Recensiewebsites klaar met monopolie Google

Verschillende recensiewebsites openen gezamenlijk de aanval op de monopolie van Google. Ze bieden een Chrome-plugin aan die volgens hen betere en nauwkeurigere zoekresultaten zou tonen dan Google normaal doet.

De ontwikkelaars van de Chrome-plugin, die zich groeperen in het consortium ‘Focus on the user’ roepen Google een halt toe na aanleiding van het Europese mededingingsonderzoek dat onderzocht of Google zijn eigen diensten voortrekt in haar zoekresultaten. Focus on the user claimt dat dit inderdaad het geval is en dat Google bij lokale zoekopdrachten naar bijvoorbeeld bedrijven in de buurt, haar eigen Google+ resultaten voorrang geeft. Met het gebruik van de Chrome-plugin is dit voor Google niet langer mogelijk en wordt via het normale algoritme van Google gezocht naar de beste zoekresultaten.

De Chrome-plugin
De Chrome-plugin geeft Google de opdracht om naast Google+ ook te zoeken in concurrerende sites als Yelp, Tripadvisor en Booking.com. Volgens Focus on the user verkrijgt iemand die bijvoorbeeld op zoek is naar een geschikt hotel in Madrid, met de Chrome-plugin meer en betere recensies. Met deze ‘eerlijke’ zoekopdrachten die verlopen via het normale algoritme van Google, geeft de zoekmachine al snel de voorkeur aan zoekresultaten afkomstig van conurrerende sites in plaats van de eigen diensten van Google. Zo bewijst Focus on the user in een video dat Google bij een zoekopdracht naar hotels in Bilbao 137 recensies aanbiedt op Google+. Als de plugin is ingeschakeld, en dus ook gezocht wordt naar recensies van andere sites, stijgt dit aantal naar ruim 2.000 recensies. Daarbij stelt het consortium dat het aantal kliks op lokale bedrijven met de Chrome-plugin 23 procent hoger is dan wanneer men zoekt via het algoritme dat de Google+ resultaten voorrang geeft. Tot slot claimt Focos on the user dat bij ‘eerlijke’ zoekresultaten Google zijn eigen Google+ resultaten helemaal niet laat zien. Hiermee wordt volgens de concurrenten bewezen dat Google haar eigen diensten inderdaad voorrang geeft en hiermee de misschien wel meer relevante resultaten wegcijfert.

Discussie
De concurrerende recensiewebsites stellen dat de voorkeuren van Google van grote invloed zijn op hun verkeer, omdat zonder deze voorrang meer dan een derde van de Google-zoekopdrachten lokale resultaten zou opleveren. Google zelf beweert dat haar concurrenten “slechts één klik verderop zijn.” Daarbij stelt de zoekmachine dat bedrijven als Yelp en Tripadvisor juist steeds meer verdienen aan mensen die via Google worden doorgestuurd.

Auteur |   ·   donderdag 2 okt, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco co-innoveren om klanten te helpen met het transformeren van hun local area network (LAN) naar meer flexibele en krachtige software defined LANs (SD-LAN). Voortbouwend op hun bestaande relatie en SD-WAN-klantsuccessen, zullen Orange en Cisco samenwerken met klanten om SD-LAN-oplossingen te ontwikkelen in haar Open Labs-programma. Deze oplossingen zullen toegesneden zijn

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken