Vraag het Watson

Binnenkort kan iedereen gebruikmaken van de alwetendheid van IBM’s supercomputer Watson. Had de Watson in 2011 nog de omvang van een transformatorhuisje, dat is inmiddels teruggebracht tot het formaat van drie pizzadozen op elkaar. De kleine Watson kan nu gemakkelijk worden bijgeplaatst in datacenters en beschikbaar gemaakt als clouddienst.

Watson gebruikt ongestructureerde data uit allerlei bronnen, zoals woordenboeken, nieuwssites en wetenschappelijk publicaties. De supercomputer onderscheidt zich van zijn soortgenoten door zijn capaciteit om te leren. Andere supercomputers beperken zich over het algemeen tot het maken van supersnelle berekeningen. IBM wil apps gaan ontwikkelen, die gebruikers op hun telefoon kunnen installeren. Zo kunnen ze vanaf hun smartphone vragen stellen aan Watson. Het is niet zo dat de supercomputer in een keer alles weet, hij moet als het ware worden getraind. Zo is er een idee voor een app, de ultimate guide to New York City. Hiervoor wordt Watson gevuld met gemeentelijke, federale, toeristische en commerciële databases, om vragen te kunnen beantwoorden als: ‘wat is het gemiddelde inkomen van dit huizenblok, gecorreleerd aan de woz-waarde over de afgelopen tien jaar?’

Ideeën voor apps

In februari vroeg IBM tijdens het Mobile World Congress in Barcelona app-ontwikkelaars om met ideeën te komen voor mogelijke toepassingen van Watson. Afgelopen maandag maakte IBM de 25 beste app-ideeën bekend. Hiervan zullen er drie worden ontwikkeld. Voor het gehele project heeft IBM 100 miljoen euro gereserveerd. Een deel van dit geld is al geïnvesteerd in Fluid. Dat is een app voor outdoorkledingbedrijf The North Face, die wandelaars adviseert over de juiste uitrusting bij bepaalde condities, gebaseerd op productdata, gebruikersbeoordelingen en expertwebsites.

Toekomst

Een jury van IBM gaat alle ideeën voor apps de komende maanden beoordelen. Op 30 mei wordt bepaald welke drie ideeën ook echt gaan worden ontwikkeld. Het is de vraag hoe lang Watson voorloper blijft. Volgens experts is het soort cognitieve technologie dat Watson gebruikt binnen niet al te lange tijd mainstream en zal het kunnen draaien op allerlei devices.

Bron: NewScientist

Beeld: Watson deed in februari 2011 mee aan de Britse spelshow Jeopardy! Daar speelde hij tegen de twee beste spelers uit de geschiedenis van het programma: Brad Rutter en Ken Jennings. Watson won glansrijk. De eindstand van de driedaagse competitie was: Watson: $77.147, Jennings: $24.000 en Rutter: $21.600.

Auteur |   ·   woensdag 30 apr, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

Fujitsu en NetApp’s NFLEX Converged Infrastructure nu gecertificeerd voor SAP-omgevingen

Fujitsu en NetApp’s NFLEX Converged Infrastructure nu gecertificeerd voor SAP-omgevingen

Fujitsu en NetApps’ NFLEX Converged Infrastructure oplossing is nu beschikbaar voor SAP-omgevingen. De vooraf geconfigureerde datacentrum-infrastructuur wordt overgedragen op Windows- en Linux-besturingssystemen en is geoptimaliseerd voor het beheer van SAP-installaties. Zowel voor de SAP Business Suite, SAP S/4HANA® als SAP BW/4HANA implementaties.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken