Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang dat coronabewijzen voor altijd blijven bestaan.

Vooral vrouwen zijn bezorgd over het QR-coronabewijs. Zo maakt maar liefst vijftig procent van hen zich ongerust om diens privacy-gevoeligheid en vreest 59 procent dat het bewijs nooit zal verdwijnen. Onder de mannelijke respondenten bedragen deze percentages 38 en 44 procent. Bovendien maken Nederlanders jonger dan dertig jaar zich opvallend vaker zorgen om hun privacy (58 procent) dan vijftigplussers (39 procent). “Met de hoeveelheid cybermisdaden en datalekken van tegenwoordig begrijp ik dat mensen het delen van privégegevens spannend vinden”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. “Wanneer de overheid die gegevens zo goed mogelijk beschermt én haar burgers proactief informeert over de databescherming en -verwerking, verwacht ik dat dit veel mensen kan geruststellen.”

Vrijheid in ruil voor privacy

Ondanks de zorgen om het coronatoegangsbewijs, zijn ruim zes op de tien Nederlanders bereid om via de QR-code privacygevoelige informatie in te ruilen voor meer bewegingsvrijheid. Erg vrijwillig gebeurt dit niet, wijst het onderzoek uit: maar liefst 47 procent van de respondenten voelt zich gedwongen richting het gebruik van het QR-toegangsbewijs. Met 62 procent ervaren vooral Nederlanders jonger dan veertig jaar deze dwang, tegenover 41 procent van de veertigplussers. Braun: “Dit onderzoek laat maar weer eens zien dat privacy een modern betaalmiddel is dat mensen al snel weggeven voor allerlei voordelen. In dit recente voorbeeld gaat het om meer bewegingsvrijheid, maar we geven al veel langer onze privacy weg voor optimaal gebruik van onze smartphone of sociale media.”

Informatievoorziening

Mogelijk dat betere informatievoorziening een deel van de zorgen weg kan halen. Zo blijkt uit het onderzoek dat een op de drie Nederlanders niet weet welke privégegevens het QR-bewijs bevat. Bovendien heeft 62 procent geen idee wat er vervolgens met die persoonlijke data gebeurt. Ook nu zijn het met name twintigers en dertigers die onvoldoende op de hoogte zijn van de gegevens die verbonden zijn aan het coronatoegangsbewijs (43 procent) en de verwerking ervan (73 procent). Braun: “In de privacyverklaring van de coronacheck staat precies welke persoonsgegevens de overheid ontvangt, waar die gegevens vandaan komen en waarom zij die verwerken. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen actief op zoek gaat naar die uitleg, wat niet betekent dat niemand het moet weten. In de communicatie rondom dit thema kunnen de betrokken instanties dus veel winst behalen.”

Auteur |   ·   donderdag 3 feb, 2022

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Helft Nederlanders vreest inbreuk privacy door slimme apparaten

Helft Nederlanders vreest inbreuk privacy door slimme apparaten

Maar liefst 48 procent van de Nederlanders is bang dat slimme apparaten in huis inbreuk kunnen maken op hun privacy. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.035 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst verwacht een op de vijf respondenten dat zij binnen vijf jaar volledig zijn overgestapt op

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Het van oorsprong Amerikaanse Wunderkind betreedt per direct de Nederlandse markt. Met meer dan 800 medewerkers wereldwijd en een omzet van ruim € 100 miljoen is de multinational toonaangevend op het gebied van performance gedreven marketing voor online retailers. Zo bedient het meer dan 1.200 klanten wereldwijd; in Europa werkt Wunderkind vanuit een UNESCO grachtenpand

Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU-wallet

Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU-wallet

37 procent vindt digitale portemonnee een goed idee Maar liefst 65 procent van de Nederlanders is bang dat hun digitale privacy steeds beperkter wordt met de invoering van een Europese portemonnee. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.027 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst vindt ruim een derde

Fujitsu ontwikkelt ’s werelds snelste 36 qubit kwantumsimulator

Fujitsu ontwikkelt ’s werelds snelste 36 qubit kwantumsimulator

Fujitsu heeft ’s werelds snelste kwantumcomputersimulator ontwikkeld die 36 qubit kwantumschakelingen kan verwerken op een clustersysteem met Fujitsu’s supercomputer PRIMEHPC FX 700. De supercomputer is uitgerust met dezelfde A64FX CPU die ’s werelds snelste supercomputer, Fugaku, aandrijft. De nieuwe kwantumsimulator kan de kwantumsimulatorsoftware Qulacs met hoge snelheid parallel uitvoeren, waarbij hij ongeveer twee keer zo

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Nieuw Barco ClickShare-onderzoek toont aan dat bijna één op de drie werknemers moeite heeft om tijdens hybride vergaderingen te worden gehoord.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken