Gemeenten gebruiken BI niet op de juiste manier

Gemeenten gebruiken Business Intelligence (BI) niet goed). De reden hiervoor is gewonnen data die niet wordt ingezet ter verbetering van prestaties en een slechte samenwerking tussen verschillende gemeenten. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Solipsis.

Het onderzoek is gehouden onder 29 gemeenten van verschillende groottes. Onder deze deelnemende gemeenten geeft 76 procent aan dat zij op de hoogte zijn van de gebruikte technieken en dat voortgangen gemeten worden door middel van kritische prestatie indicatoren (KPI’s). Ondanks deze metingen is Business Intelligence slechts bij een derde van de gemeenten onderdeel van de informatie-infrastructuur.

Beleving
De software die gebruikt wordt door de gemeentemedewerkers wordt door hen veel lager gewaardeerd dan door de makers. Zo geven de makers van de software aan voor 100 procent tevreden te zijn. In het geval van het gemeentepersoneel ging het maar om 37 procent. Gegevens die worden gewonnen zijn vooral afkomstig uit de afdelingen financiën en personeelszaken. Primaire domeinen waaronder sociale zaken, publiekszaken en klantcontactcenter blijven daarin achter.
“Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat veel gemeenten nog moeite hebben met het vaststellen van de juiste KPI’s waardoor de juiste stuurinformatie ontbreekt. Bovendien is nog een aantal primaire domeinen waar grote besparingen zijn te realiseren onderbelicht’’ aldus Goossen de Bruin, Directeur Solipsisgroep.

Samenwerken
Een punt van verbetering is de samenwerking tussen de verschillende gemeenten. Gemeenten geven zelf dit verbeterpunt aan. Bijna 70 procent van de respondenten geeft aan dat een betere samenwerking een positief effect kan hebben op besparingen. ‘’Gemeenten zijn geen concurrenten van elkaar en gaan in de dagelijkse praktijk collegiaal met elkaar om”, verklaarden de onderzoekers van Solipsis tegenover Computable. “Dit bleek ook bij het uitvoeren van dit onderzoek. Een ruime meerderheid van de ondervraagden is geïnteresseerd in een samenwerkingsvorm met andere gemeenten. In de praktijk zijn er al voorbeelden van samenwerkingsvormen tussen verschillende gemeenten.” Deze besparingen worden volgens 73 procent van de gemeenten ook vooruit geholpen dankzij de inzet van Business Intelligence.

Auteur |   ·   dinsdag 9 dec, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Digitale transformatie laat kwartaalomzet Equinix met 11 procent stijgen

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX), de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten, heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet groeide voor het 63e kwartaal op rij, naar 1.284 miljard dollar. De nettowinst bedraagt dit kwartaal 125 miljoen dollar. De EMEA-regio (Europa, Abu Dhabi en Dubai) is goed voor ongeveer 31 procent van de

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken