Campagne waarschuwt voor delen privégegevens

Met de mobiele applicatie ‘Elke app heeft een prijs’ wijst de Autoriteit Consument & Markt vooral jongeren op de gevaren van het gratis downloaden van een app. Met de installatie van bepaalde mobiele applicaties delen consumenten vaak privégegevens zonder daar zich bewust van te zijn.

AMC wil dat consumenten weten waar ze “ja” tegen zeggen wanneer ze op de downloadknop van de gratis app klikken. Met de applicatie probeert AMC duidelijk te maken dat wanneer je een app downloadt, je goedkeuring geeft tot inzage in je foto’s, contactgegevens en locatievoorzieningen bijvoorbeeld. Volgens Anita Vegter, bestuurslid ACM, moet dit het begin zijn van de bewustwording die de autoriteit nastreeft. ‘Elke app heeft een prijs’ is een onderdeel van de landelijk campagne van Alert Online, een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap om online veiligheid te vergroten.

Datagegevens
ACM heeft in samenwerking met NJR, Nationale Jeugdraad, onderzoek gedaan onder jongeren over het delen van privégegevens. Daaruit blijkt dat jongeren er vaak niet van op de hoogte zijn dat aanbieders van gratis apps geld verdienen aan hun persoonlijke gegevens. Daardoor betalen jongeren in feite met hun privacy voor het downloaden van de applicatie. Volgens de Telecommunicatiewet zijn aanbieders verplicht om gebruikers te informeren wat er met hun gegevens gebeurt. Het overgrote deel van de jongeren, 92 procent, leest de voorwaarden niet. De machtiging, waarin staat dat de consument toegang geeft tot bijvoorbeeld diens agenda, telefoonboek en foto’s, wordt door 21 procent gelezen.

De toezichthouder heeft een promotiefilm pje gemaakt om consumenten te waarschuwen. In dat filmpje wordt er op een leuke manier uitgelegd waar men zich niet van bewust is bij het downloaden van een gratis applicatie.

Auteur |   ·   woensdag 28 okt, 2015

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix, Inc, (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, lanceert Equinix Internet Exchange in Nederland. Hierdoor wordt het voor partijen in de datacenters van Equinix nog eenvoudiger om met elke tegenpartij veilig, on-demand, direct en via private toegang verbindingen met elkaar te leggen zonder tussenkomst van het openbare internet. Uit onderzoek van McKinsey

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken