Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.”

Na enkele minuten rondlopen op het Sioux Tech Festival blijkt al hoeveel makkelijker en leuker technologische ontwikkelingen ons leven hebben gemaakt. De interactieve installaties van Museum Door de Stad bieden direct een dankbaar inzicht. Zet jezelf eens op een fiets en zie hoe je vroeger hiermee de snelste was, maar naarmate de decennia verstrijken andere voertuigen (dus de technologische vooruitgang) je na verloop van tijd voorbijrazen. Zoals ook de botsauto’s van Bumper Ballet je niet alleen doen lachen, maar je ook laten nadenken over de rol van tech. Heb je in het begin nog de controle over je wagentje, wanneer de computer het overneemt ben je aan zijn ‘grillen’ overgeleverd.

Het draait deze woensdagmiddag en -avond uiteindelijk om de Sioux Mechatronics Trophy, een jaarlijks terugkerende wedstrijd waarbij studententeams uit heel Europa hun zelfgebouwde robots een parcours af laten leggen. Sioux besloot om daaromheen het nuttige met het aangename (en leerzame) te combineren en uiteenlopende partijen – variërend van technische studententeams tot een kunstcollectief – uit te nodigen om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met tech.

“We willen eerst en vooral laten zien dat tech, naast nuttig, ook écht leuk is”, legt Sioux-topman Leon Giesen uit. “Dat doen we door de studenten te enthousiasmeren door middel van de Mechatronics Trophy, maar ook door de invulling om de wedstrijd heen.” Op donderdagavond is er bijvoorbeeld ook nog een quiznight, waar in totaal 1.400 techneuten op af komen. De keuze voor de voormalig ‘verboden stad’ Strijp-S, dat tot 2006 nog een afgesloten gebied was en waar Philips onder meer de radio en de televisie uitvond, laat zich ook verklaren. Giesen: “Net zoals wij is dit gebied ook erg in ontwikkeling. Het leeft, het bruist en het is een plek waar vermaak en technologische vooruitgang samenkomen.”

Privacy en out-of-the-box denken

Vermaak, vooruitgang en stof tot nadenken komen samen in de Mirror Room, een initiatief van We Are Data. In een paar minuten tijd vormen de computers van de Mirror Room een compleet beeld van je. Niet door vragen te stellen, maar aan de hand van waarnemingen: je hartslag, kijkrichting en lichaamshouding. De vraag is: willen we wel dat men hier zonder te vragen achter komt? Een intrigerend en confronterend stukje technologie, waarbij velen de uitkomsten niet delen, maar juist tegen de borst gedrukt houden.

In de Drone Command Unit worden mensen gedwongen om zowel logisch als out-of-the-box te denken en samen te werken. In deze mobiele escaperoom, ontwikkeld door Sioux zelf, moet je in tien minuten een geïnfecteerde drone onschadelijk zien te maken. Ook dát is een onderdeel van technologie: onbeperkte mogelijkheden, maar tegelijkertijd nadenken over de mogelijke gevolgen ervan.

Terwijl de aanwezige Holodeck op zijn beurt laat zien hoe technologie zakelijke toepassingen op een speelse manier kan benaderen. Uit een samenwerking tussen Enversed Studios en Sioux is een holografisch ontwikkelplatform ontstaan. Zet je VR-bril op en bekijk machines nog voordat ze gebouwd zijn. Je kunt ze uit elkaar halen, van top tot teen bekijken en fouten detecteren, nog voordat er een moer is aangedraaid: een technologische ontwikkeling die wereldwijd het bedrijfsleven veel kosten gaat besparen.

Sioux Mechatronis Trophy 2019

Terwijl mensen zich laten scannen, zich opsluiten in de escape room en van een afstand een exoskelet van maar liefst drie meter besturen, strijden twaalf studententeams om de Sioux Mechatronics Trophy 2019. Een semester lang hebben de teams aan hun robot gewerkt, nu is het tijd om het parcours af te leggen. Onder toeziend oog van jong en oud worden batterijen gewisseld, zonder dat er mensenhanden aan te pas komen.

Na enkele uren driftig coderen, optimaliseren en observeren wint team Batt Boys van hogeschool InHolland uit Alkmaar uiteindelijk de bijzonder internationale finale. “Dit is onwerkelijk”, laten de mannen weten. “Vanochtend moesten we nog de batterijen voor de robot ophalen en installeren.” Uiteindelijk bleken de Batt Boys in staat om het gehele parcours perfect en binnen de tijd af te leggen. Hun geheim? “Stap voor stap hebben we alle basics goed werkend gekregen en gehouden.” Met hun overwinning komt er een einde aan een dag vol tech en fun.     

Auteur |   ·   vrijdag 24 mei, 2019

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Rijkswaterstaat gunt ICT servicedesk aan Fujitsu

Rijkswaterstaat gunt ICT servicedesk aan Fujitsu

Rijkswaterstaat heeft de aanbesteding eerste- en tweedelijns support werkzaamheden kantoorautomatisering gegund aan Fujitsu. De ICT servicedesk, lokale ondersteuning en voorraadbeheer zijn de komende drie jaar in handen van het Japanse IT-bedrijf. Het contract kan daarna drie keer met een jaar verlengd worden. Fujitsu verzorgde de laatste vier jaar al de ICT servicedesk van Rijkswaterstaat. De

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco co-innoveren om klanten te helpen met het transformeren van hun local area network (LAN) naar meer flexibele en krachtige software defined LANs (SD-LAN). Voortbouwend op hun bestaande relatie en SD-WAN-klantsuccessen, zullen Orange en Cisco samenwerken met klanten om SD-LAN-oplossingen te ontwikkelen in haar Open Labs-programma. Deze oplossingen zullen toegesneden zijn

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken