Versla de concurrent dankzij big data

Concurreren is belangrijker dan ooit. Bedrijven die op de juiste manier met big data omgaan, hebben de toekomst. Niets doen met big data is geen optie meer.

Steeds meer winkeliers spelen in op de behoeften van de klant middels big data. Neem nu supermarktketen Albert Heijn met haar Bonuskaart. Dankzij deze persoonlijke kortingskaart verzamelt de supermarkt allerlei gegevens van haar klanten die daarop door de supermarkt worden benaderd met relevante aanbiedingen op basis van hun eigen aankooppatroon. Big data is in die zin zeer zinvol, maar het zorgt ook voor de nodige uitdagingen. “Het grappige van big data is dat het eigenlijk een probleem beschrijft en het toch een hype wordt”, begint Eric van Tol, lid van ngi-NGN, een vereniging die belangen van ICT-professionals vertegenwoordigt, director van het nieuw opgerichte expertisecentrum Big Data van Fontys Hogeschool én aanjager van het ICT doorbraakproject Big Data van het Ministerie van Economische Zaken.

Technisch een uitdaging
Van Tol waarschuwt dat computersystemen moeite hebben de hoeveelheid data die we verzamelen aan te kunnen. Voor IT-afdelingen is het een uitdaging om de juiste systemen en de juiste data aan elkaar te koppelen, zodat de gegevens en informatie integraal beschikbaar komen. De storage-systemen moeten snel, schaalbaar en flexibel zijn en tevens in staat om zowel gestructureerde als ongestructureerde data te integreren.“Dat is technisch keer op keer een uitdaging, maar gelukkig zien bedrijven ook de waarde in van big data en dat ze dus iets met die systemen moeten. Dankzij big data kunnen zij blijven concurreren”, zegt Van Tol.

Blijvende hype
Een heldere, eenduidige definitie van big data is er niet. Toch is het een zeer populair fenomeen geworden. “Ik denk dat het gehyped is, maar aan de andere kant is het wel een blijvertje”, aldus Van Tol. “We doen alsof het een technologische revolutie is, maar het is een proces dat al jaren loopt. In die zin is het meer een sociologische revolutie.” Een eenduidige definitie van big data is volgens Van Tol trouwens ook niet zo boeiend. Onderzoeksbureau Meta Group introduceerde in 2001 wel de drie V’s als handvat bij de kwantificering van big data. Die drie V’s staan voor Volume, Velocity en Variety. Oftewel: big data is waardevol voor de business bij snelle beschikbaarheid, het moet afkomstig zijn uit meerdere bronnen en flexibel verrijkt kunnen worden met andere (ongestructureerde) data.

Analyseren
Kort gezegd is big data de grote verzameling van informatie die we met z’n allen creëren en vergaren via allerhande digitale kanalen. Door die schat aan gestructureerde en ongestructureerde data te analyseren, kunnen bedrijven waarde toevoegen aan hun business door nieuwe producten en diensten te ontwikkelen op basis van die data. Volgens Van Tol ligt hier een belangrijke uitdaging. “Hoe kun je uit die data nieuwe diensten ontwikkelen die je nog helemaal niet voorzien hebt? Dat is een vraag waar veel bedrijven mee kampen.” De grootste spelers in het bedrijfsleven – telecom, banken, verzekeraars – zijn inmiddels wel gestroomlijnd in het omgaan met die grote hoeveelheid data waar zij dagelijks mee te maken hebben. “Zij maken nu de slag naar het indelen van hun klanten en ze individueel leren kennen dankzij die data”, vertelt Van Tol. “Daardoor zijn zij steeds beter in staat om persoonlijke diensten aan te bieden. Dat is het grootste voordeel van big data. Maar je moet wel over de juiste data beschikken en die data terug kunnen vertalen naar wat de consument wil. Dan heb je de sleutel in handen.”

Auteur |   ·   woensdag 9 jul, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

RUG kiest voor bedrijfsautomatisering met AFAS Software

RUG kiest voor bedrijfsautomatisering met AFAS Software

Per 1 januari 2020 automatiseert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) alle financiële- en HR processen met de software van AFAS Software. De RUG is daarmee de eerste universiteit die overstapt op dit ERP-systeem. De geïntegreerde automatiseringsoplossing zal door bijna 7.000 medewerkers worden gebruikt. Omdat de huidige systemen verouderd waren, was de universiteit toe aan een nieuw,

Orange neemt SecureData volledig over

Orange neemt SecureData volledig over

Cybersecurity service provider SecureData is tegen een nog onbekend bedrag, volledig overgenomen door Orange. De acquisitie past binnen de ambitie van Orange om marktleider te worden op de Europese markt voor cybersecurity. SecureData is de grootste, onafhankelijke cybersecurity service provider in het Verenigd Koninkrijk, de grootste markt voor cybersecurity in Europa. Het bedrijf biedt al

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Weener Plastics kiest voor Flexible SD-WAN van Orange Business Services

Weener Plastics kiest voor Flexible SD-WAN van Orange Business Services

 Het Nederlandse Weener Plastics, wereldwijd leverancier van innovatieve verpakkingsmaterialen, heeft een vijfjarige, managed SD-WAN overeenkomst met Orange Business Services getekend om haar mondiale expansie te ondersteunen. De toepassing van Flexible SD-WAN op 24 locaties in Europa, Azië en Latijns-Amerika zal de wendbaarheid en flexibiliteit van Weener Plastic vergroten en de interne communicatie verbeteren.

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken