ICT’ers in trek bij overheid

Een stijgende vraag naar ICT’ers is de voornaamste oorzaak van de groei van het aantal vacatures voor hoger opgeleiden bij de overheid.

Na vier kwartalen van teruglopende vraag naar hoger opgeleiden bij de overheid, is deze vraag in het derde kwartaal van 2013 voor het eerst weer aangetrokken. De stijging van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder wordt bijna in zijn geheel veroorzaakt door ICT-vacatures. Detacheerder en arbeidsbemiddelaar Yacht constateert dat in de meest recente kwartaalanalyse van de publieke arbeidsmarkt. De vraag naar ICT’ers steeg in de publieke sector met maar liefst 19 procent. De vraag naar beleidsmedewerkers daarentegen bleef onverminderd laag en vertoonde ten opzichte van een jaar eerder geen groei.

Het grootste deel van de ICT-vacatures vult de overheid op via arbeidsbemiddelaars en ingehuurde ICT-bedrijven. Yacht constateert in haar analyse dat de overheid duidelijk aan een flexibele schil werkt voor haar ICT-capaciteit. Uit de analyse van Yacht komt tot slot ook naar voren dat veel overheidsmedewerkers hun wendbaarheid op de arbeidsmarkt overschatten. Het liefst blijven zij bij de overheid werken, maar salaris inleveren wil vrijwel niemand. Ook investeren zij weinig in hun eigen kennis; trainingen op eigen kosten worden weinig gevolgd, een meerderheid bezoekt geen congressen en ook koopt tweederde van de overheidsmedewerkers geen relevante vakliteratuur.

 

Auteur |   ·   maandag 9 dec, 2013

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

Recruitmentspecialist YoungCapital gaat uitzenden met de software van AFAS. Het techbedrijf heeft hiervoor haar standaard ERP-oplossing verrijkt, speciaal voor de uitzendbranche.

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 22,6 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd. Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden (met 67,4 procent). Dat blijkt uit analyse van Indeed, wereldwijd de nummer 1-vacaturesite, naar het zoekgedrag van

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

Barack Obama komt in september naar Nederland, voor de eerste keer sinds zijn aftreden als president van de Verenigde Staten. Hij is afsluitend spreker op het seminar ‘Forward Thinking Leadership’, georganiseerd door DenkProducties en AFAS Software.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken