TU Delft lanceert anonieme torrentsoftware

Onderzoekers van de Technische Universiteit in Delft hebben deze week een nieuwe versie van Tribler gelanceerd, een programma waarmee je torrents kunt downloaden. De belangrijkste aanpassing van deze nieuwe editie is de mogelijkheid om anoniem van het torrentnetwerk gebruik te maken.

De reden om deze nieuwe mogelijkheid aan te bieden, is dat de onderzoekers vinden dat de internetvrijheid de afgelopen jaren steeds verder is afgenomen. Het is volgens de academici belangrijk dat er manieren blijven bestaan waarop gebruikers anoniem bestanden kunnen uitwisselen.

Tor
De encryptietechnologie die de onderzoekers voor Tribler hebben gebruikt, is vergelijkbaar met die van het Tor-netwerk. Dat houdt in dat deze nieuwe software hetzelfde probleem heeft als Tor: de versleuteling van gegevens gaat ten koste van de snelheid. Om dit probleem te ondervangen hebben de ontwikkelaars van Tribler de mogelijkheid ingebouwd zelf te bepalen in welke mate de data wordt versleuteld. Daardoor kunnen de gebruikers als het ware kiezen voor anoniem-light. Daarnaast kunnen Tribler-gebruikers ook de snelheid van andere downloaders verhogen, door het programma op de achtergrond te laten draaien wanneer ze de software niet gebruiken. Dit zou slechts 20 Kb/s aan bandbreedte kosten.

Torrensites overbodig
Een ander voordeel van Tribler is de mogelijkheid torrents te zoeken zonder daarvoor externe websites te bezoeken. Met andere torrentdownloaders, zoals Utorrent, moet de gebruiker vaak nog zelf via een browser op zoek naar de juiste torrent. Met het programma van TU Delft gaat het zoeken naar het gewenste bestand via de software zelf. 

Tien jaar research
De onderzoekers van de technische universiteit zijn niet over één nacht ijs gegaan. Inmiddels zijn zij namelijk al tien jaar bezig met de ontwikkeling van Tribler. De laatste versie van het gesubsidieerde torrentdownloadprogramma is hier te downloaden.

Auteur |   ·   donderdag 18 dec, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken