Nieuwe energiebron voor kleine sensoren

Computerfabrikant Texas Instruments introduceert begin januari een nieuwe manier om kleine sensoren te voorzien van energie door onder andere luchttrillingen en temperatuurverschillen om te zetten in stroom. Deze manier zal slechts dienen als aanvulling van de batterij.

De introductie zal begin januari plaatsvinden op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Texas Instruments maakt voor deze nieuwe manier van energievoorziening gebruik van verschillende bestaande technieken. 

Energy harvesting
Naast bestaande technieken heeft de computerfabrikant ook een nieuwe converter ontwikkeld. Deze ultra-low-powered DC-to-DC switching converter is een staat om spanningsverschillen te omvormen. Het gaat dan om spanningsverschillen van 300-400 millivolt die worden omgezet naar 3 tot 5 volt. Dit is genoeg energie om een batterij bij te laden. De energie die wordt opgewekt is afkomstig uit de omgeving van de betreffende zender en is daarom niet afhankelijk van een stroomdraad of batterij. Trillingen, omgevingslicht, tempratuurverschillen en opgevangen luchtstromingen dienen als energieleveranciers voor de sensor.

Hulpmiddel
Deze nieuwe manier van energiewinning zal niet dienen als complete vervanger van de huidige energiebronnen. Het is slechts een aanvulling op de energie die geleverd wordt door de primaire energiebron. Een wearable kan dankzij deze nieuwe technologie bijvoorbeeld energie halen uit de tempratuur van het menselijk lichaam of vanuit beweging.

Auteur |   ·   dinsdag 23 dec, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Analistenbureau Gartner heeft Fujitsu voor de derde keer op rij erkend als leider in het laatste Magic Quadrant voor Managed Workplace Services in Europa. Ook kreeg Fujitsu van alle leveranciers de hoogste positie toegekend vanwege haar vermogen de eigen visie uit te voeren. Fujitsu hanteert een strategische benadering voor Managed Workplace Services, waarbij de focus

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken