Groei IoT toepassingen vraagt om datacenterhubs in elke stad

Bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse ICT-professionals denkt dat het aantal IoT-apparaten de komende jaren zo snel toeneemt dat elke stad een aparte datacenterhub nodig heeft om de vraag naar directe data-uitwisseling aan te kunnen. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika denkt drie op de vijf ICT-professionals dat dit het geval is. Dit blijkt uit onderzoek van Equinix onder 1206 ICT-professionals in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

“De IoT-technologie wordt steeds geavanceerder waardoor dit soort apparaten niet alleen met het internet zijn verbonden, maar ook met elkaar”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux. In de context van smart cities kunnen de inzichten die IoT-apparaten verzamelen, worden opgesplitst en geanalyseerd. “Overheden gebruiken de gegevens onder andere voor het verbeteren van de stedelijke planning en het beheer van verkeersstromen. Zowel bedrijven als instellingen worden steeds afhankelijker van elkaars data en ook zien we dat directe data-uitwisseling steeds belangrijker wordt gevonden”, aldus Eielts.

De verwachting is dan ook dat iets meer dan 70 procent van de organisaties de komende jaren meer bedrijfsfuncties naar de cloud gaan migreren, ondanks het feit dat tweederde (70 procent) van de IT-professionals aangeeft bang te zijn voor de veiligheidsrisico’s. “Mede door meerdere grote publieke datalekken is er bij bedrijven onzekerheid ontstaan op het gebied van IT-veiligheid en de migratie naar de cloud. Deze onzekerheid heeft ertoe geleid dat cyberbeveiliging één van de belangrijkste IT-prioriteiten wordt voor de komende periode”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux.

IT-veiligheid hoogste prioriteit
Bijna de helft (48%) van de respondenten geeft aan dat clouddiensten en op cloud gebaseerde diensten de bedrijfsvoering van hun organisaties de komende jaren drastisch zal beïnvloeden. Alleen cybersecurityrisico’s en datalekken worden met respectievelijk 70 en 53 procent vaker genoemd. 45 procent van de IT-professionals geeft aan dat cyberbeveiliging de komende jaren de hoogste prioriteit heeft binnen hun organisatie. “Dit is niet zo gek als je bedenkt dat het risico op grootschalige datalekken groeit”, zegt Eielts. “In 2021 zullen de wereldwijde kosten van datalekken naar verwachting zijn opgelopen tot 6 biljoen Amerikaanse dollar.”

Nederland versus EMEA
In Nederland denkt 48 procent van de respondenten dat hun organisatie meer data naar de cloud zal migreren. Dit percentage is lager dan het gemiddelde EMEA-percentage van 56 procent. Bijna 65 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat de aanwezigheid van een cloud service provider een belangrijke factor is voor het kiezen van een datacenter. Voor de IT-professionals in EMEA is dat percentage met 60 procent iets lager. Verder laat het onderzoek zien dat slechts 17 procent van de organisaties in EMEA meerdere multi-cloud infrastructuren gebruikt, dat 56 procent van de organisaties een private cloud gebruikt en 42 procent een public cloud. “Om de concurrentie voor te blijven en de digitale veiligheid ook in de toekomst te kunnen waarborgen, moeten organisaties bij het uitbouwen van hun digitale infrastructuurstrategie meerdere cloud service providers opzoeken”, zegt Eielts.

Equinix lanceerde vorig jaar Equinix Cloud Exchange ™ Fabric (ECX Fabric) om bedrijven te ondersteunen die toegang nodig hebben tot meerdere cloud service providers (CSP’s). Deze oplossing biedt klanten private verbindingen met wereldwijde cloud service providers, ongeacht hun locatie. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf ook Equinix SmartKey™, wereldwijd beschikbare SaaS-software (key-management en coderingssoftware) dat de gegevensbescherming èn het beheer in elke cloud of bestemming vereenvoudigt.

Over de Global Interconnection Index
Het onderzoek werd uitgevoerd om de hoogtepunten van de tweede editie van de Global Interconnection Index (GXI), de jaarlijkse marktstudie van Equinix, onder de aandacht te brengen. Hieruit blijkt dat interconnectie voor bedrijven de manier wordt om te opereren in de huidige digitale wereld. Uit de GXI blijkt dat het risico op cybersecurity één van de belangrijkste aanjagers van interconnectie is. Steeds meer bedrijven schakelen over naar een directe data-uitwisseling van gegevens om het publieke onveilige internet te vermijden.

Auteur |   ·   donderdag 13 dec, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

BNP Paribas Asset Management en Caple verstrekken eerste MKB-lening in Nederland

BNP Paribas Asset Management en Caple verstrekken eerste MKB-lening in Nederland

BNP Paribas Asset Management (‘BNPP AM’) en strategisch partner Caple hebben een achtjarige blanco lening van €700.000 afgesloten voor Elmet B.V. (‘Elmet’) uit Papendrecht, in West-Nederland. Elmet is een gespecialiseerde groothandel in elektrische componenten voor sectoren zoals offshore marine, petrochemie en infrastructuur. De lening zorgt voor een consolidatie van de aandeelhoudersstructuur en maakt toekomstige groei

Orange Business Services zet in op internationaal marktleiderschap in multi-clouddiensten

Orange Business Services zet in op internationaal marktleiderschap in multi-clouddiensten

Orange Business Services heeft belangrijke strategic partnerships opgezet met andere marktleiders. Naast de recente samenwerking met Microsoft Azure, kondigt Orange Business Services vandaag aan dat het haar klanten en hun belangrijkste applicaties op Amazon Web Services (AWS) wereldwijd met honderd getrainde experts ondersteunt. Na de overname van Basefarm in augustus en een omzetgroei van achttien

’s Heeren Loo ontwikkelt ‘serious game’ voor kinderen met beperking

’s Heeren Loo ontwikkelt ‘serious game’ voor kinderen met beperking

Game Robins Wereld helpt leergedrag te meten en stimuleren Leusden, 24 juli 2018 – Gehandicaptenzorginstelling ‘s Heeren Loo is met hulp van de AFAS Foundation gestart met de ontwikkeling van Robins Wereld. Met de game is het mogelijk effectief leergedrag te meten en stimuleren bij kinderen met een beperking. Robins Wereld speelt zich af in

Orange neemt Basefarm volledig over

Orange neemt Basefarm volledig over

Orange heeft vandaag een contract getekend waarmee het via haar dochtermaatschappij Orange Business Services voor honderd procent eigenaar wordt van cloudprovider Basefarm. Met de overname is een overnamebedrag van 350 miljoen euro gemoeid. Dit overnamenieuws volgt na een uitgebreide aanbestedingsprocedure, uitgezet door Abry Partners, voor haar aandeel in Basefarm.   Basefarm is een belangrijk Europees

Fujitsu versnelt digitale transformatie met verbeterde Multi-Cloud Hybrid IT

Fujitsu versnelt digitale transformatie met verbeterde Multi-Cloud Hybrid IT

Kort na de aankondiging van een intensievere samenwerking met strategische cloudaanbieders Microsoft en VMware, maakt Fujitsu vandaag bekend dat het haar samenwerking met SAP en Oracle gaat uitbreiden. Hiermee wil het IT-bedrijf haar aanbod omtrent digitale transformatie makkelijker en effectiever maken. Daarnaast versterkt Fujitsu haar multi-cloudintegratie en operationele diensten om zich te kunnen richten op

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken