Nederlandse CIO wil vooral besparen

 

Operationele efficiency, het zorgen voor een stabiele IT-omgeving, verbeteren van zakelijke processen… Allemaal leuk en aardig, maar helemaal bovenaan het prioriteitenlijstje van de Nederlandse CIO prijkt kostenbesparing. Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door Harvey Nash.

Maar liefst 70 procent van de Nederlandse CIO’s noemt kostenbesparing als belangrijkste taak op dit moment. Dit is drie procent meer dan de op een na grootste zorg, het verzorgen van een stabiele IT-omgeving (67 procent). Een en ander blijkt uit de jaarlijkse CIO Report door recruitmentbureau Harvey Nash. Iets minder belangrijk vinden de hoogste IT-verantwoordelijkheden in het Nederlandse bedrijfsleven onderwerpen als operationele efficiency (57 procent), het verbeteren van zakelijke processen (56 procent) en het ontwikkelen van nieuwe producten en services (48 procent).

Focus vaker op de business
Behalve het in kaart brengen van de belangrijkste aandachtsgebieden van de Nederlandse CIO anno 2013 komt Harvey Nash met meer resultaten. Zo noemen de onderzoekers het gegeven dat de focus van de CIO de laatste zes jaar steeds meer op de business is komen te liggen. Ook is deze innovatiever, maar als kanttekening valt vast te stellen dat de geënquêteerde CIO’s minder mogelijkheden zien dan hun internationale vakgenoten. 60 procent van de Nederlandse CIO’s ziet mogelijkheden voor innovatie, maar onder collega’s ‘over de grens’ is dat gemiddeld 71 procent.

Verschil maken met innovatie
Of Nederlandse bedrijven nou blij moeten zijn met deze onderzoeksresultaten, is maar zeer de vraag. “Door u als organisatie alleen te richten op besparen en het verzorgen van een stabiele IT-omgeving, gaat u als bedrijf geen verschil maken”, zegt Roland Steenvoorde, directeur van Harvey Nash Executive Search. Volgens hem is innovatie juist belangrijk een koppositie te behouden in de markt en de concurrentie voor te zijn. “Idealiter zou de top vijf (van meest genoemde taken, red.) dus andersom moeten zijn, maar dat is voor veel CIO’s nog niet de realiteit.” Wel noemt hij het “veelbelovend” dat CIO’s meer betrokken zijn bij de business, aangezien de invloed die zij hierbij kunnen uitoefenen het succes van een organisatie mede bepaalt.

Auteur |   ·   dinsdag 26 nov, 2013

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco co-innoveren om klanten te helpen met het transformeren van hun local area network (LAN) naar meer flexibele en krachtige software defined LANs (SD-LAN). Voortbouwend op hun bestaande relatie en SD-WAN-klantsuccessen, zullen Orange en Cisco samenwerken met klanten om SD-LAN-oplossingen te ontwikkelen in haar Open Labs-programma. Deze oplossingen zullen toegesneden zijn

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken