Kamer heeft weinig inzicht in ICT

Volgens Ton Elias van de parlementaire onderzoekscommissie ICT is de overheid niet sterk genoeg als het gaat om uitvoering en beheersing van ICT-projecten.
De overheid heeft onvoldoende kennis en inzicht op het gebied van ICT, blijkt uit eerder onderzoek. Ton Elias geeft aan dit terug te zien tijdens gesprekken met deskundigen en betrokkenen.

Voormalig minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat werd vandaag tijdens het laatste openbare verhoor gehoord over problemen met de Roertunnel. Eurlings gaf aan dat ICT te vaak als doel op zich werd ingezet en niet als middel werd gezien. Volgens Eurlings was er een “race to the top”, waarbij zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van nieuwe techniek. Door de gevoeligheid van de veiligheidssystemen waren de tunnels vaak geheel of gedeeltelijk gesloten waardoor de kosten hoog opliepen.

Te weinig inzicht
Volgens Commissievoorzitter Elias is er vaak te weinig inzicht in tijd, geld en kwaliteit en is de overheid onvoldoende daadkrachtig. Daarnaast zou de overheid onvoldoende toezicht hebben op het verloop van projecten. In het najaar zal de commissie met aanbevelingen komen voor de Tweede Kamer, waarin ook de rol van de Kamer in de mislukte projecten wordt geëvalueerd. Volgens Elias is er een patroon te zien waarbij Kamerleden beleid willen veranderen, zonder dat zij inzien wat de kosten zijn of hoe ingewikkeld een project daardoor wordt. “Ministers doen vaak toezeggingen aan de Kamer, terwijl het eigenlijk niet kan. In dat proces staat de Kamer soms aan het begin van een hoop ellende”, aldus Ton Elias.

Auteur |   ·   vrijdag 6 jun, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco co-innoveren om klanten te helpen met het transformeren van hun local area network (LAN) naar meer flexibele en krachtige software defined LANs (SD-LAN). Voortbouwend op hun bestaande relatie en SD-WAN-klantsuccessen, zullen Orange en Cisco samenwerken met klanten om SD-LAN-oplossingen te ontwikkelen in haar Open Labs-programma. Deze oplossingen zullen toegesneden zijn

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken