Opleidingsmogelijkheden in ICT-branche onduidelijk

Voor Nederlandse werknemers is er onduidelijkheid over de opleidingsmogelijkheden die hun werkgever hen biedt, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau NIDAP. Vooral in de ICT en dienstverlenende sector zijn werknemers hier ontevreden over.

Snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt maken een opleiding volgen naast het werk steeds belangrijker. Zo hebben onder andere werknemers in de ICT-branche te maken met grootschalige reorganisaties, sanering bij overheidsinstanties en de snel veranderde marktvraag op de arbeidsmarkt. Door deze veranderingen is het voor medewerkers noodzakelijker om zich flexibel op te stellen. Meer dan de helft van de werknemers mist echter een opleidingsoverzicht bij hun werkgever.

Werknemers missen opleidingsoverzicht bij werkgever
Momenteel zegt een derde van de werknemers bezig te zijn met een opleiding en rondde 41 procent afgelopen jaar een opleiding af. Volgens hen is er bij hun werkgever geen overzicht beschikbaar van opleidingen, trainingen of cursussen die zij kunnen volgen. Niet alleen in de ICT-sector missen medewerkers een duidelijk overzicht, ook in de zorg en financiële sector is er bij de meeste werkgevers geen overzicht beschikbaar. Terwijl juist in deze sectoren kennisgroei en het trainen van vaardigheden belangrijk zijn.

Investeringsbereidheid is er
Vooral lager opgeleide werknemers, werknemers met kinderen en vrouwelijke werknemers zijn bereid om meer uren aan hun opleiding te besteden. Met name in de leeftijdscategorie 46-55 jaar, zijn werknemers het meeste bereid om tijd te steken in hun opleiding. Gemiddeld is dit 24 uur. Volgens Ruben Timmerman, oprichter van Springtest, heeft dit te maken met het groeiende besef in deze groepen dat het ook of juist belangrijk is om flexibel te blijven. “Iedereen blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar loopbaan. Mensen die meer zekerheid willen ten aanzien van hun arbeidsmarktpositie, willen vanzelfsprekend meer tijd vrijmaken voor hun ontwikkeling.”

Scholingsplicht
Met het invoeren van het scholingsrecht in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid verwacht een kwart meer opleidingskansen te krijgen. In deze wet is vastgelegd dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie.

Auteur |   ·   dinsdag 23 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software heeft het afgelopen halfjaar succesvol ingezet op het behoud van medewerkers. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar opnieuw een grote doorstroom gerealiseerd en heeft bovendien 31 nieuwe medewerkers aangetrokken; ruim drie keer zoveel als het jaar ervoor. “We zien dat het werkt om in te zetten op thema’s als welzijn en andere

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

Maar liefst 15 procent van de Nederlanders denkt dat algoritmes zelfstandig kunnen beslissen of een kandidaat geschikt is voor een functie of niet. Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten. Een kwart van hen ziet de online sollicitatie zelfs als een volwaardige vervanger van de fysieke sollicitatie. Dat Nederlanders behoorlijk veel vertrouwen

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken