Kamer heeft weinig inzicht in ICT

Volgens Ton Elias van de parlementaire onderzoekscommissie ICT is de overheid niet sterk genoeg als het gaat om uitvoering en beheersing van ICT-projecten.
De overheid heeft onvoldoende kennis en inzicht op het gebied van ICT, blijkt uit eerder onderzoek. Ton Elias geeft aan dit terug te zien tijdens gesprekken met deskundigen en betrokkenen.

Voormalig minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat werd vandaag tijdens het laatste openbare verhoor gehoord over problemen met de Roertunnel. Eurlings gaf aan dat ICT te vaak als doel op zich werd ingezet en niet als middel werd gezien. Volgens Eurlings was er een “race to the top”, waarbij zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van nieuwe techniek. Door de gevoeligheid van de veiligheidssystemen waren de tunnels vaak geheel of gedeeltelijk gesloten waardoor de kosten hoog opliepen.

Te weinig inzicht
Volgens Commissievoorzitter Elias is er vaak te weinig inzicht in tijd, geld en kwaliteit en is de overheid onvoldoende daadkrachtig. Daarnaast zou de overheid onvoldoende toezicht hebben op het verloop van projecten. In het najaar zal de commissie met aanbevelingen komen voor de Tweede Kamer, waarin ook de rol van de Kamer in de mislukte projecten wordt geëvalueerd. Volgens Elias is er een patroon te zien waarbij Kamerleden beleid willen veranderen, zonder dat zij inzien wat de kosten zijn of hoe ingewikkeld een project daardoor wordt. “Ministers doen vaak toezeggingen aan de Kamer, terwijl het eigenlijk niet kan. In dat proces staat de Kamer soms aan het begin van een hoop ellende”, aldus Ton Elias.

Auteur |   ·   vrijdag 6 jun, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet

Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Onder IT-verantwoordelijken is er een groeiende vraag naar flexibiliteit, onderlinge afstemming en geconsolideerd beheer voor hybrid IT- en multicloud. Dit blijkt uit het onderzoek Where is Hybrid Heading?Views on exploiting multi-modal IT, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants (PAC) namens Fujitsu onder 400 IT-beslissers in acht landen.1 Uit het onderzoek blijkt dat organisaties zoveel mogelijk de balans

Equinix: uitstekende resultaten Q4 en 2018

Equinix: uitstekende resultaten Q4 en 2018

Equinix, Inc.(Nasdaq: EQIX) de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten presenteert de cijfers over het vierde kwartaal en van het totale boekjaar 2018, dat liep tot 31 december 2018. Het interconnectie- en datacenterbedrijf meldt voor het 64e kwartaal op rij hogere winsten. Enkele hoogtepunten: ·       De omzet over 2018 bedroeg 5.072 miljard dollar, dat is een stijging

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken