Investeringsbereidheid ICT daalt met 9%

Het afgelopen halfjaar zijn de investeringen van Nederlandse bedrijven met 11 procent gedaald. Dat blijkt uit de Nederlandse Investeringsmonitor van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) in samenwerking met onderzoeksbureau GfK. Ten opzichte van het najaar 2016 is de bereidheid om in ICT te investeren het meest gedaald, met 9 procent.

Middelgrote bedrijven (10 tot 49 werkzame personen) verwachten de komende jaren meer te investeren in hun onderneming dan kleine of grote bedrijven. In vergelijking met kleine bedrijven geven deze organisaties aan dat ze meer willen investeren in software, kantoorinventaris, kopieermachines en transport. Vorig jaar waren het juist de grote bedrijven (vijftig personen of meer) die bereid waren om bedrijfsinvesteringen te doen. “We zien dat het MKB ook weer de vruchten plukt van de sterkere economie”, zegt Stephan Van Beek, voorzitter van NVL. “Ze zijn op het moment bezig om een inhaalslag te maken om zo de concurrentie voor te blijven.”

Toekomstige investeringen Zo’n driekwart van de 987 ondervraagde bedrijven geeft aan bereid te zijn geld vrij te maken voor toekomstige investeringen in de eigen onderneming. Het grootste deel van de bedrijven (59 procent) verwacht de komende jaren te investeren in equipment. Een half jaar geleden gaf 65 procent nog aan hierin te gaan investeren. 27 procent verwacht de komende jaren investeringen te doen in een personenauto of bestelwagen. Drie jaar geleden lag dit percentage nog 7 procent hoger. “Ook de bereidheid om in ICT te investeren is gedaald”, zegt Van Beek. “Dit is voornamelijk te verklaren doordat ICT ‘as a service’ in opkomst is. Hierdoor besteden bedrijven hun gehele ICT-beheer uit aan externe partijen en hoeven ze zelf geen grote investeringen meer te doen”.

Leasing wint terrein

Steeds meer bedrijven zijn bereid hun investeringen te financieren middels leasing. In een jaar tijd is de leasebereidheid met zes procent gestegen, naar 15 procent. Van alle bedrijven met 50 of meer werkzame personen verwacht zelfs 35 procent één of meer bedrijfsmiddelen te gaan financieren middels lease. De bereidheid om  met eigen middelen te betalen daalt de laatste jaren juist. Het afgelopen jaar is deze bereidheid met zeven procent gedaald. “Met een percentage van 77 procent blijft dit toch de belangrijkste financieringsvorm voor Nederlandse bedrijven, zegt Van Beek, voorzitter van NVL. “Leasen blijft voornamelijk in de transportsector een belangrijke financieringsvorm”.

Auteur |   ·   vrijdag 21 apr, 2017

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

’s Heeren Loo ontwikkelt ‘serious game’ voor kinderen met beperking

’s Heeren Loo ontwikkelt ‘serious game’ voor kinderen met beperking

Game Robins Wereld helpt leergedrag te meten en stimuleren Leusden, 24 juli 2018 – Gehandicaptenzorginstelling ‘s Heeren Loo is met hulp van de AFAS Foundation gestart met de ontwikkeling van Robins Wereld. Met de game is het mogelijk effectief leergedrag te meten en stimuleren bij kinderen met een beperking. Robins Wereld speelt zich af in

Orange neemt Basefarm volledig over

Orange neemt Basefarm volledig over

Orange heeft vandaag een contract getekend waarmee het via haar dochtermaatschappij Orange Business Services voor honderd procent eigenaar wordt van cloudprovider Basefarm. Met de overname is een overnamebedrag van 350 miljoen euro gemoeid. Dit overnamenieuws volgt na een uitgebreide aanbestedingsprocedure, uitgezet door Abry Partners, voor haar aandeel in Basefarm.   Basefarm is een belangrijk Europees

Fujitsu versnelt digitale transformatie met verbeterde Multi-Cloud Hybrid IT

Fujitsu versnelt digitale transformatie met verbeterde Multi-Cloud Hybrid IT

Kort na de aankondiging van een intensievere samenwerking met strategische cloudaanbieders Microsoft en VMware, maakt Fujitsu vandaag bekend dat het haar samenwerking met SAP en Oracle gaat uitbreiden. Hiermee wil het IT-bedrijf haar aanbod omtrent digitale transformatie makkelijker en effectiever maken. Daarnaast versterkt Fujitsu haar multi-cloudintegratie en operationele diensten om zich te kunnen richten op

Fujitsu maakt Proof of Business in vijf dagen mogelijk

Fujitsu maakt Proof of Business in vijf dagen mogelijk

Fujitsu lanceert vandaag een nieuwe blockchainraamwerk waardoor een Minimum Viable Product (MVP) in slechts vijf dagen kan worden ontwikkeld. De dienst is voornamelijk ontwikkeld voor organisaties die een vliegende start willen maken met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van blockchain, of de risico’s van bestaande blockchainprojecten willen verkleinen. In het programma staat een assessment van

Orange Business Services en Additiv zetten vermogensbeheer in de cloud

Orange Business Services en Additiv zetten vermogensbeheer in de cloud

Orange Business Services en Additiv, een expert in digitale oplossingen voor de financiële markt, hebben de handen ineen geslagen om digitale diensten voor vermogensbeheer as-a-service voor financiële instellingen tot stand te brengen. De cloudoplossingen automatiseren vermogensbeheer en verlagen de bedrijfskosten van veel financiële instellingen. De vermogensbeheerproducten van Additiv worden nu aangeboden op een SaaS-platform (Software-as-a-Service).

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken