PC-markt krimpt minder snel dan verwacht

De PC-markt is in het derde kwartaal minder gekrompen dan van te voren werd verwacht. Met name in de Verenigde Staten en West-Europa lijkt er zelfs sprake te zijn van een licht herstel.

Uit nieuwe cijfers van het onderzoeksbureau IDC en Gartner blijkt dat de PC-markt minder snel krimpt dan van te voren werd gedacht. De cijfers van de verschillende onderzoeksbureaus lopen uiteen. Volgens de cijfers van het IDC is de markt met 1,7 procent gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Gartner spreekt over een krimp van slechts vijf procent. Echter, beide cijfers laten voor het derde kwartaal een minder snelle krimp zien dan gedacht werd.

Verzadigde markt
Onderzoekers stellen dat de markt voor PC’s in daling stagneert vanwege de verzadigde markt van tablets in de Verenigde Staten en Europa. De aandacht van consumenten zou hierdoor weer meer uitgaan naar PC’s. Als gevolg hiervan werden er in de VS het derde kwartaal zo’n 78 à 79 miljoen computers verscheept.

Licht herstel
De zes grootste computerfabrikanten hebben het aantal verscheepte pc’s ten opzichte van vorig jaar allemaal zien toenemen. Van deze fabrikanten is Lenovo de grootste. Het bedrijf verscheepte in het derde kwartaal 15,7 miljoen PC’s. Dit is goed voor zo’n 20 procent van de totale markt. Na Lenovo volgen HP, Dell en Acer als grootste partijen. Volgens IDC behoort Apple met vijf miljoen verkochte Macs nu ook tot de wereldwijde top vijf, maar Gartner stelt dat Asus nog net iets groter is.
Ondanks het positieve marktherstel ten opzichte van een jaar geleden, maakt Jay Chou van het onderzoeksbureau IDC zich zorgen over de steeds lagere verkoopprijs van PC’s. Chou stelt dat dit op korte termijn positief is, “maar leidt tot zorgen over de mogelijkheid voor PC-fabrikanten om op de lange termijn op de PC-markt actief te blijven”.

Auteur |   ·   donderdag 9 okt, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

RUG kiest voor bedrijfsautomatisering met AFAS Software

RUG kiest voor bedrijfsautomatisering met AFAS Software

Per 1 januari 2020 automatiseert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) alle financiële- en HR processen met de software van AFAS Software. De RUG is daarmee de eerste universiteit die overstapt op dit ERP-systeem. De geïntegreerde automatiseringsoplossing zal door bijna 7.000 medewerkers worden gebruikt. Omdat de huidige systemen verouderd waren, was de universiteit toe aan een nieuw,

Orange neemt SecureData volledig over

Orange neemt SecureData volledig over

Cybersecurity service provider SecureData is tegen een nog onbekend bedrag, volledig overgenomen door Orange. De acquisitie past binnen de ambitie van Orange om marktleider te worden op de Europese markt voor cybersecurity. SecureData is de grootste, onafhankelijke cybersecurity service provider in het Verenigd Koninkrijk, de grootste markt voor cybersecurity in Europa. Het bedrijf biedt al

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Weener Plastics kiest voor Flexible SD-WAN van Orange Business Services

Weener Plastics kiest voor Flexible SD-WAN van Orange Business Services

 Het Nederlandse Weener Plastics, wereldwijd leverancier van innovatieve verpakkingsmaterialen, heeft een vijfjarige, managed SD-WAN overeenkomst met Orange Business Services getekend om haar mondiale expansie te ondersteunen. De toepassing van Flexible SD-WAN op 24 locaties in Europa, Azië en Latijns-Amerika zal de wendbaarheid en flexibiliteit van Weener Plastic vergroten en de interne communicatie verbeteren.

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken