Half miljoen computers besmet met Blackshades

Volgens de FBI zijn er meer dan een half miljoen computers in meer dan honderd landen besmet met Blackshades, een kwaadaardig computerprogramma.

Volgens de FBI werd Blackshades sinds 2010 verkocht aan duizenden hackers die met het programma computers op afstand kunnen kapen. In de afgelopen dagen zijn er meer dan honderd mensen opgepakt in zestien landen op verdenking van het verspreiden van het kwaadaardige computerprogramma. Daarnaast werden er honderden computers, telefoons, harde schrijven, USB-sticks, wapens en drugs in beslag genomen. In Nederland is de politie op 34 adressen binnengevallen, maar er zijn geen aanhoudingen verricht.

Onveilig
Koen Hermans van het Europese justitiële samenwerkingsverband Eurojust: “Deze zaak toont maar weer eens aan dat niemand die gebruikmaakt van internet veilig is. Van deze operatie moet een afschrikkende werking uitgaan voor diegenen die deze software vervaardigen en gebruiken.”

Blackshades
Met Blackshades is het mogelijk om de computers van anderen over te nemen en bijvoorbeeld mee te kijken met de webcam of toetsaanslagen vast te leggen. Ook is het mogelijk om bestanden te versleutelen en pas weer toegankelijk te maken na betaling. In 2012 zou het programma zijn gebruikt om Syrische groeperingen aan te vallen. De populariteit aan het programma is onder meer te danken aan de lage prijs. Volgens technologiebedrijf Symantec is de prijs van een licentie door de populariteit gestegen van 30 naar 70 euro.

Auteur |   ·   dinsdag 20 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Hybride werken kan alleen door hoogste prioriteit te geven aan cybersecurity

Hybride werken kan alleen door hoogste prioriteit te geven aan cybersecurity

Werken op afstand heeft het cybersecuritylandschap aanzienlijk veranderd, maar de noodzaak voor veiligheid is nog steeds hetzelfde. Hoe zorg je er als werkgever voor dat de veiligheid van data gewaarborgd is in een hybride werkomgeving? Karlien de Waardt, Head of Micro Enterprise Cybersecurity van Fujitsu Nederland, geeft tips and tricks. Nu werknemers meer dan ooit

Twee derde Nederlanders bang voor datamisbruik door apps

Twee derde Nederlanders bang voor datamisbruik door apps

Maar liefst 64 procent van de Nederlanders vreest weleens dat apps of derde partijen hun data misbruiken. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.103 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst is een derde van hen bereid om hun persoonlijke gegevens te verruilen voor voordelen in de app. Vooral

Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken transformeert wereldwijde ICT-omgeving met Orange Business Services

Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken transformeert wereldwijde ICT-omgeving met Orange Business Services

De Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (FOD BuZa) heeft een nieuwe overeenkomst met Orange Business Services afgesloten voor de transformatie van haar wereldwijde communicatie-infrastructuur. Het contract herziet de netwerk-, beveiligings- en applicatie-infrastructuur van 118 locaties verdeeld over 87 landen. Het netwerk wordt ondersteund door volledig geïntegreerde satellietdiensten. Hierdoor kan diplomatiek personeel de belangen van België

Een op drie Nederlanders verwacht nooit slachtoffer te worden van internetoplichting

Een op drie Nederlanders verwacht nooit slachtoffer te worden van internetoplichting

Maar liefst 33 procent van de Nederlanders verwacht nooit het slachtoffer te worden van oplichting via het internet. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.052 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Acht op de tien ondervraagden vreest dat hun (groot)ouders wel online worden opgelicht. Vooral jongeren tot dertig jaar lijken niet onder de indruk van cybercriminelen.

Ondernemer hecht veel waarde aan data

Ondernemer hecht veel waarde aan data

 Maar liefst 73 procent van de Nederlandse ondernemers laat zich bij belangrijke beslissingen voornamelijk leiden door hun ‘ondernemersinstinct’. Dit blijkt uit onderzoek van Ledstores Europe onder 528 ondernemers, uitgevoerd door Panelwizard. Naast het onderbuikgevoel, baseert bijna een op de drie ondervraagden hun uiteindelijke besluit voornamelijk op data.   Vooral ondernemers in de financiële sector (89 procent), horeca (88

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken