Na regulering nu deregulering telecommarkt

Lange tijd hadden aanbieders van telefonie een monopolie. KPN was lange tijd enig aanbieder in ons land en ineen land als Amerika was tot 1980 AT&T de enige provider van vaste telefonie. Om concurrentie te bevorderen is in Nederland, en vrijwel alle andere landen, de telecommarkt gereguleerd. In ons land was de OPTA hiermee belast en tegenwoordig de ACM.

Door de markt open te breken en nieuwe toetreders op bestaande infrastructuur toe te laten, is de concurrentie enorm toegenomen. DSL providers kunnen ADSL en VDSL aanbieden over het netwerk van KPN, zonder dus een eigen DSL netwerk te hoeven aanleggen. Hetzelfde geldt nu voor glasvezel. Providers als Online.nl, Tele2 en Scarlet bieden DSL en glasvezel aan over het netwerk van KPN. Voor de consument dalen prijzen zo en wordt er geïnnoveerd. Deze regulering gold tijden lang als pure noodzaak maar nu lijken zaken te veranderen.

De markt voor DSL en glasvezel is gereguleerd, maar die voor de kabel niet. De afgelopen jaren is meerdere keren geprobeerd de kabel open te breken maar iedere keer zonder succes. De kabelaars hebben in Nederland stuk voor stuk een monopolie op deze kabel. In een gebied waar UPC diensten levert, kan geen enkel ander bedrijf diensten over die kabel leveren. Hetzelfde geldt voor Ziggo. En sinds bekend werd dat UPC en Ziggo fuseren en er dus een enorme kabelaar ontstaat met landelijke dekking ontstaat er tegelijkertijd een grote monopolist.

KPN trekt nu aan de bel en wil na jaren regulering nu deregulering. Het bedrijf stelde hiervoor een zogenaamde ‘position paper’ op. En KPN lijkt gelijk te hebben. Met de regulering die KPN te voorduren heeft gehad en de kabelaars niet, ontstaat oneerlijke concurrentie. KPN wil daarom nu tarieven laten vastzetten voor minimaal vijf jaar. Gedurende die vijf jaar zal de ACM de markten opnieuw analyseren en daarin rekening houden met het wholesale aanbod, om te komen van een situatie met ex-ante regulering naar een situatie met alleen ex-post, het ‘algemene’ mededingingsrecht.

Een inhoudelijke reactie van de ACM ontbreekt nog maar vooralsnog lijkt KPN de vinger op de zere plek te leggen. Nu DSL het steeds vaker aflegt van de kabel en glasvezel nog maar in relatief weinig huishoudens ligt, is de kabel een serieuze concurrent voor KPN. Een concurrent die door overheid geen strobreed in de weg wordt gelegd. Tijd voor deregulering? Of juist extra regulering voor de kabel?

Auteur |   ·   vrijdag 30 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken