ICT-branche vreest voor terughackwet

De branchevereniging ICT Nederland maakt zich zorgen over de Wet Computercriminaliteit III, ook wel de terughackwet genoemd. Deze houdt in dat de Nederlandse politie buitenlandse computers mag hacken. De wet werd vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd.

De branchevereniging zegt dat de Nederlandse overheid zich ‘achter de digitale dijken terugtrekt’ en noemt de bevoegdheid van de politie om grenzeloos te hacken ‘verbazingwekkend’.

Aanval in plaats van verdediging
ICT Nederland licht toe: “In plaats van informatie over kwetsbaarheden te stimuleren, gebruikt de overheid de informatie om zelf te hacken. En in plaats van internationale samenwerking te bevorderen, geeft de overheid de politie de bevoegdheid om ook buiten Nederland in te breken op systemen. Deze houding staat haaks op de rol die Nederland voor zichzelf ziet als aanjager van cyberdiplomatie.”

Knooppunt onder druk
Daarnaast gaat de vereniging in op de essentiële positie van ons land: “Nederland is een belangrijk knooppunt voor internetverkeer, een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ICT-bedrijven en heeft de potentie om proeftuin voor nieuwe ICT-toepassingen te worden. Vertrouwen in ICT is essentieel om deze positie te behouden.”

Gezichtsverlies
Behalve dat ICT Nederland iets te zeggen heeft over de overheid en de vrijheden die het de politie geeft, vindt de branchevereniging dat de wet Nederland ongeloofwaardig maakt.  “Nederland kan niet zomaar pleiten voor internationale samenwerking, om vervolgens op eigen houtje in te breken op systemen als die samenwerking haar niet snel genoeg gaat.”

De wet staat al sinds 2013 in de steigers. Sindsdien zijn er aan de wet wel een aantal dingen veranderd, zoals het apart strafbaar stellen van de heling van computergegevens. Ook is de ontsleutelplicht geschrapt, welke inhield dat verdachten hun eigen beveiligde gegevens moesten vrijgeven.

Auteur |   ·   dinsdag 29 dec, 2015

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix, Inc, (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, lanceert Equinix Internet Exchange in Nederland. Hierdoor wordt het voor partijen in de datacenters van Equinix nog eenvoudiger om met elke tegenpartij veilig, on-demand, direct en via private toegang verbindingen met elkaar te leggen zonder tussenkomst van het openbare internet. Uit onderzoek van McKinsey

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken