Miljoenen voor ICT en innovatie

De komende twee jaar komt er bijna 40 miljoen euro beschikbaar voor ICT-onderzoek en innovatie. Dat maken minister Kamp en staatssecretaris Dekker bekend. Minister Schultz van Haegen trekt de komende twee jaar geld uit voor diverse innovatieve projecten in de topsector Water.

Innovatie is essentieel voor economische groei en de toepassing van ICT wordt daarin steeds belangrijker. Om ICT en innovatie op verschillende terreinen te stimuleren, wordt een samenwerkingsverband opgericht tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Zij moeten zich richten op de toepassing van big data op het gebied van energie, zorg, veiligheid en ‘smart industry’. Daarnaast is het verband opgericht zodat hogescholen en universiteiten meer ICT-specialisten kunnen opleiden op het gebied van cybersecurity en smart industry.

‘ICT is onmisbaar geworden’
Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat Nederland onlangs is gestegen van de achtste naar de vijfde plek op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. “Nederland is een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie”, aldus Kamp. De minister stelt dat we het fundament voor verdere economische groei versterken door extra in te zetten op ICT, wat zal leiden tot meer werkgelegenheid.

Samenwerking
De Nederlandse ICT kent ook uitdagingen. Staatssecretaris Dekker stelt dat deze uitdagingen steeds complexer worden. “Die oplossingen vinden we niet als wetenschappers, bedrijven en overheden negatief blijven en niet komen met oplossingen. We hebben elkaar hard nodig, onze investering in de samenwerking is daarom zo belangrijk.”

Deltagoot: ‘proeftuin van de wereld’
Een voorbeeld van deze samenwerking is de Deltagoot: een nieuw innovatief centrum dat onderzoekt wat het effect is van golven op dijken, duinen of andere golfbrekers. Voor dit soort projecten trekt minister Schultz de 48 miljoen euro uit. Het project gaat op zoek naar nieuwe oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Minister Schultz: “De Deltagoot laat zien dat we alles in huis hebben om de proeftuin van de wereld te zijn: we lopen voorop met innovatieve oplossingen om onze eigen watervraagstukken op te lossen en vervolgens kunnen we deze kennis aanbieden in andere landen.”

Dit is de derde keer dat er contracten zijn gesloten omtrent innovatie voor het jaar 2016 en 2017. Deze contracten hebben een waarde van 4,2 miljard euro, waarvan 2,2 miljard euro wordt doorberekend aan het bedrijfsleven.

Auteur |   ·   dinsdag 6 okt, 2015

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco co-innoveren om klanten te helpen met het transformeren van hun local area network (LAN) naar meer flexibele en krachtige software defined LANs (SD-LAN). Voortbouwend op hun bestaande relatie en SD-WAN-klantsuccessen, zullen Orange en Cisco samenwerken met klanten om SD-LAN-oplossingen te ontwikkelen in haar Open Labs-programma. Deze oplossingen zullen toegesneden zijn

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken