Ruim helft Nederlanders kan geen week zonder smartphone

Van alle Nederlanders zou respectievelijk 56 en 54 procent nog geen week zonder internet of smartphone kunnen doorbrengen. Dit blijkt uit onderzoek van het vergelijkingsplatform Allesin1 onder 1.032 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de hoge mate van afhankelijkheid willen vier op de tien respondenten hun smartphone graag minder gebruiken.

Opvallend genoeg willen vooral jongere Nederlanders minder afhankelijk zijn van hun smartphone. Zo wil maar liefst 64 procent van de ondervraagden jonger dan veertig jaar zijn telefoon minder gebruiken. Onder de veertigplussers bedraagt dit percentage 36 procent. “Sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007 hebben smartphones en mobiel internet een enorme vlucht genomen”, zegt Ibrahim Agdere van Allesin1. “Sindsdien zijn mobieltjes steeds meer een primaire levensbehoefte geworden. Veel mensen kunnen zich een leven zonder telefoon dan ook niet meer voorstellen. Dat geldt ook voor mijzelf, maar ik denk dat een weekje zonder nog wel moet lukken.”

Technostress

Stress en tijdverspilling zijn mogelijke verklaringen voor de behoefte aan minder telefoongebruik. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 35 procent van alle Nederlanders weleens stress ervaart door zijn of haar smartphone. Tegelijkertijd houdt een vijfde van de respondenten door het apparaat minder tijd over voor zaken als hobby’s en sport. Ook nu zijn het vooral de jongeren onder de veertig die  ‘technostress’ (55 procent) en tijdverspilling (35 procent) ervaren. Onder veertigplussers liggen deze percentages met 27 en 16 procent beduidend lager. Agdere: “Doordat we veel thuiswerken komt technostress steeds vaker voor, zeker onder jongeren. We zijn altijd bereikbaar, meldingen komen constant door en lege accu’s lijden soms tot paniek. Als ik even niet bereikbaar wil zijn, dan leg ik mijn telefoon in de ladekast. Want als ik geen oproep hoor of melding zie, voel ik me ook niet verplicht om te reageren.”

Makkelijker gezegd dan gedaan

Minder tijd doorbrengen op de smartphone lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Zo blijkt uit het onderzoek dat een op de vijf Nederlanders geen idee heeft hoe hij zijn telefoongebruik kan beperken. Opvallend genoeg geldt dit voor respondenten uit alle leeftijdscategorieën. Agdere: “Nederlanders zitten gemiddeld meer dan een maand per jaar op hun telefoon. Per dag is dat ruim twee uur. Als je bij jezelf nagaat hoeveel van die tijd echt nuttig was of in ieder geval plezier opleverde, kun je beter bepalen hoeveel je kunt minderen. Zelf probeer ik – op zakelijke belletjes en appjes na – een maximum van een uur per dag aan te houden. Al is dit niet altijd even makkelijk.”

Auteur |   ·   woensdag 24 nov, 2021

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Helft Nederlanders vreest inbreuk privacy door slimme apparaten

Helft Nederlanders vreest inbreuk privacy door slimme apparaten

Maar liefst 48 procent van de Nederlanders is bang dat slimme apparaten in huis inbreuk kunnen maken op hun privacy. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.035 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst verwacht een op de vijf respondenten dat zij binnen vijf jaar volledig zijn overgestapt op

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Het van oorsprong Amerikaanse Wunderkind betreedt per direct de Nederlandse markt. Met meer dan 800 medewerkers wereldwijd en een omzet van ruim € 100 miljoen is de multinational toonaangevend op het gebied van performance gedreven marketing voor online retailers. Zo bedient het meer dan 1.200 klanten wereldwijd; in Europa werkt Wunderkind vanuit een UNESCO grachtenpand

Fujitsu ontwikkelt ’s werelds snelste 36 qubit kwantumsimulator

Fujitsu ontwikkelt ’s werelds snelste 36 qubit kwantumsimulator

Fujitsu heeft ’s werelds snelste kwantumcomputersimulator ontwikkeld die 36 qubit kwantumschakelingen kan verwerken op een clustersysteem met Fujitsu’s supercomputer PRIMEHPC FX 700. De supercomputer is uitgerust met dezelfde A64FX CPU die ’s werelds snelste supercomputer, Fugaku, aandrijft. De nieuwe kwantumsimulator kan de kwantumsimulatorsoftware Qulacs met hoge snelheid parallel uitvoeren, waarbij hij ongeveer twee keer zo

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Nieuw Barco ClickShare-onderzoek toont aan dat bijna één op de drie werknemers moeite heeft om tijdens hybride vergaderingen te worden gehoord.

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken