Na regulering nu deregulering telecommarkt

Lange tijd hadden aanbieders van telefonie een monopolie. KPN was lange tijd enig aanbieder in ons land en ineen land als Amerika was tot 1980 AT&T de enige provider van vaste telefonie. Om concurrentie te bevorderen is in Nederland, en vrijwel alle andere landen, de telecommarkt gereguleerd. In ons land was de OPTA hiermee belast en tegenwoordig de ACM.

Door de markt open te breken en nieuwe toetreders op bestaande infrastructuur toe te laten, is de concurrentie enorm toegenomen. DSL providers kunnen ADSL en VDSL aanbieden over het netwerk van KPN, zonder dus een eigen DSL netwerk te hoeven aanleggen. Hetzelfde geldt nu voor glasvezel. Providers als Online.nl, Tele2 en Scarlet bieden DSL en glasvezel aan over het netwerk van KPN. Voor de consument dalen prijzen zo en wordt er geïnnoveerd. Deze regulering gold tijden lang als pure noodzaak maar nu lijken zaken te veranderen.

De markt voor DSL en glasvezel is gereguleerd, maar die voor de kabel niet. De afgelopen jaren is meerdere keren geprobeerd de kabel open te breken maar iedere keer zonder succes. De kabelaars hebben in Nederland stuk voor stuk een monopolie op deze kabel. In een gebied waar UPC diensten levert, kan geen enkel ander bedrijf diensten over die kabel leveren. Hetzelfde geldt voor Ziggo. En sinds bekend werd dat UPC en Ziggo fuseren en er dus een enorme kabelaar ontstaat met landelijke dekking ontstaat er tegelijkertijd een grote monopolist.

KPN trekt nu aan de bel en wil na jaren regulering nu deregulering. Het bedrijf stelde hiervoor een zogenaamde ‘position paper’ op. En KPN lijkt gelijk te hebben. Met de regulering die KPN te voorduren heeft gehad en de kabelaars niet, ontstaat oneerlijke concurrentie. KPN wil daarom nu tarieven laten vastzetten voor minimaal vijf jaar. Gedurende die vijf jaar zal de ACM de markten opnieuw analyseren en daarin rekening houden met het wholesale aanbod, om te komen van een situatie met ex-ante regulering naar een situatie met alleen ex-post, het ‘algemene’ mededingingsrecht.

Een inhoudelijke reactie van de ACM ontbreekt nog maar vooralsnog lijkt KPN de vinger op de zere plek te leggen. Nu DSL het steeds vaker aflegt van de kabel en glasvezel nog maar in relatief weinig huishoudens ligt, is de kabel een serieuze concurrent voor KPN. Een concurrent die door overheid geen strobreed in de weg wordt gelegd. Tijd voor deregulering? Of juist extra regulering voor de kabel?

Auteur |   ·   vrijdag 30 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken