‘Antivirus is dood’, zegt Symantec

Een producent van anti-virussoftware die zegt dat anti-virussoftware dood is. Het klinkt een beetje vreemd. Toch zijn dat de woorden van Brian Dye, senior vice president for information security bij Symantec. 

Symantec is zo’n beetje de uitvinder van de anti-virussoftware voor consumenten, de uitspraak is dus best heftig. Volgens Dye wordt slechts 45 procent van de cyberaanvallen tegengehouden door anti-virussoftware, zoals Symantecs Norton Antivirus. Kortom, het product is nutteloos aan het worden, als het niet snel verandert. Dit is een probleem voor Symantec, dat 40 procent van zijn inkomsten uit anti-virussoftware haalt. Het bedrijf is hard bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, die niet meer gericht zijn op het buiten houden van alle virussen, maar de schade zo veel mogelijk probeert te beperken.

Detect and respond

Dye stelt dat Symantecs Norton security al meer is dan een gewone anti-virussoftware. Het programma scant bijvoorbeeld al op verdachte activiteiten van voorheen niet geziene virussen. Daarnaast heeft het een password manager, een spamblocker en een tool die de Facebook-feed van de gebruiker scant op potentieel gevaarlijke links. De omzetgroei van Symantec moet dan volgens Dye ook komen uit deze ‘detect and respond’-aanpak.

Toekomst van anti-virus

Volgens kenners in de markt moet het statement van Dye niet heel letterlijk worden genomen. Zij stellen dat anti-virussoftware zeker nog wel een rol zal blijven spelen, want de programma’s houden nog altijd een belangrijk deel van de virussen tegen. Als je je tegen virussen wilt beschermen, moet je verschillende lagen inzetten, anti-virussoftware is de eerste laag. Volgens Jerome Segura van anti-virussoftwarebouwer Malwarebytes is er ook een wereld te winnen als het gaat om het gedrag van computergebruikers. Er zijn nog altijd veel consumenten die hun wachtwoord bijna nooit veranderen en één wachtwoord gebruiken voor verschillende accounts. Dit maakt het voor hackers heel gemakkelijk om schade aan te richten.

 

Auteur |   ·   woensdag 7 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw behaalt Microsoft Security Partner Gold status

Macaw behaalt Microsoft Security Partner Gold status

Full-service digital agency Macaw heeft als Microsoft Security Partner voor alle veiligheidsdisciplines de ‘Gold status’ behaald, nadat het recent twee ISAE-verklaringen ontving. De benoeming tot Microsoft Gold Partner is een erkenning van Macaw’s kennis en expertise op het gebied van digitale beveiligingsoplossingen rondom Microsoft Azure Cloud en Microsoft 365. Macaw helpt organisaties succesvol digitaal te

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix maakt directe verbinding met VMware Cloud op AWS mogelijk

Equinix gaat samenwerken met VMware om een directe verbinding met VMware Cloud aan te bieden. Via AWS Direct Connect of via Equinix Cloud Exchange Fabric hebben klanten toegang tot VMware Cloud op AWS en worden hybride cloudimplementaties mogelijk. Momenteel is AWS Direct Connect beschikbaar in 24 strategische markten, waaronder Amsterdam, Frankfurt, Londen, Madrid, Parijs en

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons kiest voor private cloud en back-up oplossing van Orange Business Services

Simmons & Simmons, een Brits advocatenkantoor met vestigingen over de hele wereld waaronder Amsterdam, maakt vanaf heden gebruik van een private cloud oplossing van Orange Business Services voor meer zakelijke flexibiliteit en een verbeterde bescherming van essentiële klantgegevens. De introductie van een private cloud en managed back-up oplossing is onderdeel van de overstap naar een IT-as-a-service model,

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler breidt partner-ecosysteem verder uit gericht op cloud-first- en mobile-first-bedrijven

Zscaler, Inc. (NASDAQ: ZS), leider in cloudbeveiliging, kondigt tijdens de Zenith Live user conference in Las Vegas aan dat het zijn partner-ecosysteem heeft uitgebreid met nieuwe SD-WAN- en security-partners. Hierdoor beschikken gezamenlijke klanten over geïntegreerde oplossingen voor een veilige cloud-transformatie.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken