Overheid faalt met ICT-projecten

Een onderzoek naar ICT-projecten van het Rijk brengt een aantal kwalijke zaken aan het licht. De kosten van projecten worden niet goed bijgehouden door de verschillende ministeries. Er heerst chaos binnen de organisaties en van gemaakte foute wordt niks geleerd. Deze en nog andere fout gaande zaken leiden tot een verspilling van 1 tot 5 miljard euro per jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd door de tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid. Onder leiding van Ton Elias is er een lijst gemaakt met 34 aanbevelingen. De belangrijkste is het oprichten van een nieuw orgaan genaamd Bureau ICT-Toetsing (BIT). BIT gaat dienen als keurmeester van nieuwe projecten met ICT-componenten. De komende 5 jaar toetst BIT deze projecten aan de hand van tien regels. Op die manier is er van te voren duidelijk of een project überhaupt wel financieel haalbaar is. Deze toetsing is van toepassing op projecten die meer dan 5 miljoen euro kosten.

Chaos
Sinds 1995 wordt er geen financieel overzicht op overkoepelend rijksniveau meer opgesteld. De hierdoor veroorzaakte chaos zorgt ervoor dat alle inzichten in uitgaven ontbreken. Daarnaast laat ook de Tweede Kamer de controlerende functie naast zich liggen. Projecten kunnen op deze manier bijvoorbeeld eerst bij het ene ministerie falen en vervolgens door een ander ministerie weer worden opgestart. Ook worden projecten die driegen te mislukken gefinancierd omdat er niemand is die het besluit neemt deze projecten stop te zetten. Door middel van automatisering wilde het kabinet in 2017 het volledige contact met bedrijven en burgers digitaal laten verlopen. De naar buiten gebrachte conclusies in combinatie met deze doelstelling laten goed zien dat de overheid geen idee heeft wat er gaande is binnen ICT-gerelateerde projecten.

BIT
Het Bureau ICT-Toetsing zal gaan opereren onder de rechtstreekste verantwoordelijkheid van de minister-president. Het moet een kleine en efficiënte organisatie worden die wordt onder het ministerie van Algemene Zaken. De adviezen gegeven door BIT zijn niet bindend. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat de opdrachtgevers verstandig genoeg zijn om te luisteren en ditmaal wel te leren van hun fouten. BIT heeft de volgende tien regels opgesteld waar opdrachtgevers zich aan moeten houden:
1. Zorg voor een duidelijke rechtvaardiging voor het project waardoor er goede besluiten kunnen worden genomen.
2. Toon de meerwaarde aan voor eindgebruikers en de samenleving.
3. Zorg voor voldoende draagvlak voor het project.
4. Reorganiseer eerst bestaande processen voordat die geautomatiseerd worden.
5. Breng de risico’s van een project in kaart, zodat “doormodderen” wordt voorkomen.
6. Leg de verantwoordelijkheid van een project bij één persoon.
7. Verdeel het project in fases en probeer aan het einde van iedere fase een bruikbaar eindproduct af te leveren.
8. Ga uit van wat de ICT-standaarden zijn bij de overheid en toon de technische haalbaarheid aan van het project. Zorg dat het project aansluit bij bestaande processen.
9. Zorg dat er tijdens het project ruimte is voor kritiek en tegengeluid.
10. Maak duidelijk hoe het project aanbesteed wordt.

 

Auteur |   ·   donderdag 16 okt, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

‘Ik wilde eigenlijk nooit werknemers aannemen’

‘Ik wilde eigenlijk nooit werknemers aannemen’

Jack Kuiper staat op zijn 62ste nog altijd aan het hoofd van Documizers Ontwikkelingen in technologie gaan zo snel, dat moet je aan jongere generaties overlaten, dacht Jack Kuijper altijd. Toch staat hij na twintig jaar, op zijn 62ste, nog altijd aan het hoofd van Documizers, leverancier van oplossingen voor documentprocessen, waarmee hij klanten zoals

Fujitsu en Deep Instinct werken samen tegen ransomware

Fujitsu en Deep Instinct werken samen tegen ransomware

Fujitsu kondigt vandaag een samenwerking aan met Deep Instinct, het allereerste bedrijf dat end-to-end deep learning gebruikt voor cybersecurity. Samen lanceren ze een unieke anti-ransomwaredienst, waarmee de meest geavanceerde bedreigingen – bekend en onbekend – in minder dan twintig miliseconden onschadelijk worden gemaakt. Fujitsu en Deep Instinct bieden hiermee de snelste en meest effectieve beveiligingsoplossing van

Fujitsu en Microsoft gaan samenwerken aan duurzaamheidstransformatie

Fujitsu en Microsoft gaan samenwerken aan duurzaamheidstransformatie

Fujitsu Limited en Microsoft Corporation kondigen een vijfjarig strategisch partnership aan en breiden daarmee hun bestaande samenwerking uit. Binnen het partnership investeren beide bedrijven in de ontwikkeling van innovatieve Fujitsu Uvance-oplossingen. Fujitsu en Microsoft gebruiken verschillende Microsoft Cloudplatforms en toonaangevende technologieën, waarmee ze digitaal transformeren hoe organisaties duurzamere oplossingen ontwikkelen die inspelen op maatschappelijke behoeften. 

Fujitsu lanceert Fujitsu Kozuchi

Fujitsu lanceert Fujitsu Kozuchi

Tijdens Activate Now Technology Summit in Madrid heeft Fujitsu haar gloednieuwe AI-platform gelanceerd (codenaam: Kozuchi). Het nieuwe platform geeft commerciële gebruikers wereldwijd de beschikking over krachtige technologieën op het gebied van AI en Machine Learning. Dankzij Kozuchi kunnen organisaties uit bijvoorbeeld: productie, detailhandel, financiën en gezondheidszorg, geavanceerde AI-technologie gebruiken als oplossing voor hun zakelijke uitdagingen. Om ervoor

Linden-IT breidt uit naar Zweden

Linden-IT breidt uit naar Zweden

Detacheringsbureau Linden-IT breidt per direct uit naar Zweden. De IT-dienstverlener gaat bedrijven vanuit Stockholm ondersteunen bij de detachering van IT-professionals, onder andere op het gebied van support, cloud en applicaties. Dit is na Portugal het tweede buitenlandse kantoor van Linden-IT, waarmee de uitbreiding een logische stap is binnen de internationale groeiambitie. In eerste instantie gaat

In samenwerking met

banner

Dossiers

Partnerdossiers



ICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken