Opleidingsmogelijkheden in ICT-branche onduidelijk

Voor Nederlandse werknemers is er onduidelijkheid over de opleidingsmogelijkheden die hun werkgever hen biedt, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau NIDAP. Vooral in de ICT en dienstverlenende sector zijn werknemers hier ontevreden over.

Snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt maken een opleiding volgen naast het werk steeds belangrijker. Zo hebben onder andere werknemers in de ICT-branche te maken met grootschalige reorganisaties, sanering bij overheidsinstanties en de snel veranderde marktvraag op de arbeidsmarkt. Door deze veranderingen is het voor medewerkers noodzakelijker om zich flexibel op te stellen. Meer dan de helft van de werknemers mist echter een opleidingsoverzicht bij hun werkgever.

Werknemers missen opleidingsoverzicht bij werkgever
Momenteel zegt een derde van de werknemers bezig te zijn met een opleiding en rondde 41 procent afgelopen jaar een opleiding af. Volgens hen is er bij hun werkgever geen overzicht beschikbaar van opleidingen, trainingen of cursussen die zij kunnen volgen. Niet alleen in de ICT-sector missen medewerkers een duidelijk overzicht, ook in de zorg en financiële sector is er bij de meeste werkgevers geen overzicht beschikbaar. Terwijl juist in deze sectoren kennisgroei en het trainen van vaardigheden belangrijk zijn.

Investeringsbereidheid is er
Vooral lager opgeleide werknemers, werknemers met kinderen en vrouwelijke werknemers zijn bereid om meer uren aan hun opleiding te besteden. Met name in de leeftijdscategorie 46-55 jaar, zijn werknemers het meeste bereid om tijd te steken in hun opleiding. Gemiddeld is dit 24 uur. Volgens Ruben Timmerman, oprichter van Springtest, heeft dit te maken met het groeiende besef in deze groepen dat het ook of juist belangrijk is om flexibel te blijven. “Iedereen blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar loopbaan. Mensen die meer zekerheid willen ten aanzien van hun arbeidsmarktpositie, willen vanzelfsprekend meer tijd vrijmaken voor hun ontwikkeling.”

Scholingsplicht
Met het invoeren van het scholingsrecht in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid verwacht een kwart meer opleidingskansen te krijgen. In deze wet is vastgelegd dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie.

Auteur |   ·   dinsdag 23 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

Recruitmentspecialist YoungCapital gaat uitzenden met de software van AFAS. Het techbedrijf heeft hiervoor haar standaard ERP-oplossing verrijkt, speciaal voor de uitzendbranche.

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 22,6 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd. Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden (met 67,4 procent). Dat blijkt uit analyse van Indeed, wereldwijd de nummer 1-vacaturesite, naar het zoekgedrag van

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

Barack Obama komt in september naar Nederland, voor de eerste keer sinds zijn aftreden als president van de Verenigde Staten. Hij is afsluitend spreker op het seminar ‘Forward Thinking Leadership’, georganiseerd door DenkProducties en AFAS Software.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken