Tekort ICT’ers gevolg van onduidelijke functieprofielen

Vacatures met onduidelijke functieprofielen zijn mede verantwoordelijk voor het tekort aan personeel in de ICT-sector. Indien bedrijven hierin allemaal dezelfde taal hanteren, wordt het voor hen eenvoudiger om zowel binnen als buiten de landsgrenzen ICT’ers te werven.

Het Nederlandse tekort aan ICT-personeel is behalve het gebrek aan investeringen in de opleiding en het gebrek aan promotie van de sector ook te wijten aan onduidelijke functieprofielen in vacatures. Dat meldt Ngi-NGN, de beroepsvereniging voor ICT’ers. Aangezien het ene bedrijf andere termen hanteert dan het andere, zijn deze functieprofielen nu te onduidelijk en te versnipperd waardoor werkzoekende ICT’ers het nalaten om op de vacature te reageren. “Een informatiemanager houdt bij het ene bedrijf niet hetzelfde in als bij het andere”, verklaart Maarten Emons, bestuurslid van Ngi-NGN, op tweakers.net.

European Competence Framework
De versnippering en onduidelijkheid van functieprofielen zijn het gevolg van het feit dat veel bedrijven gebruikmaken van hun eigen functiehuis met zelfbedachte omschrijvingen. Zo worden er vaak dezelfde titels gebruikt voor verschillende taken en vice versa. Dat wekt verkeerde verwachtingen bij ICT’ers, die daardoor minder snel geneigd zijn te reageren. “Er moet een standaard komen”, vindt Emons. Die standaard is er reeds in de vorm van het European Competence Framework (e-CF), alleen deze wordt nog maar weinig toegepast. Het e-CF is in gang gezet door eurocommissaris Neelie Kroes als onderdeel van de digitale agenda. “Het gaat minder hard dan ik had gehoopt. De Hogeschool Utrecht werkt ermee voor de ICT-opleidingen en bedrijven als Capgemini gebruiken het om bij andere organisaties de daar aanwezige it-skills in kaart te brengen”, aldus Emons.

Voordelen van het e-CF
Het e-CF zou volgens Emons meer worden gebruikt als bedrijven er de voordelen van inzien. “Het maakt het makkelijker voor ICT-ers om buiten de eigen landsgrenzen te werken en voor Nederlandse bedrijven om personeel in het buitenland te werven”, legt hij uit. Het Ngi-NGN plaatst begin volgend jaar documentatie op haar site die bedrijven de eerste handvatten moeten geven voor het toepassen van het e-CF.

Auteur |   ·   donderdag 25 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software heeft het afgelopen halfjaar succesvol ingezet op het behoud van medewerkers. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar opnieuw een grote doorstroom gerealiseerd en heeft bovendien 31 nieuwe medewerkers aangetrokken; ruim drie keer zoveel als het jaar ervoor. “We zien dat het werkt om in te zetten op thema’s als welzijn en andere

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

Maar liefst 15 procent van de Nederlanders denkt dat algoritmes zelfstandig kunnen beslissen of een kandidaat geschikt is voor een functie of niet. Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten. Een kwart van hen ziet de online sollicitatie zelfs als een volwaardige vervanger van de fysieke sollicitatie. Dat Nederlanders behoorlijk veel vertrouwen

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken