Apple populair bij cybercriminelen

Nederland op nummer 2 landen die malafide URL’s hosten
Het gebruik van Apple-gerelateerde phishingsites blijkt een populaire methode onder cybercriminelen, blijkt uit het Q3 2013 Security Roundup Report van virtualisatie- en cloud-beveiligingsbedrijf Trend Micro waarover Marqit bericht. Tevens blijkt dat Nederland wereldwijd op de tweede plek staat van landen waar de meeste malafide URL’s worden gehost. Ook blijft malware gericht op online bankieren wereldwijd aanzienlijk stijgen.

Mikken op Apple
Cybercriminelen maakten in het derde kwartaal van dit jaar handig gebruik van de populariteit en het nieuws rond Apple. Er is een duidelijke piek te zien in het aantal Apple-gerelateerde phishingsites toen er geruchten waren omtrent de nieuwe iPhone 5S en het nieuwe besturingssysteem IOS 7. In juli werden 4.100 Apple-gerelateerde phishingsites geïdentificeerd, gevolgd door 1.900 in augustus en 2.500 in september.

Phisingsites
Analisten verwachten dat er in het vierde kwartaal van dit jaar 31 miljoen iPhones en 15 miljoen iPads zullen worden verkocht. “Consumenten die rond de feestdagen een Apple-product willen aanschaffen moeten dan ook voorzichtig zijn op internet omdat er een groot aantal Apple-gerelateerde phishingsites zijn”, zegt Tonny Roelofs, Country Manager Trend Micro Nederland. “Cybercriminelen proberen op deze manier persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen.”

Malafide URL’s
Nederland staat wereldwijd op de tweede plek van landen waar de meeste malafide URL’s worden gehost. De Verenigde Staten van Amerika staat net als vorig kwartaal nog steeds op nummer één. Bovendien staat Nederland in de top tien van landen met het grootste aantal Botnet-verbindingen.

Kwaadaardige apps
Eerder voorspelde TrendLabs dat het aantal malafide Android-apps aan het einde van dit jaar zal stijgen tot 1 miljoen. Uit het security roundup-rapport blijkt dat dit aantal reeds behaald is in het derde kwartaal van dit jaar. Toename in malware online bankieren Het aantal malware-infecties gericht op online bankieren bereikte in het derde kwartaal van dit jaar het hoogste aantal sinds 2002. Onderzoekers van Trend Micro identificeerden in het derde kwartaal meer dan 200.000 malware-infecties gericht op online bankieren.

In Europa ligt het aantal infecties lager dan in de Verenigde Staten. Oorzaak van dit verschil is waarschijnlijk het feit dat multi-factor authenticatie in Europa vaker voorkomt dan in de Verenigde Staten.

Auteur |   ·   zaterdag 9 nov, 2013

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix Internet Exchange nu ook in Nederland

Equinix, Inc, (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, lanceert Equinix Internet Exchange in Nederland. Hierdoor wordt het voor partijen in de datacenters van Equinix nog eenvoudiger om met elke tegenpartij veilig, on-demand, direct en via private toegang verbindingen met elkaar te leggen zonder tussenkomst van het openbare internet. Uit onderzoek van McKinsey

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken