Nemen robots onze banen over?

Lodewijk van Asscher, minister van werk, organiseert over twee weken een congres over de invloed van de robotisering op de arbeidsmarkt. Cijfers of exacte voorspellingen over de invloed op de arbeidsmarkt kunnen nog niet gegeven worden. Speculaties zijn er wel volop.

Door robotisering verdwijnt op grote schaal werkgelegenheid. Zo verdwenen in China eerder al miljoenen banen door de robotisering. Ook het streven van president Obama en de Amerikaanse regering, die al een paar jaar proberen om de productie uit China weer naar de VS te halen, helpt niet bij aan het behouden van banen in Azië. Ook in Nederland zijn bedrijven bezig met het terughalen van de productie, ook wel reshoring genoemd. Door het stijgen van de loonkosten en energieprijs wordt het voordeliger om de productie weer naar eigen land te halen. Zo haalde Philips een fabriek voor scheerapparaten weer terug uit China. De fabriek is nu gerobotiseerd en gevestigd in Drachten. En Philips is hier niet de enige in; meerdere bedrijven zijn bezig met reshoring.

Nederlandse overheid loopt achter
Volgens de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen loopt de Nederlandse overheid enorm achter op het gebied van robotisering. “De overheid begint er nu pas echt over na te denken. Dat is heel laat en er is geen visie. De Nederlandse overheid is de afgelopen jaren gefixeerd geweest op de WW en het ontslagrecht. Maar de aandacht had moeten liggen bij kansen voor nieuwe soorten werk. Door technologie, of werk dat weer terugkomt. ”

Vernieuwing onderwijs noodzakelijk
Volgens Wilthagen had de overheid ook allang begonnen moeten zijn met de vernieuwing van het mbo. Zo voorziet hij dat werknemers met een middelbare beroepsopleiding hun baan zullen kwijtraken door de robotisering. Zowel in het onderwijs, de zorgsector als op kantoren. Uit eerder Amerikaans onderzoek blijkt ook dat maar een kwart van de werknemers met een mbo-opleiding zichzelf weet te upgraden naar een hogere functie en hierdoor dus ook na het verdwijnen van hun baan een nieuwe baan weet te vinden. Niet alleen werknemers met een middelbare beroepsopleiding kunnen banen kwijtraken door automatisering, ook hogeropgeleiden lopen deze kans. Zo verwacht econoom en oud-PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg dat de robotisering ook invloed gaat hebben op de werkgelegenheid van artsen, accountants, advocaten en notarissen.

Of robots daadwerkelijk banen gaan overnemen is nog maar de vraag. De kans is groot dat in bepaalde sectoren werkgelegenheid zal verdwijnen, maar de vraag zal tegelijkertijd toenemen op andere vlakken. Een robot vervangt immers geen mens van vlees en bloed en er zal altijd iemand nodig zijn om de robot te besturen.

Auteur |   ·   maandag 15 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken