Groei IoT toepassingen vraagt om datacenterhubs in elke stad

Bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse ICT-professionals denkt dat het aantal IoT-apparaten de komende jaren zo snel toeneemt dat elke stad een aparte datacenterhub nodig heeft om de vraag naar directe data-uitwisseling aan te kunnen. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika denkt drie op de vijf ICT-professionals dat dit het geval is. Dit blijkt uit onderzoek van Equinix onder 1206 ICT-professionals in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

“De IoT-technologie wordt steeds geavanceerder waardoor dit soort apparaten niet alleen met het internet zijn verbonden, maar ook met elkaar”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux. In de context van smart cities kunnen de inzichten die IoT-apparaten verzamelen, worden opgesplitst en geanalyseerd. “Overheden gebruiken de gegevens onder andere voor het verbeteren van de stedelijke planning en het beheer van verkeersstromen. Zowel bedrijven als instellingen worden steeds afhankelijker van elkaars data en ook zien we dat directe data-uitwisseling steeds belangrijker wordt gevonden”, aldus Eielts.

De verwachting is dan ook dat iets meer dan 70 procent van de organisaties de komende jaren meer bedrijfsfuncties naar de cloud gaan migreren, ondanks het feit dat tweederde (70 procent) van de IT-professionals aangeeft bang te zijn voor de veiligheidsrisico’s. “Mede door meerdere grote publieke datalekken is er bij bedrijven onzekerheid ontstaan op het gebied van IT-veiligheid en de migratie naar de cloud. Deze onzekerheid heeft ertoe geleid dat cyberbeveiliging één van de belangrijkste IT-prioriteiten wordt voor de komende periode”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux.

IT-veiligheid hoogste prioriteit
Bijna de helft (48%) van de respondenten geeft aan dat clouddiensten en op cloud gebaseerde diensten de bedrijfsvoering van hun organisaties de komende jaren drastisch zal beïnvloeden. Alleen cybersecurityrisico’s en datalekken worden met respectievelijk 70 en 53 procent vaker genoemd. 45 procent van de IT-professionals geeft aan dat cyberbeveiliging de komende jaren de hoogste prioriteit heeft binnen hun organisatie. “Dit is niet zo gek als je bedenkt dat het risico op grootschalige datalekken groeit”, zegt Eielts. “In 2021 zullen de wereldwijde kosten van datalekken naar verwachting zijn opgelopen tot 6 biljoen Amerikaanse dollar.”

Nederland versus EMEA
In Nederland denkt 48 procent van de respondenten dat hun organisatie meer data naar de cloud zal migreren. Dit percentage is lager dan het gemiddelde EMEA-percentage van 56 procent. Bijna 65 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat de aanwezigheid van een cloud service provider een belangrijke factor is voor het kiezen van een datacenter. Voor de IT-professionals in EMEA is dat percentage met 60 procent iets lager. Verder laat het onderzoek zien dat slechts 17 procent van de organisaties in EMEA meerdere multi-cloud infrastructuren gebruikt, dat 56 procent van de organisaties een private cloud gebruikt en 42 procent een public cloud. “Om de concurrentie voor te blijven en de digitale veiligheid ook in de toekomst te kunnen waarborgen, moeten organisaties bij het uitbouwen van hun digitale infrastructuurstrategie meerdere cloud service providers opzoeken”, zegt Eielts.

Equinix lanceerde vorig jaar Equinix Cloud Exchange ™ Fabric (ECX Fabric) om bedrijven te ondersteunen die toegang nodig hebben tot meerdere cloud service providers (CSP’s). Deze oplossing biedt klanten private verbindingen met wereldwijde cloud service providers, ongeacht hun locatie. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf ook Equinix SmartKey™, wereldwijd beschikbare SaaS-software (key-management en coderingssoftware) dat de gegevensbescherming èn het beheer in elke cloud of bestemming vereenvoudigt.

Over de Global Interconnection Index
Het onderzoek werd uitgevoerd om de hoogtepunten van de tweede editie van de Global Interconnection Index (GXI), de jaarlijkse marktstudie van Equinix, onder de aandacht te brengen. Hieruit blijkt dat interconnectie voor bedrijven de manier wordt om te opereren in de huidige digitale wereld. Uit de GXI blijkt dat het risico op cybersecurity één van de belangrijkste aanjagers van interconnectie is. Steeds meer bedrijven schakelen over naar een directe data-uitwisseling van gegevens om het publieke onveilige internet te vermijden.

Auteur |   ·   donderdag 13 dec, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Orange Business Services en Salesforce roepen op tot sociaal werkgeverschap

Orange Business Services en Salesforce roepen op tot sociaal werkgeverschap

Orange Business Services, Salesforce en Cisco hebben zich net als tientallen scale-ups en duurzame partijen aangesloten bij WieZetJijOpEen.nu. Daarmee behoren zij tot de eerste honderd partijen die gezamenlijk oproepen tot solidair werkgeverschap via dit open platform. Dit initiatief van hypotheekadviesketen Viisi wordt ondersteund door onderzoeks- en adviesbureau Great Place To Work. Partijen die zich hebben

Fujitsu winnaar ‘Canalys Candefero EMEA Vendor Benchmark Ranking’

Fujitsu winnaar ‘Canalys Candefero EMEA Vendor Benchmark Ranking’

Fujitsu is de sterkste verkoper in het distributiekanaal, dat blijkt uit de laatste ‘Canalys Candefero EMEA Vendor Benchmark Ranking’. De prestaties van de grootste IT-leveranciers werden beoordeeld op basis van feedback van de partners in de EMEA-regio. In bijna elk van de tien verschillende categorieën scoorde Fujitsu het hoogst. Fujitsu scoorde hoge cijfers door de

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

Maar liefst 15 procent van de Nederlanders denkt dat algoritmes zelfstandig kunnen beslissen of een kandidaat geschikt is voor een functie of niet. Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten. Een kwart van hen ziet de online sollicitatie zelfs als een volwaardige vervanger van de fysieke sollicitatie. Dat Nederlanders behoorlijk veel vertrouwen

BNP Paribas Asset Management en Caple verstrekken eerste MKB-lening in Nederland

BNP Paribas Asset Management en Caple verstrekken eerste MKB-lening in Nederland

BNP Paribas Asset Management (‘BNPP AM’) en strategisch partner Caple hebben een achtjarige blanco lening van €700.000 afgesloten voor Elmet B.V. (‘Elmet’) uit Papendrecht, in West-Nederland. Elmet is een gespecialiseerde groothandel in elektrische componenten voor sectoren zoals offshore marine, petrochemie en infrastructuur. De lening zorgt voor een consolidatie van de aandeelhoudersstructuur en maakt toekomstige groei

Orange Business Services zet in op internationaal marktleiderschap in multi-clouddiensten

Orange Business Services zet in op internationaal marktleiderschap in multi-clouddiensten

Orange Business Services heeft belangrijke strategic partnerships opgezet met andere marktleiders. Naast de recente samenwerking met Microsoft Azure, kondigt Orange Business Services vandaag aan dat het haar klanten en hun belangrijkste applicaties op Amazon Web Services (AWS) wereldwijd met honderd getrainde experts ondersteunt. Na de overname van Basefarm in augustus en een omzetgroei van achttien

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken