Miljoenen voor ICT en innovatie

De komende twee jaar komt er bijna 40 miljoen euro beschikbaar voor ICT-onderzoek en innovatie. Dat maken minister Kamp en staatssecretaris Dekker bekend. Minister Schultz van Haegen trekt de komende twee jaar geld uit voor diverse innovatieve projecten in de topsector Water.

Innovatie is essentieel voor economische groei en de toepassing van ICT wordt daarin steeds belangrijker. Om ICT en innovatie op verschillende terreinen te stimuleren, wordt een samenwerkingsverband opgericht tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Zij moeten zich richten op de toepassing van big data op het gebied van energie, zorg, veiligheid en ‘smart industry’. Daarnaast is het verband opgericht zodat hogescholen en universiteiten meer ICT-specialisten kunnen opleiden op het gebied van cybersecurity en smart industry.

‘ICT is onmisbaar geworden’
Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat Nederland onlangs is gestegen van de achtste naar de vijfde plek op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. “Nederland is een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie”, aldus Kamp. De minister stelt dat we het fundament voor verdere economische groei versterken door extra in te zetten op ICT, wat zal leiden tot meer werkgelegenheid.

Samenwerking
De Nederlandse ICT kent ook uitdagingen. Staatssecretaris Dekker stelt dat deze uitdagingen steeds complexer worden. “Die oplossingen vinden we niet als wetenschappers, bedrijven en overheden negatief blijven en niet komen met oplossingen. We hebben elkaar hard nodig, onze investering in de samenwerking is daarom zo belangrijk.”

Deltagoot: ‘proeftuin van de wereld’
Een voorbeeld van deze samenwerking is de Deltagoot: een nieuw innovatief centrum dat onderzoekt wat het effect is van golven op dijken, duinen of andere golfbrekers. Voor dit soort projecten trekt minister Schultz de 48 miljoen euro uit. Het project gaat op zoek naar nieuwe oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Minister Schultz: “De Deltagoot laat zien dat we alles in huis hebben om de proeftuin van de wereld te zijn: we lopen voorop met innovatieve oplossingen om onze eigen watervraagstukken op te lossen en vervolgens kunnen we deze kennis aanbieden in andere landen.”

Dit is de derde keer dat er contracten zijn gesloten omtrent innovatie voor het jaar 2016 en 2017. Deze contracten hebben een waarde van 4,2 miljard euro, waarvan 2,2 miljard euro wordt doorberekend aan het bedrijfsleven.

Auteur |   ·   dinsdag 6 okt, 2015

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Internationale marktleider in verpakkingen Amcor maakt gebruik van hybride cloud-diensten van Orange Business Services om zijn wereldwijde infrastructuur te verbinden. Met deze pay-as-you-go oplossing, versimpelt het bedrijf zijn activiteiten.

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

iSense voor vijfde keer op rij Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar

iSense voor vijfde keer op rij Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar

IT-detacheerder iSense is tijdens de Computable Awards, voor het vijfde jaar op rij verkozen tot ‘Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar’. De jury prees het bedrijf voor de manier waarop het haar kennis deelt en zich samen met de IT-gemeenschap inzet voor maximale ontwikkeling op zowel technisch als persoonlijk vlak.

IoT Connect Anywhere van Orange Business Services laat gebruiker LoRa® privé-netwerken opzetten

IoT Connect Anywhere van Orange Business Services laat gebruiker LoRa® privé-netwerken opzetten

Orange Business Services versnelt IoT binnen bedrijven met IoT Connect Anywhere. Deze dienst heeft een wide area network met een laag energieverbruik dat connectiviteit biedt op basis van LoRa open standard technologie. IoT Connect Anywhere biedt connectiviteit op locatie die geschikt is voor verschillende toepassingen, waaronder energie- en vloeistofbeheer, on-site tracking, geo-fencing, afvalcontrole, milieumetingen, verlichting

Bedrijfsleiders: “IoT-projecten moeten binnen drie jaar winstgevend zijn”

Bedrijfsleiders: “IoT-projecten moeten binnen drie jaar winstgevend zijn”

Een meerderheid van de bedrijfsleiders en IT-experts vindt dat een IoT-project tegenwoordig binnen drie jaar winstgevend moet zijn. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek1 van IDG Connect in opdracht van Fujitsu onder 330 bedrijfsleiders en IT-experts werkzaam bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Een kwart van de ondervraagden zegt dat zij graag betere ondersteuning willen

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken