Nieuw Rijksdatacenter Belastingdienst

De Belastingdienst heeft op het Quintax-complex in Apeldoorn het derde Overheidsdatacenter (ODC) geopend. Bij het ontwerp is sterk gelet op veiligheid en energieverbruik.

Het Rijk brengt met het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst het aantal van 66 datacentra terug tot slechts vier. De reden hiervan is om een efficiëntere en compacte rijksdienst te ontwikkelen. Tijdens de reconstructie van het twinning-datacenter zijn computerzalen heringericht met vernieuwde koeling, waarbij voor 95 procent de buitenlucht gebruikt wordt. Op 19 juni werd het eerste deel van het twinning-datacentrum geopend op het Quintax-complex in Apeldoorn. Op 4 juli wordt het tweede deel van het datacenter na twee jaar bouw officieel geopend op het Walter Bosch-terrein, vijf kilometer verderop.

Veiligheid
Om de veiligheid te waarborgen zijn het datacenter en het energiegebouw op de Quintax-locatie met elkaar verbonden via een brug, waardoor stroom en koelwater lopen. De brug bestaat uit twee verschillende brandcompartimenten. Brand moet worden geweerd door een hooggevoelig detectiesysteem en een automatische blusinstallatie. Op moment van stroomuitval zullen twee vliegwielen de levering overnemen zonder onderbreking. Op dat moment zullen tegelijkertijd twee dieselgeneratoren opstarten om de energielevering binnen enkele seconden over te nemen. De generatoren hebben beiden een tank van veertigduizend liter onder de grond liggen, die het datacenter drie dagen draaiend kunnen houden.

Complexiteit en gebruik
De bouw van het centrum was complex, omdat de operationele systemen van de Belastingdienst online moesten blijven. De beheerder van het twin-ODC in Apeldoorn is het Centrum voor Infrastructuur en Exploitatie van de Belastingdienst (B/CIE). Het datacentrum bevat alle gegevens over aanvragen, beschikkingen en uitkeringscorrespondentie, aangiftegegevens, import- en exportgegevens en btw-afdrachten. Op dit moment wordt het centrum alleen gebruikt door de Belastingdienst, de Douane en de Fiod.

 

Auteur |   ·   vrijdag 20 jun, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Linden-IT hoogste nieuwe binnenkomer MT1000 

Linden-IT hoogste nieuwe binnenkomer MT1000 

Detacheringsbureau Linden-IT is de hoogste nieuwe binnenkomer in de sector ICT Detachering & Outsourcing van de vandaag bekendgemaakte MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. De Amsterdamse arbeidsbemiddelaar van IT-professionals is in hun categorie op de vierde plaats geëindigd. De MT1000 ranglijst is dit jaar

Inhuren.com lanceert eerste digitale uitzendplatform van Nederland

Inhuren.com lanceert eerste digitale uitzendplatform van Nederland

Het Haagse uitzendbureau Inhuren.com heeft een innovatief uitzendplatform gelanceerd. Via dit platform kunnen meer dan tweehonderd opdrachtgevers hun opdrachten voortaan zelf uitzetten onder alle flexmedewerkers van Inhuren.com. Deze kunnen zich vervolgens hiervoor eenvoudig online aanmelden, zonder tussenkomst van een medewerker. Binnen drie maanden wil de uitzendspecialist ten minste de helft van alle opdrachten via het platform invullen.

Rijkswaterstaat gunt ICT servicedesk aan Fujitsu

Rijkswaterstaat gunt ICT servicedesk aan Fujitsu

Rijkswaterstaat heeft de aanbesteding eerste- en tweedelijns support werkzaamheden kantoorautomatisering gegund aan Fujitsu. De ICT servicedesk, lokale ondersteuning en voorraadbeheer zijn de komende drie jaar in handen van het Japanse IT-bedrijf. Het contract kan daarna drie keer met een jaar verlengd worden. Fujitsu verzorgde de laatste vier jaar al de ICT servicedesk van Rijkswaterstaat. De

NL-Fund financiert 80 miljoen euro aan contracten

NL-Fund financiert 80 miljoen euro aan contracten

NL-Fund heeft inmiddels voor 80 miljoen euro aan kasstromen bevoorschot en verwacht dit jaar de 100 miljoen te overschrijden. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat veel MKB-bedrijven behoefte hebben aan alternatieve financieringsvormen, met name om uitbreiding te bekostigen Het afgelopen jaar is met ICT-Fund, een fonds dat zich richt op ICT-bedrijven, voor 10

Majid Al Futtaim kiest Flexible SD-WAN van Orange Business Services

Majid Al Futtaim kiest Flexible SD-WAN van Orange Business Services

Majid Al Futtaim (MAF) Retail maakt vanaf vandaag gebruik van Flexible SD-WAN van Orange Business Services. De retail-gigant uit Dubai gaat deze gebruiken om cloudtoepassingen te verbinden, de klantervaring te verbeteren en het regionale retailaanbod digitaal te transformeren. MAF Retail, dat de exclusieve franchiserechten bezit om Carrefour te exploiteren naar 38 markten in het Midden-Oosten,

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken