Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet van op de hoogte is. Dit blijkt uit onderzoek van Equinix onder ruim 1200 ICT-professionals in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Interconnectie is het direct, met een private verbinding, uitwisselen van gegevens tussen twee of meer partijen via internetknooppunten in datacenters. Dit kunnen verbindingen zijn tussen verschillende bedrijfslocaties wereldwijd, waardoor co-locatie mogelijk wordt. Ook biedt het een snelle toegang tot een ecosysteem van clouddiensten, zoals een directe link naar Microsoft Azure of Amazon Web Services of Oracle Cloud.
“Een directe verbinding zorgt voor lagere latency én is veiliger. Beiden zijn van belang voor alle organisaties die voorop willen lopen in de digitale economie. Online snelheid is bijvoorbeeld essentieel voor bedrijven die mediastreams aanbieden en binnen de e-commerce, om met zo min mogelijk vertraging te handelen”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux. “Het is dan ook opmerkelijk dat de voordelen van interconnectie bij CEO’s en CIO’s niet bekend zijn. Juist omdat steeds meer organisaties de gang naar de cloud maken en bezig zijn met thema’s zoals een betere ervaring voor eindgebruikers en dataveiligheid.” Uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) blijkt bovendien dat binnen drie jaar de data-uitwisseling tussen bedrijven tien keer zo groot is als het internet.

Cruciaal voor voortbestaan bedrijven
“Het is voor organisaties onmogelijk om de voordelen van de digitale economie optimaal te benutten zonder gebruik te maken van directe data-uitwisseling”, zegt Eielts, die ook voorzitter is van de Dutch Datacenter Association (DDA), de brancheorganisatie van aanbieders van datacenterdiensten in Nederland. “Directe data-uitwisseling biedt grote voordelen voor diverse branches, zoals binnen de fintech en de gezondheidszorg maar ook richting de overheid en de verzekeraars. Via directe data-uitwisseling wordt het publieke internet omzeild, omdat de verbinding rechtstreeks én privaat wordt gemaakt. Zo is een snelle toegang tot gevoelige data en applicaties mogelijk terwijl tegelijkertijd de cybersecurity wordt gegarandeerd.”

Veel organisaties hebben zorgen over cybersecurity, met name bij data-uitwisseling tussen verschillende cloudomgevingen, door de continue berichtgeving over het toenemende aantal datalekken. Ruim 45 procent van de IT-professionals geeft aan dat dit onderwerp de hoogste prioriteit heeft. “Juist voor deze organisaties kan veilige data-uitwisseling een antwoord zijn”, aldus Eielts.

Bijna 60 procent van de Nederlandse ICT-professionals zegt dat interconnectie cruciaal is voor het voortbestaan van hun organisatie. Ook in de rest van Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn de ICT-professionals met 56 procent overtuigd van het belang van directe-data uitwisseling. (GXI 2.0) Eielts: ”We maken steeds meer langdurig en intensief gebruik van digitale en online diensten. Denk ook aan de applicaties met Artificial Intelligence en IoT-technologie die grote hoeveelheden data genereren. Bedrijven zijn hier in toenemende mate van afhankelijk. Door interconnectie wordt het voor organisaties overal ter wereld makkelijker direct én real time toegang tot die data te krijgen, waardoor zij hun concurrentiepositie bewaken en verstevigen.”

Deel verkiest interconnectie boven publiek internet
Het merendeel van de IT’ers heeft nog altijd vertrouwen in het functioneren van het internet. Slechts één op de vijf (19%) vreest dat het dataverkeer zo groot wordt dat het internet crasht. “In de huidige digitale economie, waar bedrijven niet alleen steeds afhankelijker zijn van technologie, maar ook van elkaar, is het direct uitwisselen van data essentieel. Denk aan de snellere en betere verbinding die hierdoor ontstaat tussen de eindgebruiker en zijn applicaties, datacenters, clouds, netwerken en serviceproviders”, vult Eielts aan. Dit blijkt ook uit een aanvullend onderzoek onder Nederlandse IT-professionals. Zij zien absoluut de meerwaarde in van interconnectie. Zo geeft ruim 28 procent van hen zelfs aan dat het vermijden van het publieke internet van cruciaal belang is voor het dagelijks functioneren van hun organisatie.

Auteur |   ·   vrijdag 1 mrt, 2019

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Macaw neemt B+D Interactive over en versterkt Europese positie

Macaw neemt B+D Interactive over en versterkt Europese positie

Full-service digital partner Macaw neemt B+D Interactive over: een Duits fullservicebureau voor digitale communicatie en e-business, dat zich richt op awareness- en activatie campagnes. Hiermee versterkt Macaw zijn positie als full-service digital partner in Europa. Macaw helpt bedrijven op een succesvolle manier digitaal te transformeren door zich te concentreren op de volgende drie onderwerpen: Customer Experience, Employee Empowerment en Optimized IT Operations. De overname is onderdeel van

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco co-innoveren om klanten te helpen met het transformeren van hun local area network (LAN) naar meer flexibele en krachtige software defined LANs (SD-LAN). Voortbouwend op hun bestaande relatie en SD-WAN-klantsuccessen, zullen Orange en Cisco samenwerken met klanten om SD-LAN-oplossingen te ontwikkelen in haar Open Labs-programma. Deze oplossingen zullen toegesneden zijn

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken