Scholieren bedenken rijdende prullenbak voor schoolkantine

SCZ Picasso uit Zoetermeer heeft de STEAM Cup Challenge 2018 gewonnen. Met behulp van een Micro:bit, een minicomputer waarmee leerlingen eenvoudig toepassingen maken door hem te programmeren, hebben zij het beste idee bedacht, ontworpen en gemaakt binnen het thema duurzaamheid. De leerlingen ontwikkelden een rijdende prullenbak om in schoolkantines zwerfafval tegen te gaan. Hiermee heeft de groep een trip voor de klas naar Walibi World gewonnen en ontvangt de school een STEAM-pakket met onder andere een 3D-printer en een training bij IT Randsteden.

“STEAM is de Engelse afkorting van Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. De STEAM Cup Challenge is bedacht om leerlingen op een kritische én praktische manier te laten nadenken over problemen, terwijl ze tegelijkertijd aan hun wiskundige en wetenschappelijke kennis werken”, aldus Sandra Fiege, projectmanager STEAM Cup Challenge. Aan de wedstrijd, georganiseerd door Slim.nl en trainingspartner IT Randsteden, mochten alle docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs meedoen. “We zijn er trots op dat zich in totaal ruim 50 teams hebben aangemeld om op deze innovatieve manier te leren.”

Presentatie, creativiteit en duurzaamheid
Al sinds september waren de teams bezig met trainingen, webinars en een eerste voorselectie. In totaal presenteerden de beste tien teams hun ideeën tijdens de finale van afgelopen woensdag, die door een deskundige jury werden beoordeeld. Het team van het Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk ontving de prijs voor ‘beste presentatie’. Zij presenteerden een idee over een fietspad waarlangs de verlichting aangaat en uitgaat op basis van sensoren. De prijs voor ‘meest creatieve team’ ging naar de groep van het ISW Gasthuislaan uit ‘s–Gravenzande. Zij kwamen met het idee om koeien in de wei uit te rusten met zonnepanelen, om ze naast melk ook stroom te laten opwekken. Een tweede groep van Het Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk ontving de prijs voor het ‘meest duurzame idee’. Zij ontwikkelden een apparaat voor het meten van gas, elektriciteit en water die direct gebruikersfeedback geeft en gedragsverandering stimuleert met als doel het verbruik te verlagen.

Opkomst van STEAM in onderwijs
STEAM is een term die je steeds vaker hoort en waarmee je op een makkelijke en laagdrempelige manier kunt starten in de klas. “Door met een Micro:bit aan de slag te gaan met dit soort uitdagingen maken leerlingen op een praktische manier en spelenderwijs kennis met samenwerken, programmeren, het bedenken van creatieve oplossingen, doelen stellen én het managen van een project”, aldus Fiege. “We zijn verrast door de grote mate van creativiteit in de projecten en zien de challenge dan ook als een groot succes.”

Auteur |   ·   vrijdag 30 mrt, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken