Half miljoen computers besmet met Blackshades

Volgens de FBI zijn er meer dan een half miljoen computers in meer dan honderd landen besmet met Blackshades, een kwaadaardig computerprogramma.

Volgens de FBI werd Blackshades sinds 2010 verkocht aan duizenden hackers die met het programma computers op afstand kunnen kapen. In de afgelopen dagen zijn er meer dan honderd mensen opgepakt in zestien landen op verdenking van het verspreiden van het kwaadaardige computerprogramma. Daarnaast werden er honderden computers, telefoons, harde schrijven, USB-sticks, wapens en drugs in beslag genomen. In Nederland is de politie op 34 adressen binnengevallen, maar er zijn geen aanhoudingen verricht.

Onveilig
Koen Hermans van het Europese justitiële samenwerkingsverband Eurojust: “Deze zaak toont maar weer eens aan dat niemand die gebruikmaakt van internet veilig is. Van deze operatie moet een afschrikkende werking uitgaan voor diegenen die deze software vervaardigen en gebruiken.”

Blackshades
Met Blackshades is het mogelijk om de computers van anderen over te nemen en bijvoorbeeld mee te kijken met de webcam of toetsaanslagen vast te leggen. Ook is het mogelijk om bestanden te versleutelen en pas weer toegankelijk te maken na betaling. In 2012 zou het programma zijn gebruikt om Syrische groeperingen aan te vallen. De populariteit aan het programma is onder meer te danken aan de lage prijs. Volgens technologiebedrijf Symantec is de prijs van een licentie door de populariteit gestegen van 30 naar 70 euro.

Auteur |   ·   dinsdag 20 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw behaalt Microsoft Security Partner Gold status

Macaw behaalt Microsoft Security Partner Gold status

Full-service digital agency Macaw heeft als Microsoft Security Partner voor alle veiligheidsdisciplines de ‘Gold status’ behaald, nadat het recent twee ISAE-verklaringen ontving. De benoeming tot Microsoft Gold Partner is een erkenning van Macaw’s kennis en expertise op het gebied van digitale beveiligingsoplossingen rondom Microsoft Azure Cloud en Microsoft 365. Macaw helpt organisaties succesvol digitaal te

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken