Helft bedrijven maakindustrie maakt weinig gebruik van predictive maintenance

Maar liefst 46 procent van de bedrijven in de maakindustrie maakt momenteel te weinig gebruik van predictive maintenance. Dit blijkt uit onderzoek van Axians onder 211 managers in de Nederlandse maakindustrie, uitgevoerd door Panelwizard. Als belangrijkste verklaring voor deze implementatie-achterstand noemt bijna twee derde van de ondervraagden een gebrek aan kennis binnen hun organisatie.

Andere redenen zijn onvoldoende verzamelde data (34 procent) en te hoge kosten (32 procent). Maar ook ontbreekt het volgens zeventien procent van de managers aan goede casevoorbeelden. Een vijfde van hen vindt het hierdoor lastig om de vertaalslag te maken van theorie naar de praktijk. “Tegenwoordig moeten productiebedrijven niet alleen snel kunnen leveren, het is ook noodzakelijk om de kwaliteit van de eindproducten continu aan te scherpen”, zegt Guido van Dinther, Business Unit Manager bij Axians Nederland. “Dit stelt zeer hoge eisen aan de beschikbare productiecapaciteit. Predictive maintenance zorgt ervoor dat je met status data en realtime inzichten proactief en voorspelbaar onderhoud kunt plegen, om zo de downtime van machines zoveel mogelijk te beperken.”  

Downtime
Dat het voor de maakindustrie van cruciaal belang is om de uitval van machines zoveel mogelijk te beperken, blijkt ook uit het onderzoek. Zo noemt 66 procent van de managers de downtime van machines als een van de grootse bedreigingen voor hun organisatie. Desondanks heeft slechts 49 procent van hen voldoende kennis van hoe ze deze uitval zoveel mogelijk kunnen verkorten. Veertig procent zegt daarnaast geen duidelijke strategie voor het verbeteren van onderhoud te hebben. Van Dinther: “Voor een succesvolle bedrijfsvoering is het cruciaal dat een apparaat of machine ook daadwerkelijk werkt op de ingeplande momenten. Het belang van efficiënt, betrouwbaar en voorspelbaar onderhoud groeit hierdoor. Toch zien wij dat er in de praktijk steeds minder tijd is voor onderhoud en reparatie. Data speelt bij het vinden van de juiste balans een hoofdrol. Dit betreft niet alleen gegevens van het apparaat zelf, maar ook van de omgeving waarin het opereert.”


Data verzamelen
Ondanks dat het verzamelen van (relevante) data uit machines een van de belangrijkste voorwaarden is voor een succesvolle implementatie van predictive maintenance, zegt 37 procent van de ondervraagden dat hun organisatie dit momenteel niet doet. Van alle organisaties die wel actief data uit machines vergaren, vindt maar liefst veertig procent het lastig om hieruit relevante inzichten te halen. Wanneer dit wel lukt, geeft 36 procent van de respondenten aan dat er te weinig wordt gedaan met deze informatie. Van Dinther: “Data wordt vaak in verschillende bronnen verzameld. Helaas zegt losse data vaak erg weinig. Pas wanneer je ze vergelijkt met andere data en databronnen kun je correlaties en patronen vinden. Daarmee wordt data informatie en kun je beter bepalen wat er is gebeurd en hoe het beter kan. Als we die data inzetten om voorspellende algoritmes te voeden, is het ook mogelijk om vooruit kijken en zaken te voorkomen en/of bij te sturen.”

Auteur |   ·   vrijdag 3 jul, 2020

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Fujitsu lanceert flexibele uSCALE voor post-corona transformatie

Fujitsu lanceert flexibele uSCALE voor post-corona transformatie

Fujitsu kondigt de beschikbaarheid aan van uSCALE. Deze on-premise, pay-per-use dienst is speciaal ontwikkeld voor organisaties die nu, na de coronacrisis, hun bedrijfactiviteiten willen transformeren. Fujitsu uSCALE biedt een best-of-both-worlds model. Gebruikers krijgen toegang tot de nieuwste high-end infrastructuurtechnologie zonder hier op voorhand voor te betalen. Daarnaast biedt uSCALE ze de mogelijkheid om afhankelijk van de

Een op drie IT-verantwoordelijken: “Organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie”

Een op drie IT-verantwoordelijken: “Organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie”

Maar liefst 35 procent van de Nederlandse IT-verantwoordelijken zegt dat zijn organisatie op dit moment de mogelijkheden van cloudtechnologie niet optimaal inzet. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Bauhaus onder 550 C-level IT-beslissers in de sectoren maakindustrie, dienstverlening en overheidsdiensten, uitgevoerd door PanelWizard. Als grootste uitdaging voor effectieve cloudadoptie binnen hun organisatie noemt 32 procent van de ondervraagden een

Afstemming CIO met overige bestuursleden geheim zakelijk succes

Afstemming CIO met overige bestuursleden geheim zakelijk succes

Werknemers belemmeren digitale transformatie- ondanks de inspanningen die bedrijven doen om interne processen voor werknemers te verbeteren Tijdens de coronacrisis is het belangrijker dan ooit dat topbestuurders van bedrijven samenwerken om de crisis te overleven. Toch lijkt het erop dat de CIO’s (Chief Information Officers) niet op één lijn zitten met andere C-level bestuurders, wanneer

Airchip wint finale Present Your Startup 2020

Airchip wint finale Present Your Startup 2020

Airchip is de winnaar van de eerste editie van Present Your Startup Alkmaar, de startupwedstrijd die afgelopen woensdag in het TAQA Theater De Vest gehouden werd. Met een app die een eind maakt aan wachtrijen versloeg het bedrijf Aleeza, Pepperfield, Circuvorm en DeMonth. Gezamenlijk wisten de vijf startups 925.000 euro aan investeringen op te halen.

Orange en Schneider Electric testen industrieel 5G in Franse fabriek

Orange en Schneider Electric testen industrieel 5G in Franse fabriek

Koploper op het gebied van digitale transformatie, energiebeheer en automatisering Schneider Electric en Orange; wereldwijd telecomprovider en leidend digitaal dienstverlener – maakten eerder vandaag de implementatie van het eerste indoor 5G netwerk in de Franse industriële sector bekend. Met dit eerste co-innovatieproject in de fabriek ‘Le Vaudreuil’ wordt 5G ingezet om in een moderne industriële

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken