Tekort ICT’ers gevolg van onduidelijke functieprofielen

Vacatures met onduidelijke functieprofielen zijn mede verantwoordelijk voor het tekort aan personeel in de ICT-sector. Indien bedrijven hierin allemaal dezelfde taal hanteren, wordt het voor hen eenvoudiger om zowel binnen als buiten de landsgrenzen ICT’ers te werven.

Het Nederlandse tekort aan ICT-personeel is behalve het gebrek aan investeringen in de opleiding en het gebrek aan promotie van de sector ook te wijten aan onduidelijke functieprofielen in vacatures. Dat meldt Ngi-NGN, de beroepsvereniging voor ICT’ers. Aangezien het ene bedrijf andere termen hanteert dan het andere, zijn deze functieprofielen nu te onduidelijk en te versnipperd waardoor werkzoekende ICT’ers het nalaten om op de vacature te reageren. “Een informatiemanager houdt bij het ene bedrijf niet hetzelfde in als bij het andere”, verklaart Maarten Emons, bestuurslid van Ngi-NGN, op tweakers.net.

European Competence Framework
De versnippering en onduidelijkheid van functieprofielen zijn het gevolg van het feit dat veel bedrijven gebruikmaken van hun eigen functiehuis met zelfbedachte omschrijvingen. Zo worden er vaak dezelfde titels gebruikt voor verschillende taken en vice versa. Dat wekt verkeerde verwachtingen bij ICT’ers, die daardoor minder snel geneigd zijn te reageren. “Er moet een standaard komen”, vindt Emons. Die standaard is er reeds in de vorm van het European Competence Framework (e-CF), alleen deze wordt nog maar weinig toegepast. Het e-CF is in gang gezet door eurocommissaris Neelie Kroes als onderdeel van de digitale agenda. “Het gaat minder hard dan ik had gehoopt. De Hogeschool Utrecht werkt ermee voor de ICT-opleidingen en bedrijven als Capgemini gebruiken het om bij andere organisaties de daar aanwezige it-skills in kaart te brengen”, aldus Emons.

Voordelen van het e-CF
Het e-CF zou volgens Emons meer worden gebruikt als bedrijven er de voordelen van inzien. “Het maakt het makkelijker voor ICT-ers om buiten de eigen landsgrenzen te werken en voor Nederlandse bedrijven om personeel in het buitenland te werven”, legt hij uit. Het Ngi-NGN plaatst begin volgend jaar documentatie op haar site die bedrijven de eerste handvatten moeten geven voor het toepassen van het e-CF.

Auteur |   ·   donderdag 25 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

Recruitmentspecialist YoungCapital gaat uitzenden met de software van AFAS. Het techbedrijf heeft hiervoor haar standaard ERP-oplossing verrijkt, speciaal voor de uitzendbranche.

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 22,6 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd. Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden (met 67,4 procent). Dat blijkt uit analyse van Indeed, wereldwijd de nummer 1-vacaturesite, naar het zoekgedrag van

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

Barack Obama komt in september naar Nederland, voor de eerste keer sinds zijn aftreden als president van de Verenigde Staten. Hij is afsluitend spreker op het seminar ‘Forward Thinking Leadership’, georganiseerd door DenkProducties en AFAS Software.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken