Digitalisering en automatisering leidt tot banenverlies

Maar liefst 17% procent van de werkende Nederlanders is bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.146 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Lepaya in samenwerking met Panelwizard. Hoewel 92% van de werknemers aangeeft op dit moment te beschikken over alle benodigde vaardigheden om hun huidige baan naar behoren uit te voeren, vreest 42% dat deze skills er over 20 jaar niet meer toe doen.

Door digitalisering zullen miljoenen banen veranderen en verdwijnen. Veel taken die nu handmatig worden uitgevoerd, zullen binnen afzienbare tijd worden geautomatiseerd. Het dichtlopen van de kloof tussen de vaardigheden die werknemers nu bezitten en die ze in de toekomst nodig hebben, blijkt een groeiende zorg onder de werkenden. Vooral millennials zijn bezorgd over hun toekomstige relevantie: een vijfde van de ondervraagden denkt onvoldoende vaardigheden te bezitten om niet weggeautomatiseerd te worden voordat zij de pensioenleeftijd bereikt hebben. Eén groep in het bijzonder lijkt bang: 47% van de mannelijke medewerkers vreest voor de toekomstbestendigheid van hun huidige skills, tegenover 36% van de vrouwen in loondienst.

Werknemer besteedt onvoldoende aandacht aan persoonlijke groei

Ondanks de groeiende zorg onder werkenden, geeft 37% van de ondervraagden aan onvoldoende aandacht te besteden aan het ontwikkelen van toekomstbestendige vaardigheden zoals bijvoorbeeld empathie, overtuigingskracht, maar ook digitale skills om technologieën goed te kunnen begrijpen en aansturen. Hoe jonger de werknemer, des te minder aandacht er is voor persoonlijke groei en ontwikkeling: maar liefst 41% van de ondervraagde millennials besteedt onvoldoende aandacht aan het ontwikkelen van skills die nodig zijn voor de beroepen van de toekomst.

Een leven lang leren? Investeren in skills staat laag op de agenda van de werkgever

De continue ontwikkeling van werknemers is al jaren een speerpunt van zowel het bedrijfsleven als de overheid. Investeren in de toekomst van de werknemer blijkt echter niet hoog op de agenda te staan. Slechts 46% van de werkgevers maakt het inzichtelijk welke vaardigheden nodig zijn om relevant te blijven in een toekomstige baan. Een gemiste kans, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de werknemers geeft aan meer ondersteuning te willen ontvangen bij het bijschaven van de juiste vaardigheden.

Volgens René Janssen, oprichter van Lepaya, aanbieder van online en offline power skills trainingen voor snelgroeiende technologiebedrijven, ligt de verantwoordelijkheid juist bij de werkgever: “De noodzaak om een leven lang leren te stimuleren neemt alsmaar toe. Een grote groep medewerkers zal buiten de boot vallen als bedrijven geen actie ondernemen. Alhoewel veel bestuurders beamen dat de vaardighedenkloof hun grootste uitdaging is, voegen weinig bedrijven daad bij het woord. Het is aan hen om inzichtelijk te maken welke skills binnen hun bedrijf nooit overgenomen zullen worden door robots en welke training er nodig is om relevant te blijven in het digitale tijdperk”.

Auteur |   ·   dinsdag 23 feb, 2021

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Een op de vijf zzp’ers maakt zich zorgen om belastingaangifte

Een op de vijf zzp’ers maakt zich zorgen om belastingaangifte

Door toegewezen coronasteunmaatregelen moeten ondernemers dit jaar extra opletten bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Dit zorgt voor onrust onder zelfstandige ondernemers, blijkt uit onderzoek onder 737 Nederlandse zzp’ers, uitgevoerd door boekhoudapp Tellow. Maar liefst 20 procent van de ondervraagde zelfstandigen vreest voor de juistheid van de aangifte inkomstenbelasting over 2020 en een kwart is

64%  snelgroeiende bedrijven vraagt niet naar diploma

64% snelgroeiende bedrijven vraagt niet naar diploma

Het tijdperk waarin een diploma de beste baankans garandeert lijkt voorbij. Maar liefst 64% van de bedrijven vraagt nieuwe werknemers niet meer om een diploma. Dat blijkt uit de Lepaya Skills Index, een onderzoek uitgevoerd door Lepaya, onder de publiekelijke beschikbare vacatureteksten van de 100 snelst groeiende bedrijven in Nederland. 13% geeft aan nog wel

KNVI wil bestrijding digitale ongelijkheid onderdeel maken MVO

KNVI wil bestrijding digitale ongelijkheid onderdeel maken MVO

Thuiswerken draagt bij aan het verder ontwikkelen van de digitale vaardigheden. Helaas dreigen miljoenen Nederlanders de boot te missen. Wouter Bronsgeest, duovoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) en Piet Boekhoudt KNVI-lid pleiten er daarom voor om de bestrijding van deze digitale ongelijkheid onderdeel te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Op die

Een op drie IT-verantwoordelijken: “Organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie”

Een op drie IT-verantwoordelijken: “Organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie”

Maar liefst 35 procent van de Nederlandse IT-verantwoordelijken zegt dat zijn organisatie op dit moment de mogelijkheden van cloudtechnologie niet optimaal inzet. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Bauhaus onder 550 C-level IT-beslissers in de sectoren maakindustrie, dienstverlening en overheidsdiensten, uitgevoerd door PanelWizard. Als grootste uitdaging voor effectieve cloudadoptie binnen hun organisatie noemt 32 procent van de ondervraagden een

Airchip wint finale Present Your Startup 2020

Airchip wint finale Present Your Startup 2020

Airchip is de winnaar van de eerste editie van Present Your Startup Alkmaar, de startupwedstrijd die afgelopen woensdag in het TAQA Theater De Vest gehouden werd. Met een app die een eind maakt aan wachtrijen versloeg het bedrijf Aleeza, Pepperfield, Circuvorm en DeMonth. Gezamenlijk wisten de vijf startups 925.000 euro aan investeringen op te halen.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken