Helft Nederlandse ouders bezorgd om privacy van hun kind op sociale media


Maar liefst 53 procent van de Nederlandse ouders maakt zich zorgen om de privacy van hun kind op sociale platformen als Instagram, Facebook en TikTok. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.085 Nederlandse ouders met kinderen tot zeventien jaar, uitgevoerd door PanelWizard. Een belangrijke reden voor deze bezorgdheid kan zijn dat een derde van de ouders geen idee heeft wat hun kind op sociale media bekijkt, plaatst of doorstuurt.

Uit het onderzoek blijkt dat de zorgen van Nederlanders over privacy toenemen en de controle afneemt naarmate hun kinderen ouder worden. Zo is 66 procent van de ouders met kinderen tussen de dertien en achttien jaar ongerust over de privacybescherming op sociale platformen, terwijl ruim de helft van hen onvoldoende weet wat hun kinderen online uitspoken. Onder ouders met kinderen tot dertien jaar geldt dat slechts voor 25 procent. Mogelijk hierdoor zijn zij minder ongerust over aanhangende privacy kwesties (48 procent). “In principe kunnen kinderen pas vanaf dertien jaar een account aanmaken op sociale media, waarvoor ze tot en met hun zestiende toestemming van hun ouders nodig hebben”, zegt Anna Braun van VPNdiensten. “Als kinderen überhaupt al gehoor geven aan ouderlijke toestemming, betekent dat niet dat de ouders weten wat hun kind allemaal plaatst online en wie dat kunnen zien. De meeste kinderen zijn zich niet bewust van de online risico’s, dus ik kan me voorstellen dat ouders hier ongerust over zijn.”

Verbod

Mede vanwege de zorgen over privacy en het gebrek aan inzicht in het sociale mediagebruik van hun kind, heeft maar liefst de helft van de ouders liever niet dat hun zoon of dochter op sociale media zit. Opvallend genoeg zien vaders hun kind minder graag online actief (57 procent) dan moeders (46 procent). Daar laten ze het niet bij, ruim een kwart van de ouders verbiedt hun kind zelfs gebruik te maken van sociale media. Braun: “Op zulke apps gaat gevoelige informatie snel viraal en is het verwijderen ervan vaak moeilijk. Hoewel ik snap dat ouders hun kinderen hiertegen willen beschermen, weet ik niet of verbieden de oplossing is. Je kinderen meer bewust maken van de risico’s heeft naar mijn idee meer effect, maar natuurlijk moeten de platformen zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen en die risico’s zoveel mogelijk beperken.”

Ongeschikt

Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst twee derde van de ouders vindt dat sociale media de privacy van kinderen onvoldoende beschermen. Zij zijn niet de enigen die zich zorgen maken. Zo concludeerde de Consumentenbond naar aanleiding van hun onderzoek dat sociale media ongeschikt zijn voor kinderen. Om toch zelf enige controle te behouden, maakt 57 procent van de respondenten afspraken met hun kinderen over wat ze wel en niet mogen plaatsen of bekijken op sociale media. Braun: “Het onderzoek van de Consumentenbond bevestigt dat de zorgen van ouders over sociale media terecht zijn. Videoplatform TikTok heeft eerder dit jaar nog een forse boete gekregen wegens privacyschending van jonge kinderen. Dit soort apps verzamelen veel gevoelige data zonder dat het duidelijk is wat ermee gebeurt. Omdat kinderen hiervan vaak de consequenties en gevaren niet inzien, is het goed hier duidelijke afspraken over te maken.”

Auteur |   ·   woensdag 22 dec, 2021

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Het van oorsprong Amerikaanse Wunderkind betreedt per direct de Nederlandse markt. Met meer dan 800 medewerkers wereldwijd en een omzet van ruim € 100 miljoen is de multinational toonaangevend op het gebied van performance gedreven marketing voor online retailers. Zo bedient het meer dan 1.200 klanten wereldwijd; in Europa werkt Wunderkind vanuit een UNESCO grachtenpand

Fujitsu ontwikkelt ’s werelds snelste 36 qubit kwantumsimulator

Fujitsu ontwikkelt ’s werelds snelste 36 qubit kwantumsimulator

Fujitsu heeft ’s werelds snelste kwantumcomputersimulator ontwikkeld die 36 qubit kwantumschakelingen kan verwerken op een clustersysteem met Fujitsu’s supercomputer PRIMEHPC FX 700. De supercomputer is uitgerust met dezelfde A64FX CPU die ’s werelds snelste supercomputer, Fugaku, aandrijft. De nieuwe kwantumsimulator kan de kwantumsimulatorsoftware Qulacs met hoge snelheid parallel uitvoeren, waarbij hij ongeveer twee keer zo

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Nieuw Barco ClickShare-onderzoek toont aan dat bijna één op de drie werknemers moeite heeft om tijdens hybride vergaderingen te worden gehoord.

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang

Ruim helft Nederlanders kan geen week zonder smartphone

Ruim helft Nederlanders kan geen week zonder smartphone

Van alle Nederlanders zou respectievelijk 56 en 54 procent nog geen week zonder internet of smartphone kunnen doorbrengen. Dit blijkt uit onderzoek van het vergelijkingsplatform Allesin1 onder 1.032 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de hoge mate van afhankelijkheid willen vier op de tien respondenten hun smartphone graag minder gebruiken. Opvallend genoeg willen vooral jongere Nederlanders

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken