Gemeenten te laat met overstappen van onbeveiligd XP

Gemeenten maken nog massaal gebruik van Windows XP. Dit veroorzaakt grote risico’s wanneer Microsoft per 8 april de ondersteuning van het besturingsssysteem stopt.

Wanneer Windows XP niet langer door Microsoft ondersteund wordt, hebben aanvallers vrij spel. Alle kritieke gaten in het systeem worden dan niet langer meer gedicht en duizenden overheidscomputers draaien dan op een onveilig systeem.

Deadline

Volgens Webwereld gebruiken verschillende gemeenten nog Windows XP en zullen zij niet voor april over zijn op een nieuwere versie. Hoeveel gemeenten er precies nog gebruikmaken van Windows XP is niet bekend. Een rondgang van Computerworld langs een aantal grote gemeenten wijst uit dat bijna overal nog gewerkt wordt met XP, hoewel vaak wordt aangegeven dat men met een migratie naar een ander programma bezig is. De gemeente Arnhem verwacht bijvoorbeeld wel voor april overgestapt te zijn, terwijl de gemeenten Utrecht, Amsterdam en Eindhoven nog grote aantallen pc’s hebben die op Windows XP draaien en die waarschijnlijk niet op tijd zijn overgezet naar een ander programma.

Waarschuwing

Al eerder werden gemeenten gewaarschuwd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) voor het stopzetten van de ondersteuning van het besturingsprogramma. Een migratieprogramma neemt al snel twaalf maanden in beslag, waardoor enige haast inmiddels geboden is om zo snel mogelijk gebruik te kunnen maken van een ander programma.

Auteur |   ·   dinsdag 18 feb, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix, Inc, (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, lanceert Equinix Internet Exchange in Nederland. Hierdoor wordt het voor partijen in de datacenters van Equinix nog eenvoudiger om met elke tegenpartij veilig, on-demand, direct en via private toegang verbindingen met elkaar te leggen zonder tussenkomst van het openbare internet. Uit onderzoek van McKinsey

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken