Nemen robots onze banen over?

Lodewijk van Asscher, minister van werk, organiseert over twee weken een congres over de invloed van de robotisering op de arbeidsmarkt. Cijfers of exacte voorspellingen over de invloed op de arbeidsmarkt kunnen nog niet gegeven worden. Speculaties zijn er wel volop.

Door robotisering verdwijnt op grote schaal werkgelegenheid. Zo verdwenen in China eerder al miljoenen banen door de robotisering. Ook het streven van president Obama en de Amerikaanse regering, die al een paar jaar proberen om de productie uit China weer naar de VS te halen, helpt niet bij aan het behouden van banen in Azië. Ook in Nederland zijn bedrijven bezig met het terughalen van de productie, ook wel reshoring genoemd. Door het stijgen van de loonkosten en energieprijs wordt het voordeliger om de productie weer naar eigen land te halen. Zo haalde Philips een fabriek voor scheerapparaten weer terug uit China. De fabriek is nu gerobotiseerd en gevestigd in Drachten. En Philips is hier niet de enige in; meerdere bedrijven zijn bezig met reshoring.

Nederlandse overheid loopt achter
Volgens de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen loopt de Nederlandse overheid enorm achter op het gebied van robotisering. “De overheid begint er nu pas echt over na te denken. Dat is heel laat en er is geen visie. De Nederlandse overheid is de afgelopen jaren gefixeerd geweest op de WW en het ontslagrecht. Maar de aandacht had moeten liggen bij kansen voor nieuwe soorten werk. Door technologie, of werk dat weer terugkomt. ”

Vernieuwing onderwijs noodzakelijk
Volgens Wilthagen had de overheid ook allang begonnen moeten zijn met de vernieuwing van het mbo. Zo voorziet hij dat werknemers met een middelbare beroepsopleiding hun baan zullen kwijtraken door de robotisering. Zowel in het onderwijs, de zorgsector als op kantoren. Uit eerder Amerikaans onderzoek blijkt ook dat maar een kwart van de werknemers met een mbo-opleiding zichzelf weet te upgraden naar een hogere functie en hierdoor dus ook na het verdwijnen van hun baan een nieuwe baan weet te vinden. Niet alleen werknemers met een middelbare beroepsopleiding kunnen banen kwijtraken door automatisering, ook hogeropgeleiden lopen deze kans. Zo verwacht econoom en oud-PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg dat de robotisering ook invloed gaat hebben op de werkgelegenheid van artsen, accountants, advocaten en notarissen.

Of robots daadwerkelijk banen gaan overnemen is nog maar de vraag. De kans is groot dat in bepaalde sectoren werkgelegenheid zal verdwijnen, maar de vraag zal tegelijkertijd toenemen op andere vlakken. Een robot vervangt immers geen mens van vlees en bloed en er zal altijd iemand nodig zijn om de robot te besturen.

Auteur |   ·   maandag 15 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken