Nieuwe energiebron voor kleine sensoren

Computerfabrikant Texas Instruments introduceert begin januari een nieuwe manier om kleine sensoren te voorzien van energie door onder andere luchttrillingen en temperatuurverschillen om te zetten in stroom. Deze manier zal slechts dienen als aanvulling van de batterij.

De introductie zal begin januari plaatsvinden op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Texas Instruments maakt voor deze nieuwe manier van energievoorziening gebruik van verschillende bestaande technieken. 

Energy harvesting
Naast bestaande technieken heeft de computerfabrikant ook een nieuwe converter ontwikkeld. Deze ultra-low-powered DC-to-DC switching converter is een staat om spanningsverschillen te omvormen. Het gaat dan om spanningsverschillen van 300-400 millivolt die worden omgezet naar 3 tot 5 volt. Dit is genoeg energie om een batterij bij te laden. De energie die wordt opgewekt is afkomstig uit de omgeving van de betreffende zender en is daarom niet afhankelijk van een stroomdraad of batterij. Trillingen, omgevingslicht, tempratuurverschillen en opgevangen luchtstromingen dienen als energieleveranciers voor de sensor.

Hulpmiddel
Deze nieuwe manier van energiewinning zal niet dienen als complete vervanger van de huidige energiebronnen. Het is slechts een aanvulling op de energie die geleverd wordt door de primaire energiebron. Een wearable kan dankzij deze nieuwe technologie bijvoorbeeld energie halen uit de tempratuur van het menselijk lichaam of vanuit beweging.

Auteur |   ·   dinsdag 23 dec, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Analistenbureau Gartner heeft Fujitsu voor de derde keer op rij erkend als leider in het laatste Magic Quadrant voor Managed Workplace Services in Europa. Ook kreeg Fujitsu van alle leveranciers de hoogste positie toegekend vanwege haar vermogen de eigen visie uit te voeren. Fujitsu hanteert een strategische benadering voor Managed Workplace Services, waarbij de focus

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken