Het einde van een tijdperk: Neelie Kroes verlaat Europese Commissie

Aankomende zaterdag stapt Neelie Kroes uit haar functie van Eurocommissaris. Dit na 10 jaar dienst waarin zij veel voor de telecom en ICT-sector heeft betekend.

In 2004 begon Kroes als Eurocommissaris met de portefeuille mededinging. In deze functie was zij onder andere verantwoordelijk voor het beoordelen van aanvragen van regeringen die staatssteun aan het bedrijfsleven wilde geven. Daarnaast droeg zij de verantwoordelijkheid voor goedkeuring van grote fusies binnen het bedrijfsleven. Vanaf 2009 begon zij aan haar tweede termijn als Eurocommissaris met de portefeuille ICT en telecom.

ICT
Eerder deze maand pleite Kroes voor programeerlessen op basisscholen. Deze vaardigheid wordt volgens haar in de toekomst even belangrijk als lezen en schrijven. Dit vertelde zij in een interview met Tweakers. “Het is belangrijk dat kinderen weten dat een computer niet zomaar antwoord geeft, maar nadenkt over wat jij vraagt.” Aldus de Eurocommissaris. Daarnaast zou zij graag zien dat de Europese internetmarkt wordt opengebroken. Daardoor krijgen aanbieders de kans om op elkaars netwerk opereren. Eerder boekte Kroes al succes op de internationale netwerkmarkt door roamingtarieven terug te dringen binnen de Europese Unie.

Telecom
In 2013 introduceerde Kroes een plan dat moet leiden tot een Europese telecommarkt. Iets dat volgens haar al eerder had moeten gebeuren maar werd geblokkeerd omdat ”de telecomsector in een comfortabele positie zat”. Daarnaast zijn er landen geweest die de telecommarkt op nationaal niveau belangrijker achten dan internationaal. Een keerpunt was er toen grote bedrijven uit andere belangrijke economische sectoren zich zijn gaan bemoeien met de discussie. Vanuit deze sectoren ontstond de realisatie dat ook zij er de dupe van worden als de telecommarkt zich niet internationaal ontwikkelt.

Auteur |   ·   donderdag 30 okt, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet

Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Onder IT-verantwoordelijken is er een groeiende vraag naar flexibiliteit, onderlinge afstemming en geconsolideerd beheer voor hybrid IT- en multicloud. Dit blijkt uit het onderzoek Where is Hybrid Heading?Views on exploiting multi-modal IT, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants (PAC) namens Fujitsu onder 400 IT-beslissers in acht landen.1 Uit het onderzoek blijkt dat organisaties zoveel mogelijk de balans

Equinix: uitstekende resultaten Q4 en 2018

Equinix: uitstekende resultaten Q4 en 2018

Equinix, Inc.(Nasdaq: EQIX) de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten presenteert de cijfers over het vierde kwartaal en van het totale boekjaar 2018, dat liep tot 31 december 2018. Het interconnectie- en datacenterbedrijf meldt voor het 64e kwartaal op rij hogere winsten. Enkele hoogtepunten: ·       De omzet over 2018 bedroeg 5.072 miljard dollar, dat is een stijging

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken