DigiD bestaat tien jaar

Op de dag dat DigiD 10 jaar bestaat, heeft de overheid heeft verschillende verbeteringen doorgevoerd om het systeem makkelijker en veiliger te maken. Voortaan is het eenvoudiger om een wachtwoord te herstellen, is de interface gebruikersvriendelijker en krijgt de gebruiker een e-mail wanneer er instellingen zijn gewijzigd.

De mogelijkheden van DigiD zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. In eerste instantie was het systeem geschikt om belastingaangifte te doen, maar inmiddels is het mogelijk om studiefinanciering aan te vragen, pensioenoverzichten te bekijken, zaken af te handelen met het UWV en kunnen ook steeds meer gemeentelijke zaken met de online inlogcode worden geregeld. Maar naast de positieve ontwikkelingen ging er ook een hoop mis in het afgelopen decennium.

Problemen
Inlogcodes van 150 mensen kwamen eerder dit jaar in handen van de verkeerde mensen. De slachtoffers zijn woonachtig in Amsterdam Zuidoost. De inlogcodes werden aangevraagd door criminelen die vervolgens de briefen met nieuwe inlogcodes onderschepte. Met de inlogcodes waren zij vervolgens in staat om rekeningnummer te veranderen. Ook bleek een aantal jaar geleden het bedrijf achter DigiD te zijn gehackt. Verbindingen die eerder als veilig werden geacht bleken dat niet te zijn. De meeste klachten kwamen voort uit de omslachtigheid van het systeem. Een nieuw wachtwoord of gebruikersnaam moest via brief worden gecommuniceerd naar de gebruiker. Dit duurde vaak enkele dagen. Inmiddels is het brieven-systeem vervangen door sms.

Nieuw systeem
Dit jaar is er een recordaantal keren ingelogd op DigiD. Maar liefst 110 miljoen keer werd de digitale overheidsdienst gebruikt. Om te zorgen dat de gebruikerservaring van al deze mensen erop vooruit gaat werkt Logius, de dienst die verantwoordelijk is voor het beheer en de ontwikkeling van overheidsapplicaties, momenteel aan een nieuw systeem. Het paradepaardje van dit systeem is een inlogcode die gebruikt kan worden voor alle mogelijke diensten. Daaronder vallen niet alleen overheidsdiensten maar ook bankzaken en webwinkels. Wanneer dit nieuwe systeem in gebruik gaat is nog onbekend.

Auteur |   ·   dinsdag 7 okt, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix, Inc, (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, lanceert Equinix Internet Exchange in Nederland. Hierdoor wordt het voor partijen in de datacenters van Equinix nog eenvoudiger om met elke tegenpartij veilig, on-demand, direct en via private toegang verbindingen met elkaar te leggen zonder tussenkomst van het openbare internet. Uit onderzoek van McKinsey

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken