TU Delft lanceert anonieme torrentsoftware

Onderzoekers van de Technische Universiteit in Delft hebben deze week een nieuwe versie van Tribler gelanceerd, een programma waarmee je torrents kunt downloaden. De belangrijkste aanpassing van deze nieuwe editie is de mogelijkheid om anoniem van het torrentnetwerk gebruik te maken.

De reden om deze nieuwe mogelijkheid aan te bieden, is dat de onderzoekers vinden dat de internetvrijheid de afgelopen jaren steeds verder is afgenomen. Het is volgens de academici belangrijk dat er manieren blijven bestaan waarop gebruikers anoniem bestanden kunnen uitwisselen.

Tor
De encryptietechnologie die de onderzoekers voor Tribler hebben gebruikt, is vergelijkbaar met die van het Tor-netwerk. Dat houdt in dat deze nieuwe software hetzelfde probleem heeft als Tor: de versleuteling van gegevens gaat ten koste van de snelheid. Om dit probleem te ondervangen hebben de ontwikkelaars van Tribler de mogelijkheid ingebouwd zelf te bepalen in welke mate de data wordt versleuteld. Daardoor kunnen de gebruikers als het ware kiezen voor anoniem-light. Daarnaast kunnen Tribler-gebruikers ook de snelheid van andere downloaders verhogen, door het programma op de achtergrond te laten draaien wanneer ze de software niet gebruiken. Dit zou slechts 20 Kb/s aan bandbreedte kosten.

Torrensites overbodig
Een ander voordeel van Tribler is de mogelijkheid torrents te zoeken zonder daarvoor externe websites te bezoeken. Met andere torrentdownloaders, zoals Utorrent, moet de gebruiker vaak nog zelf via een browser op zoek naar de juiste torrent. Met het programma van TU Delft gaat het zoeken naar het gewenste bestand via de software zelf. 

Tien jaar research
De onderzoekers van de technische universiteit zijn niet over één nacht ijs gegaan. Inmiddels zijn zij namelijk al tien jaar bezig met de ontwikkeling van Tribler. De laatste versie van het gesubsidieerde torrentdownloadprogramma is hier te downloaden.

Auteur |   ·   donderdag 18 dec, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken