Na regulering nu deregulering telecommarkt

Lange tijd hadden aanbieders van telefonie een monopolie. KPN was lange tijd enig aanbieder in ons land en ineen land als Amerika was tot 1980 AT&T de enige provider van vaste telefonie. Om concurrentie te bevorderen is in Nederland, en vrijwel alle andere landen, de telecommarkt gereguleerd. In ons land was de OPTA hiermee belast en tegenwoordig de ACM.

Door de markt open te breken en nieuwe toetreders op bestaande infrastructuur toe te laten, is de concurrentie enorm toegenomen. DSL providers kunnen ADSL en VDSL aanbieden over het netwerk van KPN, zonder dus een eigen DSL netwerk te hoeven aanleggen. Hetzelfde geldt nu voor glasvezel. Providers als Online.nl, Tele2 en Scarlet bieden DSL en glasvezel aan over het netwerk van KPN. Voor de consument dalen prijzen zo en wordt er geïnnoveerd. Deze regulering gold tijden lang als pure noodzaak maar nu lijken zaken te veranderen.

De markt voor DSL en glasvezel is gereguleerd, maar die voor de kabel niet. De afgelopen jaren is meerdere keren geprobeerd de kabel open te breken maar iedere keer zonder succes. De kabelaars hebben in Nederland stuk voor stuk een monopolie op deze kabel. In een gebied waar UPC diensten levert, kan geen enkel ander bedrijf diensten over die kabel leveren. Hetzelfde geldt voor Ziggo. En sinds bekend werd dat UPC en Ziggo fuseren en er dus een enorme kabelaar ontstaat met landelijke dekking ontstaat er tegelijkertijd een grote monopolist.

KPN trekt nu aan de bel en wil na jaren regulering nu deregulering. Het bedrijf stelde hiervoor een zogenaamde ‘position paper’ op. En KPN lijkt gelijk te hebben. Met de regulering die KPN te voorduren heeft gehad en de kabelaars niet, ontstaat oneerlijke concurrentie. KPN wil daarom nu tarieven laten vastzetten voor minimaal vijf jaar. Gedurende die vijf jaar zal de ACM de markten opnieuw analyseren en daarin rekening houden met het wholesale aanbod, om te komen van een situatie met ex-ante regulering naar een situatie met alleen ex-post, het ‘algemene’ mededingingsrecht.

Een inhoudelijke reactie van de ACM ontbreekt nog maar vooralsnog lijkt KPN de vinger op de zere plek te leggen. Nu DSL het steeds vaker aflegt van de kabel en glasvezel nog maar in relatief weinig huishoudens ligt, is de kabel een serieuze concurrent voor KPN. Een concurrent die door overheid geen strobreed in de weg wordt gelegd. Tijd voor deregulering? Of juist extra regulering voor de kabel?

Auteur |   ·   vrijdag 30 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Tekort aan relevante ICT-kennis door overheid en bedrijfsleven

Hoewel er een grote vraag is naar ICT-personeel zitten duizenden ICT’ers thuis omdat hun opleiding niet aansluit op de huidige vacatures. Volgens Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) zijn zowel de overheid, het bedrijfsleven als de medewerkers zelf verantwoordelijk om de vaardigheden van ICT’ers te laten aansluiten bij de veranderende

Fujitsu en NetApp’s NFLEX Converged Infrastructure nu gecertificeerd voor SAP-omgevingen

Fujitsu en NetApp’s NFLEX Converged Infrastructure nu gecertificeerd voor SAP-omgevingen

Fujitsu en NetApps’ NFLEX Converged Infrastructure oplossing is nu beschikbaar voor SAP-omgevingen. De vooraf geconfigureerde datacentrum-infrastructuur wordt overgedragen op Windows- en Linux-besturingssystemen en is geoptimaliseerd voor het beheer van SAP-installaties. Zowel voor de SAP Business Suite, SAP S/4HANA® als SAP BW/4HANA implementaties.

Bijna helft Nederlanders gelooft niet dat kunstmatige intelligentie het leven mooier gaat maken

Bijna helft Nederlanders gelooft niet dat kunstmatige intelligentie het leven mooier gaat maken

49 procent van de werkenden denkt niet dat kunstmatige intelligentie ons leven mooier gaat maken. Vrouwen zijn hier met 59 procent vaker van overtuigd dan mannen met 42 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de KNVI, de Nederlandse beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals, onder 1271 Nederlanders van 18 jaar en ouder in loondienst. Gemiddeld denkt driekwart van

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken