Tweederde werkende Nederlanders ergert zich aan schriftelijke communicatie collega’s

Gebrekkige communicatie is een serieus probleem en leidt tot onnodige kosten voor bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Loo van Eck onder 1.124 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Tweederde van de ondervraagden ergert zich aan de schriftelijke communicatie van collega’s en eenderde is zelfs weleens geschrokken van het niveau van de kwaliteit van de teksten van collega’s.

De gebrekkige communicatie is niet zonder gevolgen. Volgens 61 procent van de ondervraagden zijn daardoor ooit dingen misgelopen. Zelfs 67 procent zegt dat het tijd en geld zou besparen als er beter wordt gecommuniceerd. In de Zakelijke dienstverlening is dat zelfs 68 procent. “Het zijn indrukwekkende cijfers. Maar niet onverwacht. Er wordt vaak te moeilijk gecommuniceerd. Dat heeft verschillende oorzaken. Eén ervan is overschatting. Zeker hoogopgeleiden hebben de neiging om de leesvaardigheid van zowel collega’s als klanten te overschatten en schrijven daardoor te moeilijke teksten, dus op een te hoog taalniveau,” zegt Martijn Jacobs, directeur Loo van Eck.

Werkgevers aan zet

Ook de werkgevers hebben een belangrijke rol te spelen bij het verbeteren van de schriftelijke communicatie. Zo zegt 47 procent van de ondervraagden dat de werkgever te weinig aandacht heeft voor de kwaliteit van de interne én externe schriftelijke communicatie. Dit terwijl het in potentie veel geld en tijd kan besparen als er juist méér aandacht voor schriftelijke communicatie zou komen. Dit gebrek aan aandacht speelt vooral in het Onderwijs (51 procent) en in de Zakelijke dienstverlening (50 procent). Opmerkelijk is dat ook in de communicatiesector nog altijd 42 procent vindt dat de werkgever te weinig oog heeft voor de schriftelijke communicatie.

Rol werknemers

Behalve de werkgevers en de collega’s, lijkt het erop dat ook de ondervraagden zelf debet zijn aan de communicatieproblemen. Zo zegt bijna de helft regelmatig de eigen teksten te laten controleren. Ook Jacobs ziet dat de werknemers zelf meer kunnen doen: “De werknemer zélf speelt ook een rol. De 49 procent die hun teksten weleens laat controleren door andere collega’s, doet dat niet voor niks. Zij vermoeden dat hun teksten te onduidelijk zijn. Dat is stap één. Probleem is echter de andere 51 procent. Als deze medewerkers ook vaker hun teksten laten checken, voorkomt dat veel problemen voor de lezers. En dat bespaart tijd én geld. Veel bedrijven sturen op kosten. Maar een grote kostenpost, slechte communicatie, zien ze vaak over het hoofd. De snelste besparing die ze kunnen doen, zit namelijk in de mailboxen van de medewerkers.”

Tekstanalysetool

Als grootste opleider in schrijven helpt Loo van Eck mensen en organisaties met het verbeteren van hun schriftelijke communicatie. Dit doet het bureau door advisering, tekstschrijven en trainingen. Ook zorgt Loo van Eck met de tekstanalysetool Klinkende Taal dat medewerkers van organisaties hun teksten in Word en Outlook kunnen checken op taalniveau. Hierdoor hoeven ze dit niet meer over te laten aan de collega’s. Het bureau heeft zestig mensen in dienst. Ongeveer de helft van de omzet is afkomstig uit de publieke sector. Onder de klanten verder onder meer bedrijven uit de financiële sector, woningcorporaties, de zorg en het onderwijs, en ook KLM en de Efteling.

Auteur |   ·   dinsdag 5 okt, 2021

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Royal IHC kiest opnieuw voor servicedesk en on-site support van Fujitsu

Royal IHC kiest opnieuw voor servicedesk en on-site support van Fujitsu

Royal IHC en Fujitsu Nederland hebben een nieuw vijfjarig contract getekend voor de servicedesk en on-site support van de 2.700 Royal IHC-medewerkers. Daarnaast werkt Fujitsu aan een proof of concept (POC) voor de uitrol van de moderne werkplek, die voor medio 2023 gepland staat. De afgelopen vijf jaar was Fujitsu ook al verantwoordelijk voor de

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Het van oorsprong Amerikaanse Wunderkind betreedt per direct de Nederlandse markt. Met meer dan 800 medewerkers wereldwijd en een omzet van ruim € 100 miljoen is de multinational toonaangevend op het gebied van performance gedreven marketing voor online retailers. Zo bedient het meer dan 1.200 klanten wereldwijd; in Europa werkt Wunderkind vanuit een UNESCO grachtenpand

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Nieuw Barco ClickShare-onderzoek toont aan dat bijna één op de drie werknemers moeite heeft om tijdens hybride vergaderingen te worden gehoord.

Davy van Iersel nieuwe Managing Director Fujitsu Nederland

Davy van Iersel nieuwe Managing Director Fujitsu Nederland

Fujitsu Nederland heeft Davy van Iersel (45) per direct aangesteld als nieuwe Managing Director. Hij neemt hiermee het stokje over van Bas de Reus en gaat zich bezighouden met de dagelijkse bedrijfsvoering van het ICT-bedrijf. Van Iersel was eerder General Manager & EMEA Public sector services Director bij Unisys Netherlands en Vice President Sales bij

Vier op de tien webshophouders haalt minder voldoening uit werk door marketplaces

Vier op de tien webshophouders haalt minder voldoening uit werk door marketplaces

Amsterdam, 8 november 2021 – Vier op de tien ondernemers of eindverantwoordelijken achter een webshop zegt minder voldoening uit zijn of haar werk te halen als er zaken worden gedaan via een marketplace. Dat blijkt uit onderzoek van Wolfpack onder 449 ondernemende of in loondienst werkende managers en eigenaren van webshops, uitgevoerd door Panelwizard. Ook is 42 procent bang

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken