Nederland moet inhaken in vierde industriële revolutie

Ruim 250 Nederlandse tech-bedrijven staan deze week op de Hannover Messe, de belangrijkste technologiebeurs ter wereld. Dit zou het begin moeten zijn van de nieuwe industriële revolutie die bestaat uit het verbinden van de ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie met de huidige industriële productie.

Van de totale Nederlandse economie draagt de technologische industrie maar 13 procent bij, terwijl dit in Europa gemiddeld 15 procent is. Volgens voormalig TU Delft-rector Lundqvist is het voor Nederland nog niet te laat en kan er nog terreinwinst geboekt worden door in te haken op de vierde industriële revolutie, volgens de Duitsers technologie 4.0. De technologie is al ver genoeg om een koelkast een dichtbij zijnde supermarkt in te laten seinen als een product op is, maar in de praktijk gebeurt dit nog niet, zo schrijft NRC Next.

Ook hoogleraar Ben van Lier, directeur strategie & innovatie bij IT-dienstverlener Centric en hiernaast ook verbonden aan de particuliere Steinbeis University in Berlijn, denkt dat het marktpotentieel ligt bij machines en apparaten die zelf denken en met elkaar communiceren via internet. “Zonder grote ICT-afdelingen gaan productiebedrijven straks niet overleven”, aldus Van Lier. “Je ziet de samenleving onder je ogen veranderen”, zegt hij. De hoogleraar geeft een voorbeeld van een hardloopschoen van Nike. De schoen is bevat een chip waarmee persoonlijke prestaties gemeten kunnen worden die vervolgens gekoppeld worden aan internet om data te analyseren. Die dataverzameling zorgt weer voor nieuwe verdienmodellen.

Imago probleem
Jan van Mollen, sales manager van VDL-groep is één van de Nederlanders op de beurs in Hannover. De VDL-groep robots zetten onder andere de BMW Mini in elkaar in de Nedcarfabriek in Born. Hij vindt het jammer dat opdrachtgevers steeds meer discretie eisen over het technologisch vernuft dat de toeleverancier te bieden heeft. “Het wordt steeds erger” zegt Mollen. Hierdoor is bijvoorbeeld nauwelijks bekend dat een BMW voor 20 procent gemaakt wordt door Nederlandse toeleveranciers. De Nederlandse industrie heeft hierdoor niet de uitstraling die het eigenlijk verdient.

Auteur |   ·   dinsdag 8 apr, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

Fujitsu en NetApp’s NFLEX Converged Infrastructure nu gecertificeerd voor SAP-omgevingen

Fujitsu en NetApp’s NFLEX Converged Infrastructure nu gecertificeerd voor SAP-omgevingen

Fujitsu en NetApps’ NFLEX Converged Infrastructure oplossing is nu beschikbaar voor SAP-omgevingen. De vooraf geconfigureerde datacentrum-infrastructuur wordt overgedragen op Windows- en Linux-besturingssystemen en is geoptimaliseerd voor het beheer van SAP-installaties. Zowel voor de SAP Business Suite, SAP S/4HANA® als SAP BW/4HANA implementaties.

In samenwerking met

banner

Dossiers

Partnerdossiers



ICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken