk-privé-balans
Door de komst van de smartphone en tablet wordt er steeds vaker privétijd gebruikt voor zakelijke doeleinden. Steeds meer privé aangeschafte devices worden eveneens zakelijk gebruikt. Hierdoor vervaagt de 9-tot-5-mentaliteit;  het altijd bereikbaar zijn heft de grens tussen werk en privé op. Dit vervelende feit dien je helaas te accepteren wanneer je in de ICT-branche actief bent. Wil je aantrekkelijk blijven voor jouw huidige of toekomstige werkgever, is het van belang duidelijk te maken dat je dit principe erkent en begrijpt.

Sociale spin in het web
Ook in de wereld van ICT is het nuttig te blijven netwerken. Het onderhouden van contact met personen uit dezelfde werksfeer zorgt ervoor dat je up-to-date blijft over de laatste vakontwikkelingen. Het vergroot tevens je baankansen wanneer jouw eigen functie onder druk staat. Maar ook is het verstandig met je eigen collega’s goed door één deur te kunnen. Wanneer jij jezelf neerzet op een positieve en integere manier, verstevigt dit jouw positie binnen het bedrijf.

Certificaten
Ondanks dat velen twijfelen aan de waarde van certificaten, is het voor werkgevers een nuttige indicatie. In het bezit zijn van certificaten geeft aan dat de werknemer zijn werk serieus neemt en zich graag verder ontwikkelt. De tip is wel om je doelgericht te certificeren. Wanneer je lukraak in allerlei richtingen certificaten haalt, wordt het onduidelijk in welke richting je wilt specialiseren. Kies dus een duidelijk pad, blijf dit volgen en rond het af.

Up-to-date
Als ICT-er ben je genoodzaakt up-to-date te blijven ten aanzien van de ontwikkelingen binnen jouw branche. Ook als je geen nieuwe functie zoekt, is het slim in de gaten te houden wat het banenaanbod is. Daarnaast dien je ook het algemene nieuws over jouw branche te blijven lezen.  Deze kennis zorgt ervoor dat je kunt bepalen in welke staat de ICT-branche zich op dat moment bevindt. Met deze informatie kun jij bedenken wat je volgende stap zal zijn op de arbeidsmarkt.

 

Auteur |   ·   woensdag 11 dec, 2013

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

Recruitmentspecialist YoungCapital gaat uitzenden met de software van AFAS. Het techbedrijf heeft hiervoor haar standaard ERP-oplossing verrijkt, speciaal voor de uitzendbranche.

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 22,6 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd. Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden (met 67,4 procent). Dat blijkt uit analyse van Indeed, wereldwijd de nummer 1-vacaturesite, naar het zoekgedrag van

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

Barack Obama komt in september naar Nederland, voor de eerste keer sinds zijn aftreden als president van de Verenigde Staten. Hij is afsluitend spreker op het seminar ‘Forward Thinking Leadership’, georganiseerd door DenkProducties en AFAS Software.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken