Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Onder IT-verantwoordelijken is er een groeiende vraag naar flexibiliteit, onderlinge afstemming en geconsolideerd beheer voor hybrid IT- en multicloud. Dit blijkt uit het onderzoek Where is Hybrid Heading?Views on exploiting multi-modal IT, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants (PAC) namens Fujitsu onder 400 IT-beslissers in acht landen.1 Uit het onderzoek blijkt dat organisaties zoveel mogelijk de balans proberen te vinden tussen de flexibiliteit van Cloud computing en het risico op een vendor lock-in.


Door snellere digitale transformatie is Hybrid-IT steeds meer de norm geworden. De meest succesvolle partijen gaan voor een ‘juiste belasting voor het juiste Cloudplatform’. Dit zorgt echter voor genoeg nieuwe obstakels, waarvan vendor lock-in volgens het onderzoek de voornaamste is.

Inkoopflexibiliteit helpt vendor lock-in te voorkomen door de toeleveringsketen te diversifiëren. Ongeveer 80% van de respondenten noemt inkoopflexibiliteit ‘bedrijf kritisch’ of ‘zeer belangrijk’ en daarmee is het de belangrijkste overweging voor de implementatie van Hybrid-IT. Volgens 86 procent is inkoopflexibiliteit ook essentieel in een markt waarin meer dan de helft (55%) van alle organisaties met Hybrid-IT bijna volledig gebruikmaakt van Cloud voorzieningen.

Driekwart van de organisaties geeft aan dat het vermogen van de IT-afdeling om snel op gebeurtenissen te  reageren ‘bedrijf kritisch’ of ‘zeer belangrijk’ is. Hieruit blijkt dat de behoefte om sneller veranderingen door te voeren, groot is. 79 procent noemt flexibiliteit een voordeel van de implementatie van Hybrid-IT. Met het oog op de concurrentiedruk mogen IT-systemen geen beletsel vormen voor digitale transformatie.
Dit verklaart waarom 63% van de gebruikers van hybride IT snellere levering en betrouwbaardere bedrijfsresultaten de belangrijkste redenen vindt om samen te werken met een leverancier van Cloud- en traditionele IT-diensten. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat integratie en beheer de grootste obstakels zijn voor organisaties die hybride IT-omgevingen willen opzetten, verbinden en optimaliseren. Iets minder dan de helft (48%) van alle respondenten noemt dit een grote uitdaging. Opvallend genoeg zegt slechts één tiende van de ondervraagden geen problemen te hebben met de integratie en beheer.

Complexiteit beheersen
Ander onderzoek wijst op een duidelijke tendens onder ondernemingen om meerdere Cloud-omgevingen te implementeren. Het PAC-rapport toont echter aan dat ondernemingen onwillig staan tegenover het beheer van meerdere vergelijkbare Clouds. Bijna 90 procent van de respondenten in de transportsector en de publieke sector geeft de voorkeur aan een geconsolideerd beheer van elk type Cloud door één leverancier. Twee derde tot driekwart van de respondenten in alle verticale markten is van plan om één leverancier aan te wijzen voor elk type Cloud. Het totale gemiddelde is 76 procent.


Mark Phillips, hoofd Digital Pursuits, Fujitsu EMEIA: ‘Nu de Cloud mainstream is, zijn veel organisaties veel selectiever geworden wat betreft de implementatie van clouddiensten. Aan de ene kant zijn ze alert op het nieuwe risico van vendor lock-in en hebben ze uitvoerbare strategieën ontwikkeld om dit af te wenden. Aan de andere kant zijn ze ervan overtuigd dat de Cloud een goed antwoord is op storingen. Ze zien samenwerking met toonaangevende internationale systeemintegratoren zoals Fujitsu als de beste manier om de implementatie en het beheer van de Cloud te versnellen en van risico’s te ontdoen. Dat is met name het geval voor integratie en beheer, die als de grootste obstakels worden beschouwd. Dit is iets dat aan bod komt in een nieuw rapport, The State of Orchestration, 2018/2019‘.

Auteur |   ·   donderdag 28 feb, 2019

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Sony kiest voor Orange Business Services

Sony kiest voor Orange Business Services

Sony kiest Orange Business Services om de communicatie-infrastructuur van haar twee grootste werkmaatschappijen te consolideren en te transformeren in een geharmoniseerd, toekomstbestendig netwerk voor een verbeterde gebruikerservaring over de hele wereld. Gebouwd op de Orange Flexible SD-WAN oplossing verbindt het nieuwe Sony netwerk meer dan vijfhonderd locaties in ruim vijftig landen in vijf continenten en

9 op 10 onderwijsprofessionals: “Binnen 5 jaar werk ik volledig in de cloud”

9 op 10 onderwijsprofessionals: “Binnen 5 jaar werk ik volledig in de cloud”

Ruim 47 procent van de Nederlandse onderwijsprofessionals denkt dat zijn of haar onderwijsinstelling binnen vijf jaar volledig vanuit de cloud werkt. Maar liefst 38 procent van de ondervraagden doet dit al. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten door PanelWizard liet uitvoeren onder 615 onderwijsprofessionals. Het lijkt erop dat de meeste respondenten dit een goede ontwikkeling

Rijkswaterstaat gunt ICT servicedesk aan Fujitsu

Rijkswaterstaat gunt ICT servicedesk aan Fujitsu

Rijkswaterstaat heeft de aanbesteding eerste- en tweedelijns support werkzaamheden kantoorautomatisering gegund aan Fujitsu. De ICT servicedesk, lokale ondersteuning en voorraadbeheer zijn de komende drie jaar in handen van het Japanse IT-bedrijf. Het contract kan daarna drie keer met een jaar verlengd worden. Fujitsu verzorgde de laatste vier jaar al de ICT servicedesk van Rijkswaterstaat. De

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco co-innoveren om klanten te helpen met het transformeren van hun local area network (LAN) naar meer flexibele en krachtige software defined LANs (SD-LAN). Voortbouwend op hun bestaande relatie en SD-WAN-klantsuccessen, zullen Orange en Cisco samenwerken met klanten om SD-LAN-oplossingen te ontwikkelen in haar Open Labs-programma. Deze oplossingen zullen toegesneden zijn

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken