Miljoenen voor ICT en innovatie

De komende twee jaar komt er bijna 40 miljoen euro beschikbaar voor ICT-onderzoek en innovatie. Dat maken minister Kamp en staatssecretaris Dekker bekend. Minister Schultz van Haegen trekt de komende twee jaar geld uit voor diverse innovatieve projecten in de topsector Water.

Innovatie is essentieel voor economische groei en de toepassing van ICT wordt daarin steeds belangrijker. Om ICT en innovatie op verschillende terreinen te stimuleren, wordt een samenwerkingsverband opgericht tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Zij moeten zich richten op de toepassing van big data op het gebied van energie, zorg, veiligheid en ‘smart industry’. Daarnaast is het verband opgericht zodat hogescholen en universiteiten meer ICT-specialisten kunnen opleiden op het gebied van cybersecurity en smart industry.

‘ICT is onmisbaar geworden’
Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat Nederland onlangs is gestegen van de achtste naar de vijfde plek op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. “Nederland is een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie”, aldus Kamp. De minister stelt dat we het fundament voor verdere economische groei versterken door extra in te zetten op ICT, wat zal leiden tot meer werkgelegenheid.

Samenwerking
De Nederlandse ICT kent ook uitdagingen. Staatssecretaris Dekker stelt dat deze uitdagingen steeds complexer worden. “Die oplossingen vinden we niet als wetenschappers, bedrijven en overheden negatief blijven en niet komen met oplossingen. We hebben elkaar hard nodig, onze investering in de samenwerking is daarom zo belangrijk.”

Deltagoot: ‘proeftuin van de wereld’
Een voorbeeld van deze samenwerking is de Deltagoot: een nieuw innovatief centrum dat onderzoekt wat het effect is van golven op dijken, duinen of andere golfbrekers. Voor dit soort projecten trekt minister Schultz de 48 miljoen euro uit. Het project gaat op zoek naar nieuwe oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Minister Schultz: “De Deltagoot laat zien dat we alles in huis hebben om de proeftuin van de wereld te zijn: we lopen voorop met innovatieve oplossingen om onze eigen watervraagstukken op te lossen en vervolgens kunnen we deze kennis aanbieden in andere landen.”

Dit is de derde keer dat er contracten zijn gesloten omtrent innovatie voor het jaar 2016 en 2017. Deze contracten hebben een waarde van 4,2 miljard euro, waarvan 2,2 miljard euro wordt doorberekend aan het bedrijfsleven.

Auteur |   ·   dinsdag 6 okt, 2015

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Arctic Shipping Company bevaart Noordelijke Zeeroute dankzij Orange Business Services

Arctic Shipping Company bevaart Noordelijke Zeeroute dankzij Orange Business Services

Met Maritime Connect van Orange Business Services blijven de vrachtschepen van Arctic Shipping Company verbonden met het netwerk. De samenwerking is het vervolg van een succesvolle pilot met de rederij, en de dienst wordt nu ingezet op zes schepen. Arctic Shipping Company is gespecialiseerd in vrachtvervoer, onder andere langs de Noordelijke Zeeroute, die loopt van de Barentszzee tot

Alle gemeentes naar de cloud

Alle gemeentes naar de cloud

Equinix Managed Services Nederland heeft een cloudomgeving ontwikkeld speciaal voor lokale overheden. Equinix Gemeente Cloud biedt gemeenten een platform om veilig en flexibel te innoveren en direct te verbinden met cloudleveranciers en overheidsnetwerken. Dit om diensten dicht bij burgers en medewerkers te brengen en zo een optimale dienstverlening te kunnen bieden. Equinix Gemeente Cloud maakt het

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Internationale marktleider in verpakkingen Amcor maakt gebruik van hybride cloud-diensten van Orange Business Services om zijn wereldwijde infrastructuur te verbinden. Met deze pay-as-you-go oplossing, versimpelt het bedrijf zijn activiteiten.

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken