Sociale Verzekeringsbank stopt mislukt automatiseringsproject

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stopt per direct met de ontwikkeling van een nieuw ICT-systeem. Eerder besteedde de Rijksoverheid hier al bijna 44 miljoen aan.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken neemt deze beslissing op basis van een onafhankelijk rapport.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken keert de SVB jaarlijks ruim 37 miljard euro aan toeslagen uit. Hiervoor maakt de SVB gebruik van een systeem dat nog uit de jaren 80 stamt. Met de invoering van het nieuwe systeem  zou de dienstverlening een stuk vlotter moeten gaan verlopen. De SVB is al bezig met de invoering van een nieuw systeem sinds 2006.

Rekening mogelijk nog hoger
Niet alleen de software was een grote kostenpost voor de SVB, ook de kosten voor de licenties lopen hoog op. Eerder werd hier al 26 miljoen euro voor betaald.
De kans dat de SVB een deel van de al geïnstalleerde software in gebruik neemt is klein.
De rekening loopt nog hoger op als de kosten meegenomen worden van het al gedeelte dat eerder al wel gelukt is. De software die eerder geleverd werd kostte de SVB naar schatting  29,6 miljoen euro.
Hier bovenop komen nog de kosten voor de opleiding van medewerkers en de inzet van eigen ICT-medewerkers.

Niet de eerste keer
Eerder besteedde de overheid ruim 87 miljoen euro aan een grootschalig ICT-project voor uitkeringsinstantie UWV. Uiteindelijk bleek dit project te ingewikkeld voor gebruik. Ook projecten voor Defensie, Binnenlandse Zaken en Justitie zijn eerder mislukt.
De parlementaire commissie die eerder de ontwikkeling van de ov-chipkaart en de invoering van het elektronisch patiëntendossier bestudeerde doet onderzoek naar de zaak.

Auteur |   ·   woensdag 3 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Internationale marktleider in verpakkingen Amcor maakt gebruik van hybride cloud-diensten van Orange Business Services om zijn wereldwijde infrastructuur te verbinden. Met deze pay-as-you-go oplossing, versimpelt het bedrijf zijn activiteiten.

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

iSense voor vijfde keer op rij Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar

iSense voor vijfde keer op rij Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar

IT-detacheerder iSense is tijdens de Computable Awards, voor het vijfde jaar op rij verkozen tot ‘Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar’. De jury prees het bedrijf voor de manier waarop het haar kennis deelt en zich samen met de IT-gemeenschap inzet voor maximale ontwikkeling op zowel technisch als persoonlijk vlak.

IoT Connect Anywhere van Orange Business Services laat gebruiker LoRa® privé-netwerken opzetten

IoT Connect Anywhere van Orange Business Services laat gebruiker LoRa® privé-netwerken opzetten

Orange Business Services versnelt IoT binnen bedrijven met IoT Connect Anywhere. Deze dienst heeft een wide area network met een laag energieverbruik dat connectiviteit biedt op basis van LoRa open standard technologie. IoT Connect Anywhere biedt connectiviteit op locatie die geschikt is voor verschillende toepassingen, waaronder energie- en vloeistofbeheer, on-site tracking, geo-fencing, afvalcontrole, milieumetingen, verlichting

Bedrijfsleiders: “IoT-projecten moeten binnen drie jaar winstgevend zijn”

Bedrijfsleiders: “IoT-projecten moeten binnen drie jaar winstgevend zijn”

Een meerderheid van de bedrijfsleiders en IT-experts vindt dat een IoT-project tegenwoordig binnen drie jaar winstgevend moet zijn. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek1 van IDG Connect in opdracht van Fujitsu onder 330 bedrijfsleiders en IT-experts werkzaam bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Een kwart van de ondervraagden zegt dat zij graag betere ondersteuning willen

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken