Amsterdamse economie leunt op ict-sector

De Amsterdamse economie heeft groot profijt van de groeiende ict-sector. De sector is momenteel de drijvende kracht achter economische groei binnen de hoofdstad. Het wegvallen van andere sectoren als grootste stuwkrachten, zoals de financiële sector, wordt opgevangen door de ict-sector.

Deze conclusie wordt getrokken in het jaarlijkse regiovisie onderzoek van ING  in de regio Amsterdam. Naar verwachting groeit de Amsterdamse economie in 2015 met 2,2 procent. Dit percentage ligt hoger dan bij andere grote steden en is sinds 2010 niet zo hoog geweest.

Ict-stad
Het is niet alleen de ict-sector die de economie van de stad helpt maar ook de combinatie met andere creatieve industrieën. Als voorbeeld hiervan wordt de website Booking.com genoemd. De ING-regio-econoom Rico Luman noemt Amsterdam een broedplaats voor nieuwe ict-bedrijven. ‘’Er is een cluster ontstaan dat steeds weer nieuwe bedrijven aantrekt dat zorgt voor vernieuwing van de zakelijke dienstverlening. Die is het dal gepasseerd, vindt zichzelf opnieuw uit en kan een nieuwe groeimotor worden voor de regio.’’ Aldus Luman tegenover het Parool.

Keerzijde
De werkloosheid in Amsterdam staat op 9,5 procent zonder enige zichtbare daling. De relatieve hoge werkloosheid in de stad staat in contrast met het aantal werknemers dat uit andere gebieden wordt aangetrokken. De voortvarende ontwikkelingen van de ict-sector heeft het karakter van de arbeidsmarkt veranderd. Het resultaat is een laag aanbod aan gekwalificeerde werknemers en een groot aanbod aan werk in de ict-sector. Het oplossen van deze mismatch vormt een uitdaging voor Amsterdam.

Auteur |   ·   donderdag 27 nov, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software heeft het afgelopen halfjaar succesvol ingezet op het behoud van medewerkers. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar opnieuw een grote doorstroom gerealiseerd en heeft bovendien 31 nieuwe medewerkers aangetrokken; ruim drie keer zoveel als het jaar ervoor. “We zien dat het werkt om in te zetten op thema’s als welzijn en andere

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

Maar liefst 15 procent van de Nederlanders denkt dat algoritmes zelfstandig kunnen beslissen of een kandidaat geschikt is voor een functie of niet. Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten. Een kwart van hen ziet de online sollicitatie zelfs als een volwaardige vervanger van de fysieke sollicitatie. Dat Nederlanders behoorlijk veel vertrouwen

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken