Beveiliging datingsites op scherp

Deze week werd bekendgemaakt dat de grootste datingsites van Nederland de handen ineengeslagen hebben om meer veiligheid te kunnen garanderen in de online zoektocht naar een partner. Met het keurmerk Veilig Daten, een initiatief van de Consumentenbond, voeren negen datingsites vanaf heden een fel beleid tegen oplichting. Ook zijn er afspraken gemaakt over bereikbaarheid bij klachten van klanten.

Datingsites zijn in aantal sterk in opkomst en hebben regelmatig te maken met leden die met andere intenties zich aanmelden dat het vinden van een nieuwe liefde. De sites hebben last van veelal Afrikaanse criminelen die hun leden geld afhandig proberen te maken. Om de consument daartegen te beschermen, zijn gepaste maatregelen nodig. Door deze gezamenlijk toe te passen wordt volgens de initiatiefnemers ingezet op een grotere effectiviteit. Met de invoer van het keurmerk kunnen de beheerders van de verschillende sites elkaar waarschuwen door informatie over oplichters met elkaar uit te wisselen. Te denken valt aan foto’s en profielteksten, maar natuurlijk ook IP-adressen.

Keurmerk

De controle van de leden zal vooral achter de schermen plaatsvinden, terwijl aan de voorkant van de website voor de gebruikers vooral duidelijk moet zijn dat ze in een betrouwbare omgeving op zoek kunnen naar een date. Datingsites die het keurmerk Veilig Daten willen, moeten zich houden aan afspraken over transparantie, betrouwbaarheid, veiligheid en klantvriendelijkheid. Daarnaast moet een certificeringstraject van Thuiswinkel Waarborg doorlopen zijn, en er moet eerlijk gecommuniceerd worden over prijzen en abonnementen. Tot slot is het noodzakelijk dat de sites goed bereikbaar zijn bij problemen en klachten.

Vertrouwen

De imago van datingsites kan wel een boost gebruiken. Eind november berichtte Tweakers.nl dat meer dan 42 miljoen wachtwoorden van gebruikers van meer dan dertig datingsites op straat zijn komen te liggen. De onversleutelde wachtwoorden zijn afkomstig van Cupid Media, dat voor verschillende doelgroepen datingsites heeft opgericht. Het betrof hier onversleutelde wachtwoorden; zonder veel moeite kunnen derden inloggen bij andere diensten met meestgebruikte wachtwoorden als ‘123456’, ‘111111’, ‘iloveyou’, ‘lovely’ en ‘qwerty’.

Gezond verstand

Wanneer beginnersfouten als onversleutelde wachtwoorden niet meer gemaakt worden, moet het keurmerk ervoor zorgen dat consumenten veiliger online kunnen daten. Volgens de datingsites worden profielen regelmatig handmatig gecontroleerd, maar kunnen de mogelijkheden van techniek bijdragen om de betrouwbaarheid van personen te scannen en diegenen met slechte intenties te weren. Tot de tijd dat onze identiteit volledig digitaal na te trekken is, draait het bij contact met ‘vreemden’ voor een groot deel nog steeds om gezond verstand.

Auteur |   ·   donderdag 12 dec, 2013

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw behaalt Microsoft Security Partner Gold status

Macaw behaalt Microsoft Security Partner Gold status

Full-service digital agency Macaw heeft als Microsoft Security Partner voor alle veiligheidsdisciplines de ‘Gold status’ behaald, nadat het recent twee ISAE-verklaringen ontving. De benoeming tot Microsoft Gold Partner is een erkenning van Macaw’s kennis en expertise op het gebied van digitale beveiligingsoplossingen rondom Microsoft Azure Cloud en Microsoft 365. Macaw helpt organisaties succesvol digitaal te

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken