“DigiD beveiliging uitgebreid op basis van chipkaart”

Het gebruik van DigiD als identificatiemiddel voor diverse overheidsdiensten neemt alleen maar toe. Beheerder Logius onderzoekt nu de mogelijkheden om het systeem beter te beveiligen.

DigiD maakt het steeds makkelijker om zaken bij overheidsinstellingen te regelen. Dit kan al bij gemeenten, politie en pensioenfondsen, maar ook private (zorg)instellingen bieden steeds vaker de mogelijkheid aan om DigiD te gebruiken. Op dit moment kan er al bij meer dan zeshonderd organisaties gebruik worden gemaakt van DigiD. Het middel werd in 2005 door de overheid geïntroduceerd als laagdrempelig authenticatiesysteem voor overheidsorganisaties en wordt aangeprezen als de ‘online inlogcode voor de overheid’.

Gebruikersgroei
Momenteel maken elf miljoen Nederlanders gebruik van DigiD. Zij hebben in 2013 al ruim 100 miljoen keer gebruikt van de online diensten van DigiD. DigiD heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In 2012 werd er bijvoorbeeld in nog in totaal 75 miljoen keer gebruik gemaakt van de dienst en ook het aantal gebruikers is sinds vorig jaar toegenomen.

Beveiliging |
De overheid vraagt een steeds hoger beveiligingsniveau van haar (online) dienstverleners. De beheerder van DigiD, Logius, wil daarom de beveiliging van DigiD in de toekomst gaan uitbreiden met een mogelijke chipkaart. Deze chipkaart zal het mogelijk moeten maken om gebruikers nog meer zekerheid te geven over de veiligheid van het identificatiemiddel.

Op dit moment hanteert de overheid de zekerheidsniveaus ‘Basis’ en ‘Midden’. Met zekerheidsniveau Basis wordt bedoeld: alleen gebruikersnaam en wachtwoord. Met zekerheidsniveau Midden wordt meer veiligheid gecreëerd door middel van het gebruik van een SMS-code. Door middel van de fysieke chipkaart wil zij in de toekomst ook zekerheidsniveau ‘Hoog’ kunnen aanbieden.

Auteur |   ·   vrijdag 29 nov, 2013

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw behaalt Microsoft Security Partner Gold status

Macaw behaalt Microsoft Security Partner Gold status

Full-service digital agency Macaw heeft als Microsoft Security Partner voor alle veiligheidsdisciplines de ‘Gold status’ behaald, nadat het recent twee ISAE-verklaringen ontving. De benoeming tot Microsoft Gold Partner is een erkenning van Macaw’s kennis en expertise op het gebied van digitale beveiligingsoplossingen rondom Microsoft Azure Cloud en Microsoft 365. Macaw helpt organisaties succesvol digitaal te

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken