Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende vraag.

Wat is precies het probleem?
“Er zijn genoeg ICT’ers in Nederland dus het zou helemaal niet nodig moeten zijn om arbeidskrachten uit het buitenland te halen. Maar toch lukt het niet om de vacatures met ‘eigen’ mensen ingevuld te krijgen. Sterker nog, in 2017 ontstonden er maar liefst 53.000 nieuwe vacatures. En in werkelijkheid zal dit getal nog hoger liggen omdat werkgevers lang niet altijd een formele vacature uitzetten in de zoektocht naar personeel.”

Waarom is er zoveel vraag naar ICT’ers?
“Omdat de samenleving in een sneltreinvaart digitaliseert, is er veel sectoren behoefte aan ICT’ers. Van overheid tot zorg, metaalindustrie en het onderwijs, allemaal hebben ze veel openstaande vacatures.”

Hoe kan het nou dat die vacatures niet ingevuld kunnen worden als er zo veel ICT’ers zijn?
“Volgens het UWV is er sprake van een kwalitatieve mismatch, met andere woorden het aanwezige aanbod sluit niet aan bij de vraag. Zo zijn er nog relatief veel ICT’ers met een mbo-2 opleiding terwijl hier bijna geen behoefte meer aan is. En van het technisch geschoolde personeel dat wél de juiste papieren heeft, werkt een deel als freelancer, iets wat relatief duur is voor werkgevers. Deze mismatch vraagt om een (snelle) omscholing van mensen die in de basis geschikt zijn voor het werk waar we nu expats voor gebruiken.

Wat zou er volgens de KNVI moeten gebeuren?
“De KNVI pleit ervoor dat de overheid en het bedrijfsleven een cruciale rol gaan spelen door een stevig traject van brede omscholing op te zetten. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw hadden we de zogeheten PION-trajecten (Promotie van Integratie door Omscholing in Nederland) waardoor duizenden HBO-ers en academici werden omgeschoold tot ICT-specialisten. En deze tijd vraagt om een soortgelijke maatregel. De overheid en het bedrijfsleven kunnen nog meer doen door om mensen klaar te stomen voor het digitale tijdperk door medewerkers de juiste opleidingen aan te bieden en tijdig een overstap te maken naar nieuwe bedrijfsmodellen. Bedrijven als Uber en Airbnb leren ons dat de vergaande digitalisering leidt tot veranderende bedrijfsmodellen die gestoeld zijn op diensten in plaats van producten.”

Zou de politiek ook meer moeten doen?
Op de lange termijn is er zeker ook een rol weggelegd voor beleidsmakers en opleiders om door middel van wetgeving Nederlandse arbeidskrachten een betere concurrentiepositie te geven en geschikt te maken voor de nieuwe generatie banen. Het feit dat politici en andere beleidsmakers over het algemeen weinig kaas gegeten hebben van ICT helpt hier niet bij. Het merendeel heeft te weinig kennis van toepassingen, het gebruik van data, de al bestaande competentie-frameworks in Europa en ICT in het algemeen.

En de ICT’ers die nu niet aan het werk komen, treft hen enige blaam?
“In de huidige samenleving waarin technologische veranderingen aan de orde van de dag zijn, mag er zeker ook een beroep gedaan worden op de verantwoordelijkheid van ICT’ers zelf. Zij zullen zicht bewust moeten zijn van de kwesties die nieuwe technologie, nieuwe bedrijfsmodellen en nieuwe manieren van communiceren met zich meebrengen. We gaan toe naar het decennium van smart humanity en dit houdt in dat medewerkers ervoor moeten zorgen dat zij interessant blijven voor de arbeidsmarkt door goed te weten wat de moderne, veranderende samenleving van hen verlangt én tijdig in actie komen om te zorgen dat zij ‘the right (wo)men for the job’ zijn.”

Auteur |   ·   dinsdag 30 okt, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software zet succesvol in op behoud medewerkers

AFAS Software heeft het afgelopen halfjaar succesvol ingezet op het behoud van medewerkers. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar opnieuw een grote doorstroom gerealiseerd en heeft bovendien 31 nieuwe medewerkers aangetrokken; ruim drie keer zoveel als het jaar ervoor. “We zien dat het werkt om in te zetten op thema’s als welzijn en andere

Sony kiest voor Orange Business Services

Sony kiest voor Orange Business Services

Sony kiest Orange Business Services om de communicatie-infrastructuur van haar twee grootste werkmaatschappijen te consolideren en te transformeren in een geharmoniseerd, toekomstbestendig netwerk voor een verbeterde gebruikerservaring over de hele wereld. Gebouwd op de Orange Flexible SD-WAN oplossing verbindt het nieuwe Sony netwerk meer dan vijfhonderd locaties in ruim vijftig landen in vijf continenten en

9 op 10 onderwijsprofessionals: “Binnen 5 jaar werk ik volledig in de cloud”

9 op 10 onderwijsprofessionals: “Binnen 5 jaar werk ik volledig in de cloud”

Ruim 47 procent van de Nederlandse onderwijsprofessionals denkt dat zijn of haar onderwijsinstelling binnen vijf jaar volledig vanuit de cloud werkt. Maar liefst 38 procent van de ondervraagden doet dit al. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten door PanelWizard liet uitvoeren onder 615 onderwijsprofessionals. Het lijkt erop dat de meeste respondenten dit een goede ontwikkeling

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

Maar liefst 15 procent van de Nederlanders denkt dat algoritmes zelfstandig kunnen beslissen of een kandidaat geschikt is voor een functie of niet. Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten. Een kwart van hen ziet de online sollicitatie zelfs als een volwaardige vervanger van de fysieke sollicitatie. Dat Nederlanders behoorlijk veel vertrouwen

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken