Philips werkt verder aan brain-computer interface

Philips heeft samen met Accenture een proof of concept ontwikkeld waarmee het mogelijk moet zijn om met je hersengolven verschillende apparaten te besturen. Als dit in de praktijk blijkt te werken biedt dit de mogelijkheid aan mensen met de spierziekte ALS om zelfstandiger te leven.

Het systeem van Philips en Accenture maakt gebruik van Emotiv Insight Brainware, een hoofdband die hersenactiviteit kan meten. Als de nieuwe technologie in de praktijk blijkt te werken, kunnen mensen apparaten in huis aansturen door dit te visualiseren. Dit varieert van het aandoen van het licht tot het versturen van een tekstbericht via een smartphone.

Spraak
Het moet ook mogelijk worden om een spraakcomputer aan te versturen vanuit de hersenen. Op die manier kunnen ALS-patiënten hun verloren spraak weer terugkrijgen. Juwel Cecilia, projectleider bij Philips, is trots op het feit dat het systeem alleen met hersenbesturing werkt. Bij vergelijkbare initiatieven moeten mensen ook de spieren in hun gezicht gebruiken om commando’s te geven.

Uitkomst onbekend
Het is nog niet bekend of en wanneer dit nieuwe product op de markt gaat komen. Verschillende testen zullen nodig zijn om de functionaliteit te testen. In eerste instantie is het bedoeld om de kwaliteit van leven van ALS-patiënten te verbeteren, maar het is denkbaar dat de rest van de consumentenmarkt de volgende stap is.

Bekijk hieronder de mogelijkheden van dit nieuwe brain-computer interface: 

Auteur |   ·   dinsdag 5 aug, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken