Amsterdamse economie leunt op ict-sector

De Amsterdamse economie heeft groot profijt van de groeiende ict-sector. De sector is momenteel de drijvende kracht achter economische groei binnen de hoofdstad. Het wegvallen van andere sectoren als grootste stuwkrachten, zoals de financiële sector, wordt opgevangen door de ict-sector.

Deze conclusie wordt getrokken in het jaarlijkse regiovisie onderzoek van ING  in de regio Amsterdam. Naar verwachting groeit de Amsterdamse economie in 2015 met 2,2 procent. Dit percentage ligt hoger dan bij andere grote steden en is sinds 2010 niet zo hoog geweest.

Ict-stad
Het is niet alleen de ict-sector die de economie van de stad helpt maar ook de combinatie met andere creatieve industrieën. Als voorbeeld hiervan wordt de website Booking.com genoemd. De ING-regio-econoom Rico Luman noemt Amsterdam een broedplaats voor nieuwe ict-bedrijven. ‘’Er is een cluster ontstaan dat steeds weer nieuwe bedrijven aantrekt dat zorgt voor vernieuwing van de zakelijke dienstverlening. Die is het dal gepasseerd, vindt zichzelf opnieuw uit en kan een nieuwe groeimotor worden voor de regio.’’ Aldus Luman tegenover het Parool.

Keerzijde
De werkloosheid in Amsterdam staat op 9,5 procent zonder enige zichtbare daling. De relatieve hoge werkloosheid in de stad staat in contrast met het aantal werknemers dat uit andere gebieden wordt aangetrokken. De voortvarende ontwikkelingen van de ict-sector heeft het karakter van de arbeidsmarkt veranderd. Het resultaat is een laag aanbod aan gekwalificeerde werknemers en een groot aanbod aan werk in de ict-sector. Het oplossen van deze mismatch vormt een uitdaging voor Amsterdam.

Auteur |   ·   donderdag 27 nov, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

AFAS Software is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘financiële software’.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

YoungCapital gaat uitzenden met ERP-software van AFAS

Recruitmentspecialist YoungCapital gaat uitzenden met de software van AFAS. Het techbedrijf heeft hiervoor haar standaard ERP-oplossing verrijkt, speciaal voor de uitzendbranche.

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 22,6 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd. Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden (met 67,4 procent). Dat blijkt uit analyse van Indeed, wereldwijd de nummer 1-vacaturesite, naar het zoekgedrag van

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

AFAS Software brengt Obama naar Nederland

Barack Obama komt in september naar Nederland, voor de eerste keer sinds zijn aftreden als president van de Verenigde Staten. Hij is afsluitend spreker op het seminar ‘Forward Thinking Leadership’, georganiseerd door DenkProducties en AFAS Software.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken