Nederland moet inhaken in vierde industriële revolutie

Ruim 250 Nederlandse tech-bedrijven staan deze week op de Hannover Messe, de belangrijkste technologiebeurs ter wereld. Dit zou het begin moeten zijn van de nieuwe industriële revolutie die bestaat uit het verbinden van de ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie met de huidige industriële productie.

Van de totale Nederlandse economie draagt de technologische industrie maar 13 procent bij, terwijl dit in Europa gemiddeld 15 procent is. Volgens voormalig TU Delft-rector Lundqvist is het voor Nederland nog niet te laat en kan er nog terreinwinst geboekt worden door in te haken op de vierde industriële revolutie, volgens de Duitsers technologie 4.0. De technologie is al ver genoeg om een koelkast een dichtbij zijnde supermarkt in te laten seinen als een product op is, maar in de praktijk gebeurt dit nog niet, zo schrijft NRC Next.

Ook hoogleraar Ben van Lier, directeur strategie & innovatie bij IT-dienstverlener Centric en hiernaast ook verbonden aan de particuliere Steinbeis University in Berlijn, denkt dat het marktpotentieel ligt bij machines en apparaten die zelf denken en met elkaar communiceren via internet. “Zonder grote ICT-afdelingen gaan productiebedrijven straks niet overleven”, aldus Van Lier. “Je ziet de samenleving onder je ogen veranderen”, zegt hij. De hoogleraar geeft een voorbeeld van een hardloopschoen van Nike. De schoen is bevat een chip waarmee persoonlijke prestaties gemeten kunnen worden die vervolgens gekoppeld worden aan internet om data te analyseren. Die dataverzameling zorgt weer voor nieuwe verdienmodellen.

Imago probleem
Jan van Mollen, sales manager van VDL-groep is één van de Nederlanders op de beurs in Hannover. De VDL-groep robots zetten onder andere de BMW Mini in elkaar in de Nedcarfabriek in Born. Hij vindt het jammer dat opdrachtgevers steeds meer discretie eisen over het technologisch vernuft dat de toeleverancier te bieden heeft. “Het wordt steeds erger” zegt Mollen. Hierdoor is bijvoorbeeld nauwelijks bekend dat een BMW voor 20 procent gemaakt wordt door Nederlandse toeleveranciers. De Nederlandse industrie heeft hierdoor niet de uitstraling die het eigenlijk verdient.

Auteur |   ·   dinsdag 8 apr, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Analistenbureau Gartner heeft Fujitsu voor de derde keer op rij erkend als leider in het laatste Magic Quadrant voor Managed Workplace Services in Europa. Ook kreeg Fujitsu van alle leveranciers de hoogste positie toegekend vanwege haar vermogen de eigen visie uit te voeren. Fujitsu hanteert een strategische benadering voor Managed Workplace Services, waarbij de focus

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken