Scholieren bedenken rijdende prullenbak voor schoolkantine

SCZ Picasso uit Zoetermeer heeft de STEAM Cup Challenge 2018 gewonnen. Met behulp van een Micro:bit, een minicomputer waarmee leerlingen eenvoudig toepassingen maken door hem te programmeren, hebben zij het beste idee bedacht, ontworpen en gemaakt binnen het thema duurzaamheid. De leerlingen ontwikkelden een rijdende prullenbak om in schoolkantines zwerfafval tegen te gaan. Hiermee heeft de groep een trip voor de klas naar Walibi World gewonnen en ontvangt de school een STEAM-pakket met onder andere een 3D-printer en een training bij IT Randsteden.

“STEAM is de Engelse afkorting van Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. De STEAM Cup Challenge is bedacht om leerlingen op een kritische én praktische manier te laten nadenken over problemen, terwijl ze tegelijkertijd aan hun wiskundige en wetenschappelijke kennis werken”, aldus Sandra Fiege, projectmanager STEAM Cup Challenge. Aan de wedstrijd, georganiseerd door Slim.nl en trainingspartner IT Randsteden, mochten alle docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs meedoen. “We zijn er trots op dat zich in totaal ruim 50 teams hebben aangemeld om op deze innovatieve manier te leren.”

Presentatie, creativiteit en duurzaamheid
Al sinds september waren de teams bezig met trainingen, webinars en een eerste voorselectie. In totaal presenteerden de beste tien teams hun ideeën tijdens de finale van afgelopen woensdag, die door een deskundige jury werden beoordeeld. Het team van het Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk ontving de prijs voor ‘beste presentatie’. Zij presenteerden een idee over een fietspad waarlangs de verlichting aangaat en uitgaat op basis van sensoren. De prijs voor ‘meest creatieve team’ ging naar de groep van het ISW Gasthuislaan uit ‘s–Gravenzande. Zij kwamen met het idee om koeien in de wei uit te rusten met zonnepanelen, om ze naast melk ook stroom te laten opwekken. Een tweede groep van Het Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk ontving de prijs voor het ‘meest duurzame idee’. Zij ontwikkelden een apparaat voor het meten van gas, elektriciteit en water die direct gebruikersfeedback geeft en gedragsverandering stimuleert met als doel het verbruik te verlagen.

Opkomst van STEAM in onderwijs
STEAM is een term die je steeds vaker hoort en waarmee je op een makkelijke en laagdrempelige manier kunt starten in de klas. “Door met een Micro:bit aan de slag te gaan met dit soort uitdagingen maken leerlingen op een praktische manier en spelenderwijs kennis met samenwerken, programmeren, het bedenken van creatieve oplossingen, doelen stellen én het managen van een project”, aldus Fiege. “We zijn verrast door de grote mate van creativiteit in de projecten en zien de challenge dan ook als een groot succes.”

Auteur |   ·   vrijdag 30 mrt, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken