Nederland moet inhaken in vierde industriële revolutie

Ruim 250 Nederlandse tech-bedrijven staan deze week op de Hannover Messe, de belangrijkste technologiebeurs ter wereld. Dit zou het begin moeten zijn van de nieuwe industriële revolutie die bestaat uit het verbinden van de ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie met de huidige industriële productie.

Van de totale Nederlandse economie draagt de technologische industrie maar 13 procent bij, terwijl dit in Europa gemiddeld 15 procent is. Volgens voormalig TU Delft-rector Lundqvist is het voor Nederland nog niet te laat en kan er nog terreinwinst geboekt worden door in te haken op de vierde industriële revolutie, volgens de Duitsers technologie 4.0. De technologie is al ver genoeg om een koelkast een dichtbij zijnde supermarkt in te laten seinen als een product op is, maar in de praktijk gebeurt dit nog niet, zo schrijft NRC Next.

Ook hoogleraar Ben van Lier, directeur strategie & innovatie bij IT-dienstverlener Centric en hiernaast ook verbonden aan de particuliere Steinbeis University in Berlijn, denkt dat het marktpotentieel ligt bij machines en apparaten die zelf denken en met elkaar communiceren via internet. “Zonder grote ICT-afdelingen gaan productiebedrijven straks niet overleven”, aldus Van Lier. “Je ziet de samenleving onder je ogen veranderen”, zegt hij. De hoogleraar geeft een voorbeeld van een hardloopschoen van Nike. De schoen is bevat een chip waarmee persoonlijke prestaties gemeten kunnen worden die vervolgens gekoppeld worden aan internet om data te analyseren. Die dataverzameling zorgt weer voor nieuwe verdienmodellen.

Imago probleem
Jan van Mollen, sales manager van VDL-groep is één van de Nederlanders op de beurs in Hannover. De VDL-groep robots zetten onder andere de BMW Mini in elkaar in de Nedcarfabriek in Born. Hij vindt het jammer dat opdrachtgevers steeds meer discretie eisen over het technologisch vernuft dat de toeleverancier te bieden heeft. “Het wordt steeds erger” zegt Mollen. Hierdoor is bijvoorbeeld nauwelijks bekend dat een BMW voor 20 procent gemaakt wordt door Nederlandse toeleveranciers. De Nederlandse industrie heeft hierdoor niet de uitstraling die het eigenlijk verdient.

Auteur |   ·   dinsdag 8 apr, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken