Kamer heeft weinig inzicht in ICT

Volgens Ton Elias van de parlementaire onderzoekscommissie ICT is de overheid niet sterk genoeg als het gaat om uitvoering en beheersing van ICT-projecten.
De overheid heeft onvoldoende kennis en inzicht op het gebied van ICT, blijkt uit eerder onderzoek. Ton Elias geeft aan dit terug te zien tijdens gesprekken met deskundigen en betrokkenen.

Voormalig minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat werd vandaag tijdens het laatste openbare verhoor gehoord over problemen met de Roertunnel. Eurlings gaf aan dat ICT te vaak als doel op zich werd ingezet en niet als middel werd gezien. Volgens Eurlings was er een “race to the top”, waarbij zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van nieuwe techniek. Door de gevoeligheid van de veiligheidssystemen waren de tunnels vaak geheel of gedeeltelijk gesloten waardoor de kosten hoog opliepen.

Te weinig inzicht
Volgens Commissievoorzitter Elias is er vaak te weinig inzicht in tijd, geld en kwaliteit en is de overheid onvoldoende daadkrachtig. Daarnaast zou de overheid onvoldoende toezicht hebben op het verloop van projecten. In het najaar zal de commissie met aanbevelingen komen voor de Tweede Kamer, waarin ook de rol van de Kamer in de mislukte projecten wordt geëvalueerd. Volgens Elias is er een patroon te zien waarbij Kamerleden beleid willen veranderen, zonder dat zij inzien wat de kosten zijn of hoe ingewikkeld een project daardoor wordt. “Ministers doen vaak toezeggingen aan de Kamer, terwijl het eigenlijk niet kan. In dat proces staat de Kamer soms aan het begin van een hoop ellende”, aldus Ton Elias.

Auteur |   ·   vrijdag 6 jun, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Arctic Shipping Company bevaart Noordelijke Zeeroute dankzij Orange Business Services

Arctic Shipping Company bevaart Noordelijke Zeeroute dankzij Orange Business Services

Met Maritime Connect van Orange Business Services blijven de vrachtschepen van Arctic Shipping Company verbonden met het netwerk. De samenwerking is het vervolg van een succesvolle pilot met de rederij, en de dienst wordt nu ingezet op zes schepen. Arctic Shipping Company is gespecialiseerd in vrachtvervoer, onder andere langs de Noordelijke Zeeroute, die loopt van de Barentszzee tot

Alle gemeentes naar de cloud

Alle gemeentes naar de cloud

Equinix Managed Services Nederland heeft een cloudomgeving ontwikkeld speciaal voor lokale overheden. Equinix Gemeente Cloud biedt gemeenten een platform om veilig en flexibel te innoveren en direct te verbinden met cloudleveranciers en overheidsnetwerken. Dit om diensten dicht bij burgers en medewerkers te brengen en zo een optimale dienstverlening te kunnen bieden. Equinix Gemeente Cloud maakt het

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Internationale marktleider in verpakkingen Amcor maakt gebruik van hybride cloud-diensten van Orange Business Services om zijn wereldwijde infrastructuur te verbinden. Met deze pay-as-you-go oplossing, versimpelt het bedrijf zijn activiteiten.

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken