Gemeenten gebruiken BI niet op de juiste manier

Gemeenten gebruiken Business Intelligence (BI) niet goed). De reden hiervoor is gewonnen data die niet wordt ingezet ter verbetering van prestaties en een slechte samenwerking tussen verschillende gemeenten. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Solipsis.

Het onderzoek is gehouden onder 29 gemeenten van verschillende groottes. Onder deze deelnemende gemeenten geeft 76 procent aan dat zij op de hoogte zijn van de gebruikte technieken en dat voortgangen gemeten worden door middel van kritische prestatie indicatoren (KPI’s). Ondanks deze metingen is Business Intelligence slechts bij een derde van de gemeenten onderdeel van de informatie-infrastructuur.

Beleving
De software die gebruikt wordt door de gemeentemedewerkers wordt door hen veel lager gewaardeerd dan door de makers. Zo geven de makers van de software aan voor 100 procent tevreden te zijn. In het geval van het gemeentepersoneel ging het maar om 37 procent. Gegevens die worden gewonnen zijn vooral afkomstig uit de afdelingen financiën en personeelszaken. Primaire domeinen waaronder sociale zaken, publiekszaken en klantcontactcenter blijven daarin achter.
“Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat veel gemeenten nog moeite hebben met het vaststellen van de juiste KPI’s waardoor de juiste stuurinformatie ontbreekt. Bovendien is nog een aantal primaire domeinen waar grote besparingen zijn te realiseren onderbelicht’’ aldus Goossen de Bruin, Directeur Solipsisgroep.

Samenwerken
Een punt van verbetering is de samenwerking tussen de verschillende gemeenten. Gemeenten geven zelf dit verbeterpunt aan. Bijna 70 procent van de respondenten geeft aan dat een betere samenwerking een positief effect kan hebben op besparingen. ‘’Gemeenten zijn geen concurrenten van elkaar en gaan in de dagelijkse praktijk collegiaal met elkaar om”, verklaarden de onderzoekers van Solipsis tegenover Computable. “Dit bleek ook bij het uitvoeren van dit onderzoek. Een ruime meerderheid van de ondervraagden is geïnteresseerd in een samenwerkingsvorm met andere gemeenten. In de praktijk zijn er al voorbeelden van samenwerkingsvormen tussen verschillende gemeenten.” Deze besparingen worden volgens 73 procent van de gemeenten ook vooruit geholpen dankzij de inzet van Business Intelligence.

Auteur |   ·   dinsdag 9 dec, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken