TU Delft lanceert anonieme torrentsoftware

Onderzoekers van de Technische Universiteit in Delft hebben deze week een nieuwe versie van Tribler gelanceerd, een programma waarmee je torrents kunt downloaden. De belangrijkste aanpassing van deze nieuwe editie is de mogelijkheid om anoniem van het torrentnetwerk gebruik te maken.

De reden om deze nieuwe mogelijkheid aan te bieden, is dat de onderzoekers vinden dat de internetvrijheid de afgelopen jaren steeds verder is afgenomen. Het is volgens de academici belangrijk dat er manieren blijven bestaan waarop gebruikers anoniem bestanden kunnen uitwisselen.

Tor
De encryptietechnologie die de onderzoekers voor Tribler hebben gebruikt, is vergelijkbaar met die van het Tor-netwerk. Dat houdt in dat deze nieuwe software hetzelfde probleem heeft als Tor: de versleuteling van gegevens gaat ten koste van de snelheid. Om dit probleem te ondervangen hebben de ontwikkelaars van Tribler de mogelijkheid ingebouwd zelf te bepalen in welke mate de data wordt versleuteld. Daardoor kunnen de gebruikers als het ware kiezen voor anoniem-light. Daarnaast kunnen Tribler-gebruikers ook de snelheid van andere downloaders verhogen, door het programma op de achtergrond te laten draaien wanneer ze de software niet gebruiken. Dit zou slechts 20 Kb/s aan bandbreedte kosten.

Torrensites overbodig
Een ander voordeel van Tribler is de mogelijkheid torrents te zoeken zonder daarvoor externe websites te bezoeken. Met andere torrentdownloaders, zoals Utorrent, moet de gebruiker vaak nog zelf via een browser op zoek naar de juiste torrent. Met het programma van TU Delft gaat het zoeken naar het gewenste bestand via de software zelf. 

Tien jaar research
De onderzoekers van de technische universiteit zijn niet over één nacht ijs gegaan. Inmiddels zijn zij namelijk al tien jaar bezig met de ontwikkeling van Tribler. De laatste versie van het gesubsidieerde torrentdownloadprogramma is hier te downloaden.

Auteur |   ·   donderdag 18 dec, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

Fujitsu en NetApp’s NFLEX Converged Infrastructure nu gecertificeerd voor SAP-omgevingen

Fujitsu en NetApp’s NFLEX Converged Infrastructure nu gecertificeerd voor SAP-omgevingen

Fujitsu en NetApps’ NFLEX Converged Infrastructure oplossing is nu beschikbaar voor SAP-omgevingen. De vooraf geconfigureerde datacentrum-infrastructuur wordt overgedragen op Windows- en Linux-besturingssystemen en is geoptimaliseerd voor het beheer van SAP-installaties. Zowel voor de SAP Business Suite, SAP S/4HANA® als SAP BW/4HANA implementaties.

Bijna helft Nederlanders gelooft niet dat kunstmatige intelligentie het leven mooier gaat maken

Bijna helft Nederlanders gelooft niet dat kunstmatige intelligentie het leven mooier gaat maken

49 procent van de werkenden denkt niet dat kunstmatige intelligentie ons leven mooier gaat maken. Vrouwen zijn hier met 59 procent vaker van overtuigd dan mannen met 42 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de KNVI, de Nederlandse beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals, onder 1271 Nederlanders van 18 jaar en ouder in loondienst. Gemiddeld denkt driekwart van

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken